ANI vs. Chiuariu. Ex-ministrul, avocat al incompatibililor. Soția este magistrat cu 10.000€ pe lună

DE Alexandru Pop | Actualizat: 15.05.2024 - 16:18
ANI vs. Chiuariu. Ex-ministrul, avocat al incompatibililor. Soția este magistrat cu 10.000€ pe lună - Foto: INQUAM PHOTOS / Marius Dumbrăveanu
Casa de avocatură a lui Tudor Chiuariu (stânga) e situată vizavi de ieșirea din spate a ambasadei Rusiei la București. Foto: Newsweek România

Fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu, a devenit avocatul celor mai mari și mai importanți funcționari și oameni politici care au dosare deschide de Agenția Națională de Integritate (ANI). Soția sa este judecătoare la CSM. Și-a înzecit veniturile în ultimii trei ani.

SHARE

Cel de-al treilea nume din campania Newsweek România dedicată foștilor oficiali români, care au avut probleme cu legea, este cel al lui Tudor Chiuariu. Fost ministru al justiției.

Citește și: ABUZ Justiția interzice presei să scrie despre un fost ministru al Justiției și soția sa judecătoare

ANI vs. Chiuariu. Ex-ministrul, avocat al incompatibililor. Soția este magistrat cu 10.000€ pe lună

După mandatul de ministru al justiției s-a întors în avocatură unde a devenit cel mai prolific avocat al celor care au probleme de conflict de interese, incompatibiliate sau avere nejustificată cu ANI.

Citește și: Guvernul din spatele gratiilor. 23 de miniștri condamnați după 1989. Au luat 90 de ani de închisoare

Numai puțin de 30 de politicieni și funcționari publici l-au ales pe Chiuariu să-i reprezinte în instanță în procesele pe care le au deja cu ANI.

Din cauza unei sentințe recente și extrem de controversate a Justiției românești, Newsweek România nu poate scrie NICIUNDE, NICĂIERI și absolut NIMIC despre problemele specifice cu legea ale lui Chiuariu.

Până la finalizarea unui proces pe care fostul ministru al Justiției l-a intentat publicației Newsweek România și jurnalistului Stelian Negrea.

Care poate dura un an, doi, trei etc

Avocatul din spatele ambasadei Rusiei

Din spatele ambasadei Rusiei la București, în fiecare dimineață, fostul ministru al justiției, Tudor Chiariu, pleacă la instanța de judecată de la sediul cabinetului său de avocatură din București situat în spatele ambasadei Federației Ruse la București.

Când nu are cursuri la facultatea de drept unde e profesor. Sau la un institut pentru formarea avocaților.

În mod ironic, strada ce desparte ambasada statului autoritar și sompotuoasa vilă poartă numele unui mare om politic liberal: Gheorghe Brătianu.

Text foto: Cabinetul de avocatură al fostului ministru al Justiției, Tudor Chiuariu (stânga) se află vizavi de ieșirea din spate a ambasadei Rusiei la București. Sursă foto: Newsweek România

30 de “clienți” ai ANI îl au avocat pe Chiuariu

Chiariu a găsit o pâine bună de mâncat în zona celor care au probleme de integritate legate fie de incompatibilități, fie de averi nejustificate, fie de conflicte de interese.  

Conform unor date intrate în posesia Newsweek România, casa de avocatură Chiuariu și Asociații a fostului ministru al Justiției a reușit să dea lovitura în relația cu ANI.

Un număr de 30 de politicieni și înalți funcționari publici cărora ANI le-a deschis dosare de incompatibilitate sau conflict de interese sunt reprezentați de casa de avocatură a lui Chiuariu.

Cel mai de notorietate client al lui Chiuariu este judecătoarea Mazilu Gabriela de la Curtea de Apel București căreia ANI i-a descoperit o avere nejustificată impresionantă: 30 milioane de lei (6 milioane Euro).

Ea este ultima venită pe lista clienților fostului ministru al justiției. 

