Statul, darnic cu pro-rușii. Teatrul Național i-a dat lui Dan Puric 31.000 lei într-o singură lună

DE Stelian Negrea | Actualizat: 21.05.2024 - 12:07
Statul român, darnic cu pro-rușii. Teatrul Național i-a dat lui Dan Puric 31.000 lei într-o lună - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Actorul Dan Puric, care s-a remarcat prin poziții pro ruse fățișe, este plătit din bani publici ca actor al Teatrului Național din București aflată în subordinea Ministerului Culturii. Numele său este vehiculat de AUR pentru o posibilă candidatură la Președinția României.

SHARE

Principala sursă de venituri oficială a unuia dintre cei mai vocali propagandiști pro ruși, actorul Dan Puric, a devenit bugetul de stat al României.

Statul român, darnic cu pro-rușii. Teatrul Național i-a dat lui Dan Puric 31.000 lei într-o lună

Depășind astfel veniturile din propriul SRL și pe cele de pensionar. Plus cele sporadice venite din spectacole ținute la diferite instituții de cultură finanțate de stat sau autorități locale.

Conform unor documente fiscale consultate de Newsweek România cele mai mari venituri raportate de către Puric către Fisc provin din poziția de actor colaborator al Teatrului Național Ion Luca Caragiale.

Citește și: Pentru că George Simion ezită, Claudiu Târziu îl propune pe Dan Puric candidat AUR la președinție

Cea mai mare scenă a teatrului românesc situată în inima Bucureștiului și finanțată integral de către Ministerul Culturii.

Conform acestor documente, Puric a avut venituri salariale brute de 31.276 lei (6250 Euro) în martie 2024. I-au rămas în mână 29.399 lei.

Newsweek România a scris că Teatrul Național București i-a închiriat, în martie, 2022, lui Dan Puric o sală de spectacol pentru ca acesta să țină o conferință. Suma de închiriere este infimă față de câștigul pe care Puric îl poate avea perorând despre „răul UE” și despre cum în Ucraina sunt interese „peste capul nostru”. Pe larg, mai jos.

Citește și: EXCLUSIV TNB îi închiriază lui Puric sala de spectacole cu 700 €. Va câștiga de zece ori mai mult

Statul român, cel mai important angajator al lui Puric

A fost o lună excepțională. Poate cea mai bună a acestuia de când este angajat ca actor la cea mai importantă instituție de teatru din România.

Finanțată integral de statul român.

Conform TNB, Puric joacă sau regizează în actuala stagiune în trei piese de teatru.

Cât a încasat actorul Puric în anii anterior

Cum se explică totuși anomalia?

Deoarece Puric încasa lunar, de la începutul acestui an până la această dată, o medie de 4-5000 lei brut pe lună ca actor al acestui teatru. Adică de 7-8 ori mai puțin.

Conform acelorași informații consultate de Newsweek România, Puric a avut încasări salariale brute de la Teatrul Național de 207.657 lei (17.302 lei/lună sau 3460 Euro/lună) în 2023.

În 2022 aceeași funcție i-a adus mult mai puțin: doar 55.000 lei (4583 lei/lună sau 900 Euro/lună).

A încasat și pe propriul SRL

Anii anterior au fost și mai slabi financiar din perspectiva veniturilor de natură salarială de la stat.

Dan Puric are și un SRL cu cifre de afaceri modeste dar care îi aduc dividende proprietarului său cu discurs pro rus.

Este singurul asociat al companiei Dan Puric SRL de la care a încasat dividende de 84.733 lei în 2020 la o cifră de afaceri de 88.193 lei, 93.608 în 2021 la afaceri de 99.695 lei, și 132.748 lei în 2022 la afaceri de 128.901 lei

Anul trecut Compania Dan Puric SRL a avut o cifră de afaceri de 247.397 lei din care actorul Dan Puric a scos dividende de 83.511 lei (medie lunară de 6960 lei).

Pensionarul Puric are 20 de conturi bancare

Conform informațiilor fiscale citate, actorul Dan Puric are și venituri din pensie de la stat plătite de Casa de Pensii a Municipiului București, entitate asimilată angajatorului.

