Lucian Bode, despre Air Schengen: Este un moment istoric la care asistăm

DE Alin Crișan | Actualizat: 29.03.2024 - 21:08
Lucian Bode, despre Air Schengen: Este un moment istoric la care asistăm - Foto: Profimedia Images

Începând din 2020, România, prin Ministerul Transporturilor condus de liberalul Lucian Bode, a investit strategic peste 400 de milioane de euro în modernizarea aeroporturilor sale, pregătindu-se pentru creșterea fluxului de călători pe cale aeriană.

SHARE

Începând din 2020, România, prin Ministerul Transporturilor condus de liberalul Lucian Bode, a investit strategic peste 400 de milioane de euro în modernizarea aeroporturilor sale, pregătindu-se pentru creșterea fluxului de călători pe cale aeriană. La nivel județean, administrațiile liberale au jucat un rol esențial în modernizarea infrastructurii aeroporturilor. Consiliile Județene Iași, Cluj, Timiș, Suceava, Bihor au contribuit semnificativ la dezvoltarea aeroporturilor regionale. La Brașov, administrația liberală a reușit să construiască primul aeroport din România din ultimele cinci decenii.

Lucian Bode, despre Air Schengen: Este un moment istoric la care asistăm 

„Noul terminal de plecări externe al Aeroportului Internațional Timișoara a fost inaugurat astăzi. Momentul are o semnificație deosebită atât pentru comunitatea locală, cât și pentru România, marcând simbolic dobândirea de către România, din 31 martie, a statutului de membru al spațiului Schengen.

Multe dintre barierele care ne-au limitat mobilitatea și percepția asupra identității noastre europene vor dispărea. Din 31 martie, vom călători fără a mai fi supuși controlului la frontiera aeriană sau navală când ne deplasăm către o țară Schengen.
Este un moment istoric la care asistăm în aceste zile. Drumul pe care l-am parcurs până acum a fost deosebit de complex, fiind implicate toate structurile statului român, de la Președintele României și Guvernul României, până la structurile Ministerului Afacerilor Interne și administrațiile locale.

Trebuie spus că cei mai consistenți și relevanți pași pentru aderare au fost făcuți în perioada guvernărilor liberale din ultimii ani, când s-au depus cele mai semnificative eforturi pentru susținerea cauzei României.
Mă consider parte a acestui drum pe care l-am parcurs și mă bucur că România va participa cu drepturi depline la masa deciziilor privind spațiul Schengen de la Bruxelles.

În perioada mandantului în fruntea Ministerului Afacerilor Interne, au avut loc peste 12 reuniuni ale Consiliului UE în format Justiție și Afaceri Interne și peste 20 întrevederi bilaterale cu omologi din statele membre, ocazie cu care am susținut sistematic argumentele aderării României la spațiul Schengen. De la miniștri, comisari europeni și până la Președintele Consiliului European. A fost un efort fantastic, care prin natura lui, nu întotdeauna a fost foarte vizibil în spațiul public.

Miza eforturilor pe care le-am făcut a fost să demonstrez că România, din poziția strategică în care se află, joacă un rol cheie pentru securitatea europeană.

Demersuri similare ca amploare au avut loc și pe plan intern pentru a arăta dincolo de orice dubiu că România este pe deplin pregătită să adere la spațiul Schengen.

Relevante în acest sens sunt cele două misiuni succesive de evaluare voluntară a României pe Schengen care s-au desfășurat cu succes, respectiv implicarea României în proiectul-pilot de la frontiera cu Serbia, propus de Comisia Europeană.
Acum, ne aflăm într-o etapă intermediară. Este necesar ca negocierile politice și diplomatice pentru aderarea cu frontierele terestre la spațiul Schengen să fie încheiate cât mai curând.

Apartenența deplină a României la spațiul Schengen este un drept câștigat, nu o favoare care ni se face. România continuă să investească sute de milioane de euro ca parte a eforturilor de a contribui la securitatea spațiului Schengen, fără a beneficia în schimb de drepturile care ni se cuvin”, a transmis Lucian Bode.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te