Mazilu este soția unui controversat om de afaceri din București, Relu Aparaschivei, implicat într-o anchetă a DIICOT pentru constituire de grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani într-un dosar de credite de zeci de milioane de Euro de la banca BRD Groupe Societe Generale.

Pe lista de clienți ai lui Chiuariu s-a numărat inclusiv fostul primar al orașului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, căruia instanțele de judecată i-au confiscat jumătate de milion de Euro în urma unui raport al ANI. 

Printre celelalte 29 de nume se mai regăsesc Simona Pârvu, fostă șefă la Inspecția Sanitară de Stat și Direcția de Sănătate Publică Teleorman, Cristian Birăruț, primarul PSD din Alunu, Narcisa Pop, funcționar din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere nejustificată de jumătate de milion de Euro, Stela Firu, senatorul PNL, Simona Butacu, fostă consilieră a fostului primar al Capitalei, Gabriela Vrânceanu Firea, Antip Colea, fost comisar șef al Gărzii de Coastă, Marius Maghiari, fost comisar de poliție cu conexiuni în lumea interlopă etc

Vezi mai jos lista cu clienții casei de avocatură Chiuariu și Asociații

Clienți Cu Probleme de Inte... by Stelian Negrea

Avocatura i-a adus venituri modeste lui Chiuariu.

Conform unor informații fiscale consultate de Newsweek România, Chiuariu a câștigat din avocatură venituri nete de 381.703 lei în 2022 (aproximativ 32.000 lei/6400 Euro pe lună), 341.306 lei în 2021 (circa 28.500 lei/5700 Euro pe lună) și 260.074 lei în 2021 (circa 21.700 lei/4500 Euro pe lună).

În 2023 nu a raportat către Fisc venituri din profesii liberale ci doar din cea de profesor.

Chiariu nu răspunde, ne dă în judecată

Tudor Chiariu nu a dorit să răspundă unui set de întrebări referitoare la activitatea sa profesională. Atât cea din trecut, când a fost ministru al Justiției, deci când a deținut o funcție de demnitate publică.

Și nici în privința celei de acum când prestează servicii de avocatură care dețin funcții de demnitate publică și care au fost acuzate de o instituție publică de posibile încălcări ale legii.

Iar multe dintre acestea au fost deferite justiției unde procesele de judecată sunt publice. Dacă instanța de judecată nu decide altfel.

În schimb a încercat să intre în contact cu conducerea Newsweek România care, însă, nu i-a răspuns.

A doua zi după ce această încercare eșuată a deschis proces la Tribunalul Argeș pentru răspundere delictuală desi Newsweek România îi trimisese un set de întrebări legate de activitatea sa și nu publicase încă articolul care s-ar fi desprins din acele întrebări.

Famiia Chiuariu solicită despăgubiri de 200.001 de fiecare membru publicației Newsweek România și jurnalistului Stelian Negrea, cel care le-a trimis întrebările legate de activitatea publică a acestora.

Abuz al Justiției: ordonanță președințială care interzice Newsweek să publice orice despre Chiuariu

Nu am apucat să scriem ceva despre familia Chiuariu.

Pentru că nu ne-a răspuns la întrebări și pentru că,  într-o premieră pentru Justiția din România, în ziua imediat următoare deschiderii procesului, prin care ne cer daune, Chiuariu obține din partea aceleiași instanțe o ordonanță preșidențială prin care nu avem voi să mai scrie nicăieri nimic despre familia Chiuariu.

“Admite cererea. Interzice provizoiru pârâților să publice sau să transmită, direct sau indirect, sub orice formă, prin orice fel de mijloace, orice referiri privitoare la reclamanți, în mijloacele de presă scrisă sau electronică, până la soluționarea definitivă a dosarului nr. 1497/109/2024. Obligă pârâții să înceteze provizoriu acțiunile anterior menționate, inclusiv sub aspectul publicării de articole, știri, dezbateri, anchete, reportaje în revista Newsweek România, pe pagina de internet www.newsweek.ro, în alte mijloace de informare în masa sau pe platforme de social media, cu privire la oricare dintre reclamanți, până la soluționarea definitivă a dosarului 1497/109/2024. Obligă pârâții să le plătească reclamanților suma de 600 d elei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Executorie fără somație sau fără trecerea unui termen“

Vezi mai jos ordonanța președințială a Tribunalului Argeș. 