Astfel pensia lunară încasată de Puric, care se adaugă tuturor celorlalte venituri ale sale, a fost de 4291 lei brut în martie 2024.

Anul trecut a încasat venituri din pensie de 45.350 lei iar în 2022 de 40.200 lei. În timp ce în 2021 pensia actorului Dan Puric a fost de doar 11.506 lei.

Purica mai avut venituri ocazionale de câteva mii de lei anual de la diferite instituții de stat din provincie sau fundații de tot felul: Asociația Culturală Tatiana Stepa, Fundația Armonia, Societatea Română de Radiodifuziune, Centrul Județean de Artă și Cultură Argeș, Filarmonica Pitești, Asociația Culturală Jean Constantin, Asociația Compania de Teatru Passe-Partout DP etc.

Conform informațiilor Newsweek România, Dan Puric își strange toată agoniseala din toate sursele de venituri în 20 de conturi bancare la 4 bănci.

A revenit în forță cu un manifest anti UE

La sfârșitul lunii martie 2022, Puric a revenit cu o conferință pe scena teatrului național așa cum Newsweek România a scris AICI.

Evenimentul era chiar anunțat de către conducerea acestei instituții de cultură într-un comuncat de presă plin de elogii: “Cunoscutul actor, regizor şi eseist Dan Puric marchează Ziua Mondială a Teatrului oferind publicului o reprezentație specială a celui mai nou spectacol-conferință, intitulat - M-am întors -, ce va avea loc duminică, 27 martie 2022, la Sala Studio a Teatrului Național din București, de la ora 11.00”.

Odată cu acest spectacol, Puric distrubuise și o gazetă cu mesaje anti UE celor 500 de spectator iar conducerea Ministerului Culturii prin intermediul ministrului de resors, Lucian Romașcanu, anunțase chiar demararea unei anchete interne dublate de depunerea unei plângeri pentru distribuirea neautorizată a unei publicaţii în incinta instituţiei.

Deși evenimentul fusese anunțat că este organizat de Agenția de Impresariat Artistic Spectaculis în declarațiile fiscale ale lui Puric nu apare nici o informație că ar fi încasat vreo sumă de la această asociație.

„În urma celor sesizate public privind distribuirea unui ziar la sala Studio a TNB, conducerea ne-a informat că mâine va dispune o anchetă internă și va depune plângere la poliție pentru distribuție neautorizată de materiale în incinta TNB. Nimeni din conducere nu a fost informat despre acest demers extrem de grav.

Nu putem tolera ca o instituție-simbol de cultură a României (și nicio instituție a Ministerului Culturii) să devină spațiul de propagare a unor materiale private, indiferent de conținutul lor, cu atât mai mult a unor materiale care ar putea face propagandă unor interese străine României”, scria ministrul Culturii Romașcanu pe FB.

Concluziile anchetei anunțate cu mare emfază de Romașcanu nu au fost făcute public iar Dan Puric a fost atât de sancționat încât venituri sale de la Teatru Național București au sărit în aer în 2024 față de 2022. 

Un pro rus de București

Retorica lui Dan Puric despre viață este, de acum, bine cunoscută: România a fost, de-a lungul vremii, năpăstuită de alte popoare și comunități, Uniunea Europeană este o „șandrama care se dezintegrează”, trebuie să fim alături de statele creștine, mai ales de Rusia, străinii și Occidentul ne vor răul.

Dan Puric nu mai are nicio busolă atunci când vede rădăcini creștine comune. El ignoră crime, dezastre umanitare dacă acestea sunt comise de „frații” ortodocși.

 „Dacă credem cu adevărat în creștinism, atunci trebuie să fim uniți împreună. România nu ar trebui să fie împotriva Rusiei pentru că dacă suntem împotriva Rusiei, distrugem un vecin, o relație cu o țară creștină... Divizarea noastră nu este o soluție și cred că această separare a fost concepută pentru a crea un conflict artificial între noi și a dezvolta tensiuni politice”, a spus Puric, potrivit portalului katehon.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te