Zeci de migranţi au murit după ce ambarcaţiunea lor a naufragiat în apropiere de oraşul Crotone

DE Alexandru Pop | 26.02.2023 - 11:56
Joi, Parlamentul italian a adoptat o hotărâre de guvern care limitează acţiunile navelor cu migranţi la bord - Foto: Profimedia Images

Cel puţin 27 de migranţi au murit după ce ambarcaţiunea lor a naufragiat în zorii zilei de duminică nu departe de oraşul italian Crotone, în regiunea Calabria (sud), au anunţat presa italiană.

SHARE

Potrivit agenţiei Ansa, bilanţul ar fi de 30 de persoane decedate, însă căutările continuă încă pe o mare care face dificile operaţiunile pentru salvatori, din cauza valurilor înalte, informează agențiile AFP, Reuters și Agerpres.

Potrivit agenţiei AGI, ambarcaţiunea cu migranţi, care era supraîncărcată, s-a rupt în două din cauza mării învolburate.

Printre victime figurează, între altele, "un nou-născut de câteva luni", potrivit aceleiaşi surse, care citează în pompier ce participă la operaţiunile de salvare.

Citește și:  VIDEO Zeci de sicrie ale luptătorilor Wagner, descoperite într-un depozit din regiunea Novosibirsk

Acest nou naufragiu intervine la numai câteva zile după ce Parlamentul italian a adoptat noi reguli controversate cerute de guvernul dominat de extrema dreaptă.

Joi, Parlamentul italian a adoptat o hotărâre de guvern care limitează acţiunile navelor cu migranţi la bord.

Conform reglementării, navele trebuie să ceară "fără întârziere" permisiunea de a intra într-un port după ce salvează migranţi din Marea Mediterană, fără a mai căuta alte ambarcaţiuni cu refugiaţi. 

Până acum, navele folosite de organizaţii neguvernamentale navigau timp de mai multe zile în larg, efectuând frecvent serii de operaţiuni de salvare înainte de a se îndrepta spre nord, către Italia.

Reglementarea este o componentă a eforturilor guvernului de la Roma de a limita activităţile despre care premierul Giorgia Meloni afirmă că încurajează migranţii să rişte traversarea pe mare, din Africa de Nord în Italia.

Organizaţiile caritabile susţin însă că migranţii pornesc la drum oricum, fără a aştepta apropierea unor nave de salvare.

Grupurile umanitare afirmă că interzicerea salvărilor multiple va duce la şi mai multe decese, iar ONU a cerut Italiei să retragă proiectul legislativ după ce fusese deja aprobat luna aceasta de Camera Deputaţilor.

Cu toate acestea, numărul de migranţi sosiţi în Italia nu a scăzut. Anul acesta, s-au înregistrat până acum 12.667 de intrări, faţă de 5.273 în aceeaşi perioadă din 2022.

Cel puţin 157 de migranţi au fost daţi dispăruţi şi probabil au murit în 2023, în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană. 

Un document al ministerului de interne consemna, potrivit Reuters, că anul trecut din circa 105.000 de migranţi, doar 10% au fost aduşi în Italia de navele organizaţiilor neguvernamentale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te