Decizia Tribunalului Argeș a fost menținută parțial de către instanța superioară, Curtea de Apel Argeș.

Care ne interzice, la două luni distanță de decizia tribunalului, să scriem orice despre problemele cu legea ale lui Chiariu în relația cu DNA pe care le consideră de natură privată și ne permite să scrie despre alte aspecte din activitatea celor doi.

“Admite apelul. Schimbă în parte sentința civilă în sensul că interzice provizoriu pârâților să publice sau să transmit, direct sau indirect, sub orice formă, prin orice fel de mijloace, orice referiri privitoare la viața privată a reclamanților și la dosarele penale în care a fost parte reclamantul și a intervenit reabilitarea sau achitarea prin hotărâre definitivă, în mijloacele de presă scrisă sau electronică, până la soluționarea definitivă a dosarului nr. 1497/109/2024. Obligă pârâții să înceteze provizoriu acțiunile anterior menționate, inclusiv sub aspectul publicării de articole, știri, dezbateri, anchete, reportaje în revista Newsweek România, pe pagina de internet www.newsweek.ro, în alte mijloace de informare în masa sau pe platforme de social media, cu privire la viața private a reclamanților și la dosarele penale în care au fost parte reclamantul și a intervenit reabilitarea sau achitarea prin hotărâre definitive, până la soluționarea definitive a dosarului 1497/109/2024“

Vezi mai jos ordonanța președințială a Curții de Apel Argeș.

Cât câștigă profesorul universitar?

Conform unor documente fi consultate de Newsweek România principalele venituri ale fostului ministru al Justiției și fost parlamentar liberal, Tudor Chiariu, au venit din activitatea de profesor.

Cele mai consistente venituri din această activitate le-a cîștigat de la Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu (UTM) din București unde predă neîntrerupt din 2012.

Aici este coleg cu Adrian Năstase, fostul premier al României și președinte al PSD.

Acesta din urmă a fost condamnat într-un dosar de corupție instrumentat de DNA. Năstase a fost pentru o scurtă perioadă de timp la închisoare.

Chiuariu a încasat de la UTM în noiembrie 2023 un salariu brut de 14.316 lei. A avut și luni mai slabe cu doar 8900 lei pe lună ca profesor dar și unele mai bune cu aproape 19.000 lei. În iunie 2023.

De aici, a încasat conform documentelor consultate de Newsweek România venituri nete de 71.590 lei în 2023 (5.965 lei/1200 Euro pe lună), 58.749 lei în 2022 (circa 4900 lei/1000 Euro pe lună), 45.930 lei în 2021 (3820 lei/800 Euro pe lună) și 46.348 lei în 2020 (circa 3850 lei/840 Euro pe lună).  

Chiuariu este profesor la Titu Maiorescu din 2012. Încă de când era senator liberal. Însă a devenit profesor cu normă întreagă când i-a expirat mandatul de parlamentar la sfârșitul lui 2016.

“Dl. Conf. Univ. dr. Tudor Alexandru Chiuariu este angajat al UTM, Facultatea de Drept, începând cu data de 01.10.2012 și până în prezent, inițial ca și cadru didactic asociat, ulteerior ca titular, susținând și promovând concursurile pentru gradul didactic de lector și ulterior conferențiar, îndeplinindu-și, în această calitate, atribuțiile specifice postului didactic“, se arată într-un răspuns al UTM pentru Newsweek România. 

Din cauza deciziilor instanțelor de judecată, Newsweek România nu poate publica punctul de vedere al UTM referitor la poziția acestei instituții de învățământ superior legată de problemele avute de Chiuariu cu unele instituții ale statului român pe timpul cât a fost ministru al justiției. 

