Șpagă 700.000 € pentru foștii șefi din SRI, generalii Coldea și Dumbravă. Ce au promis în schimb?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 24.05.2024 - 16:45
Florian Coldea, anchetat de DNA - Foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

DNA anunță că a început urmărirea penală, sub control judiciar în cazul fostul Nr. 2 al SRI și al generalului (r .) Dumitru Dumbravă. Aceștia sunt cercetați pentru trafic de influență. Ar fi cerut 700.000 de euro șpagă de la un om de afaceri.

SHARE

Foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă, precum și o a patra persoană sunt cercetați penal pentru trafic de influență.

Aceștia ar fi cerut bani unui om de afaceri pentru a-l ajuta într-o cauză penală.

Coldea, fostul Nr. 2 SRI, și generalul SRI Dumbravă ar fi cerut  700.000 € unui om de afaceri

Suma cerută a fost de 700.000 de euro plus TVA. Generalii au lăsat să se înțeleagă că ar putea determina magistrații să pronunțe hotărâri favorabile omului de afaceri într-un dosar penal în care acesta era judecat.

Citește și: Coldea, fostul Nr. 2 SRI, și generalul SRI Dumbravă, sub control judiciar. Cauțiune, 500.000 lei

Suma a fost renegociată ulterior la 600.000 de euro, însă omul de afaceri ar fi plătit 100.000 de euro. Este vorba despre omul de afaceri Cătălin Hideg.

Acesta a susținut recent că Dumbravă și Coldea i-ar fi cerut, prin intermediul avocatului Doru Trăilă, suma de 600.000 de euro plus TVA pentru a-i „garanta” o condamnare cu suspendare în dosarul în care era acuzat de fraudă cu fonduri europene.

După plata unei tranșe de 100.000 de euro, cei doi ar fi început să-l amenințe pe Hideg să plătească restul sumei contractuale. Omul de afaceri a spus însă că nu are nicio dovadă și că nici nu este sigur că banii ar fi ajuns la Coldea.

Cei patru au fost puși sub control judiciar și trebuie să plătească o cauțiune de 500.000 de lei (Florian Coldea, Dumitru Dumbravă, Doru Trăilă), respectiv 150.000 de lei (a patra persoană), scrie Digi 24.

Citește și: 13.300.000 lei profit pentru Coldea din consultanță. Din SRI a plecat cu 300.000 lei datorii

DNA a început urmărirea penală

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și punerea sub control judiciar pe cauțiune pentru trafic de influență față de patru persoane în acest dosar, a anunțat vineri Direcția Națională Anticorupție într-un comunicat.

Potrivit DNA, este vorba de „doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți” (foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă), „un avocat din cadrul Baroului București” (Doru Trăilă) și „o persoană fără calitate specială” (Dan Tocaci, om de afaceri). Cei patru sunt acuzați de „săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea”.

”În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea

 influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat.

Citește și: DOCUMENT Ce avere deținea Coldea când era numărul 2 la SRI. Avea datorii, deși făcea bani din chirii

După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranșe egale.

În contextul menționat mai sus, în aceeași perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială în sumă de aproximativ 100.000 euro.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu părăsească teritoriul României și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

De asemenea, inculpații vor depune o cauțiune în valoare de 500.000 lei (stabilită față de cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București), respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, sau prin constituirea unor garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita acelorași sume de bani, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție.

Citește și: Dîncu spune cum a ajuns în același restaurant cu Florian Coldea și liderul AUR Claudiu Târziu

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, se arată în comunicatul DNA

DNA reamintește că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ce dovezi a dus afaceristul împotriva generalilor SRI

 Hideg a depus la DNA circa de 30 de înregistrări ale convorbirilor pe care le-a avut cu cei vizați în dosar, precum și dovezi ale transferurilor sumelor pe care aceștia le-ar fi cerut, informează Digi24, citând surse judiciare.

Aceste probe au fost suficiente pentru a-i determina pe anchetatori să-i pună sub control judiciar pe foștii generali SRI și pe avocatul Doru Trăilă, mai arată sursa menționată. 

Omul de afaceri Cătălin Hideg şi firma acestuia, Sanimed Internaţional, au fost trimişi în judecată de către Parchetul European, în octombrie 2022, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, prejudiciul fiind estimat la 3 milioane de euro.

”Pentru a câştiga o licitaţie pentru RECUMED, un proiect finanţat de Uniunea Europeană pentru crearea unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale şi reconstrucţiei biologice, omul de afaceri a prezentat mai multe declaraţii şi documente false şi inexacte.

Acestea se refereau la procedura de atribuire a contractului de furnizare de echipamente medicale şi la lucrările de construcţie necesare pentru realizarea proiectului.

Ulterior, acesta a reuşit să primească, între 2018 şi 2020, subvenţii nerambursabile în valoare de peste 3 milioane de euro”, anunţa atunci EPPO.

În acest dosar, Hideg a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, în februarie anul acesta.

Faptele pentru care a fost condamnat sunt: folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, cu consecinţe deosebit de grave şi pentru infracîiunea de spălare a banilor.

Fostul șef al SRI, generalul în rezervă Florian Coldea, fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, și avocatul Doru Trăilă au fost puși sub control judiciar, după ce au fost audiați de procurorii DNA timp de 15 ore. Coldea a ieşit vineri din sediul DNA după mai bine de 15 ore de audieri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te