Topul vizibilității în Guvern: Ciolacu în pole position, Veștea, Intotero și Neacșu „invizibili”

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 28.05.2024 - 10:00
Topul vizibilității în Guvern: Ciolacu în pole position, Veștea, Intotero și Neacșu „invizibili” - Foto: gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu este în pole position în topul vizibilității în Guvern, în aprilie 2024, cu peste 30.000 de mențiuni în presă. La polul opus, se află miniștrii Veștea, Intotero și Neacșu, cu mai puțin de 1.000 de mențiuni.

SHARE

Premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Finanţelor Marcel Boloş ocupă primele locuri în topul vizibilităţii membrilor Guvernului pe luna aprilie 2024, indică Barometrul vizibilităţii miniştrilor, analiză realizată de News.ro şi de Agenţia de monitorizare Klarmedia, pe baza monitorizării presei scrise şi online. 

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a urcat mai multe locuri în top, în timp ce ministrul Educaţiei Ligia Deca şi ministrul Agriculturii Florin Barbu au pierdut mai multe poziţii faţă de luna precedentă.

Citește și: Ministerul Finanţelor: Deficitul bugetar a crescut la 3,24% din PIB în primele patru luni ale anului

Topul vizibilității în Guvern: Ciolacu în pole position, Veștea, Intotero și Neacșu „invizibili”

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, ocupant detaşat al primului loc în topul vizibilităţii, are în aprilie 30.998 de menţiuni în presa scrisă şi online, mai multe decât în martie. Şeful Executivului a înregistrat vârfuri de vizibilitate odată cu aprobarea în Guvern a scutirii de la plata contribuţiilor sociale pentru concedii medicale în cazul gravidelor, mamelor cu copii bolnavi, pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi pentru cazurile de urgenţă, dar şi în urma participării la lansarea candidaţilor PSD la Buzău şi a unei vizite electorale la Timişoara.

De asemenea, vârfuri de vizibilitate au fost înregistrate şi ca urmare a afirmaţiei premierului: „Buzăul nu e în Moldova şi vă rog să nu mă jigniţi”, care a generat reacţii şi critici.

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş urcă o poziţie faţă de luna martie, ajungând pe locul 2, în contextul reconfirmãrii ratingului suveran al României şi a perspectivei stabile de către Agenţia de rating S&P, dar şi pe fondul declaraţiilor liderului său de partid.

Citește și: Plătim cele mai mari impozite din salariu. Cu câți bani rămâne un român care plătește taxele la stat

”Un ministru la Finanţe, precum Marcel Boloş... sigur, cea de-a doua profesie este cea de preot, deci el poate să propovăduiască, dar de regulă ministrul de Finanţe nu este iubit...şi nici nu trebuie să fie iubit. Ministrul de Finanţe trebuie să fie ca în familie, acel membru al familiei, decident în familie, care este în măsură să gestioneze bugetul”, a declarat Nicolae Ciucă, într-o emisiune televizată.

Ministrul Energiei Sebastian Burduja coboară de pe locul al doilea în martie, pe locul 3, el înregistrând vârfuri de vizibilitate odată cu anunţul privind candidatura sa din partea PNL la Primăria Capitalei.

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila urcă de pe locul 9 pe locul 4, cele mai multe apariţii în presa scrisă şi online fiind înregistrate odată cu întâlnirile avute la Washington cu reprezentanţii Băncii Mondiale, pentru investiţiile în sistemul de sănătate din România, dar şi ca urmare a discuţiilor generate de sesizarea depusă de deputatul USR Emanuel Ungureanu la Parchetul European şi a plângerii penale depuse la DNA privind contractul de 20 de milioane euro încheiat de Alexandru Rafila cu OMS.

Citește și: Buget pentru salarii de 2,8 milioane €, la compania de stat care nu face mai nimic de un an

Alte vârfuri de vizibilitate au fost cele generate de reacţiile ministrului la scandalul de la Spitalul Pantelimon, provocat de acuzaţii potrivit cărora mai mulţi pacienţi ar fi murit ca urmare a administrării incorecte a unui medicament.

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu se menţine pe locul 5, Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu urcă o poziţie, pe locul 6, numărul mai mare de apariţii fiind datorat declaraţiilor făcute la inaugurarea unor spaţii pentru tratarea şi recuperarea copiilor cu dizabilităţi, la Piteşti, dar şi declaraţiilor referitoare la Platforma ReCONECT,  care corelează oferta din Educaţie cu cererea de pe piaţa muncii din România.

Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu coboară o poziţie faţă de luna precdentă, ajungând pe locul 7, iar ministrul Educaţiei, Ligia Deca coboară de pe poziţia a patra în topul vizibilităţii, pe locul 8.

Nouă miniştri ai Cabinetului au între 1.000 şi 2.000 de menţiuni în presa scrisă şi online, în aprilie, lista fiind deschisă, în ordine descrescătoare a numărului menţiunilor, de ministrul Mediului Mircea Fechet,  de ministrul de Externe Luminiţa Odobescu, de ministrul Apărării Angel Tîlvăr, de ministrul Digitalizării Bogdan Ivan, de ministrul Economiei Radu Oprea, de ministrul de Interne Cătălin Predoiu, urmat de ministrul Culturii Raluca Turcan, ministrul Fondurilor Europene Adrian Câciu şi de ministrul Agriculturii Florin Barbu, care în luna martie a fost pe locul 8.

În luna aprilie 2024, trei membri ai Cabinetului Ciolacu - ministrul Dezvoltării Adrian Veştea, ministrul Familiei Natalia Intotero, viceprim-ministrul Marian Neacşu - s-au aflat în categoria celor cu sub 1.000 de menţiuni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te