“Standardele profesionale și morale, pe care trebuie să le îndeplinească un cadru didactic universitar angajat al UTM sunt cele prevăzute în legisțația specifică, respectiv Legea nr. 1/2011 a educației naționale (...)Legea 199/2023 a învățământului superior (...). Aceste standarde sunt prevăzute în acte normative speciale, cât și în reglementări interne, indicate la pct. 1. Toate aceste reglementări sunt respectate și aplicate întocmai de către UTM, atât în cadrul procedurii de concurs, cât și pe parcursul cariere didactice a fiecărui angajat“, afirmă oficialul acestei universități. 

Vezi aici codul de etică al UTM

Anterior Chiariu colaborase, pentru o scurtă perioadă de timp, cu o altă universitate privată, George Bacovia din Bacău.

Chiuariu le predă și viitorilor avocați

Cea de-a doua sursă de venituri din activitatea didactică i-a venit lui Chiuariu dintr-o altă zonă care are legătură cu justiția.

Predă dreptul UE la Institutul National pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA). O instituție aflată în subordinea Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) pe unde sunt obligați să treacă viitorii avocați.

Nu a câștigat vreo sumă consitentă din această activitate, venituri de doar câteva mii de lei, însă prestigiul venit de aici poate fi îndeajuns să justifice încasări modice.

Spre deosebire de UTM, conducerea INPPA nu a răspuns unui set de întrebări trimise de Newsweek România.

Șapte conturi bancare, tot atâtea de Revolut

Conform acelorași documente consultate de Newsweek România, avocatul și profesorul Chiuariu își ține bani câștigați din avocatură și activitatea didactică în 14 conturi.

Jumătate sunt conturi la bănci clasice. Jumătate în conturi virtuale Revolut.

Spre deosebire de conturile de la o bancă care are sucursale fizice, conturile de tip Revolut, care sunt înregistrate la Libra Bank, oferă o mai mare anonimitate și un transfer mai rapid al banilor din diferite conturi.

Soția, judecătoare, 10.000 de Euro de la CSM

Veniturile fostului ministru al justiției pălesc în fața celor ale soției sale care are o carieră la vârful Justiției.

Aceasta este acum director al Direcției Relații Internaționale din cadrul CSM unde câștigă conform documentelor consultate de Newsweek România numai puțin de 54.207 de lei. Brut. Lunar. Adică 10.800 Euro.

Din care a plătit contribuții de sănătate de 5421 lei și pensii de 13.552 lei și a rămas în mână  cu 35.234 lei. Adică cu 8.131 Euro. Pe lună. Dintr-o leafă la stat. 

Anterior fusese judecător la Secția de contencios administrativ la Curtea de Apel București. De unde încasase în decembrie 2022 un salariu modest de doar 6487 lei. Brut. Luna anterioară fusese mai bună: brut de 13.509 lei.

Ani de zile doamna Chiuariu a încasat venituri și de la Curtea de Apel București și de la Consiliul Superior al Magistraturii. O medie cumulată lunară brută de 20.-30.000 lei.

Conform acelorași informații fiscale consultate de Newsweek România care pot fi oglindite cu declarațiile de avere publice ale doamnei judecător, soția lui Chiuariu a avut venituri brute de 571.749 lei în 2023 (47.645 lei/9500 Euro pe lună) doar de la CSM.

Vezi aici declarația de avere a judecătoarei CSM, Chiuariu Roxana

În 2022 a încasat și de la CSM și de la Curtea de Apel București venituri brute de 473.436 (39.453 lei/8.200 Euro pe lună) și de 402.631 lei în 2021 (33.500 lei/6900 Euro pe lună).

Anul pandemiei a fost și cel mai prost pentru doamna Chiuariu cu venituri brute de doar 59.496 lei de aproape zece ori mai mici decât anul trecut.

Are 18 conturi bancare la 4 bănci comerciale și un cont de Revolut.

Vezi aici foto cu Roxana Chiuariu de pe propria pagină de socializare

Roxana Chiuariu a ajuns directoare în cadrul CSM după ce a trecut prin poziția de magistrat la Tribunalul și Curtea de Apel București.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te