Viktor Orban, „omul lui Putin”, vizită surpriză în Ucraina. Va da „nas în nas” cu Zelenski la Kiev

DE Daniel Toșa | Actualizat: 02.07.2024 - 10:00
Viktor Orban, „omul lui Putin”, vizită surpriză în Ucraina. Va da „nas în nas” cu Zelenski la Kiev - Foto: Profimedia images

Viktor Orban, „omul lui Putin”, vizită surpriză în Ucraina. Liderul mahiar Viktor Orban, cunoscut ca un apropiat a lui Putin, este așteptat să sosească la Kiev marți. Orban se va întâlni cu Volodimir Zelenski în prima vizită de când Ungaria a preluat șefia UE.

SHARE

Viktor Orban este așteptat să sosească la Kiev marți, potrivit a trei surse familiare cu planurile premierului mahiar, ca parte a unei „vizite surpriză” pentru unul dintre cei mai pro-ruși lideri europeni, la câteva zile după ce Ungaria a preluat președinția UE.

Viktor Orban, „omul lui Putin”, vizită surpriză în Ucraina. Va da „nas în nas” cu Zelenski la Kiev

Două surse din Budapesta au declarat că Orbán este așteptat să se întâlnească cu președintele Volodimir Zelenski la Kiev, în prima călătorie a unui prim-ministru maghiar în Ucraina vecină de când a început invazia la scară largă, în urmă cu mai bine de doi ani, potrivit The Guardian.

Adjunctul lui Zelenski, Mihailo Podoliak, a refuzat să comenteze această posibilă vizită. Dar o altă sursă din Kiev, citată de tsn.ua a confirmat aceste planuri.

"Orban va fi aici mâine, cu excepția cazului în care există schimbări de ultim moment", a declarat sursa pentru publicația ucraineană menționată anterior.

Una dintre sursele de la Budapesta a declarat că planurile de călătorie au apărut după negocieri îndelungate pe tema drepturilor minorității ucrainene vorbitoare de limbă maghiară, care trăiește în vestul îndepărtat al Ucrainei, aproape de granița dintre cele două țări.

Citește și: Ungaria preia președinția UE la 1 iulie. Viktor Orban pune problema migrației în prim plan

"A fost o precondiție pentru întâlnire ca problema drepturilor de naționalitate să fie rezolvată. În ultimele săptămâni, s-a ajuns la un acord. Ei vor putea anunța acest lucru ca pe un succes", a declarat o sursă de la Budapesta care cunoaște pregătirea vizitei.

Ungaria a „pus bețe-n roate” ajutorului european pentru Ucraina

Ungaria a contestat în repetate rânduri necesitatea unui sprijin militar pentru Ucraina și a cerut în schimb o încetare a focului. După câștigarea alegerilor parlamentare din 2022, Orban l-a inclus pe Zelenski pe lista "oponenților" care ar fi conspirat împotriva sa și ar fi susținut opoziția.

Citșete și: Orban îl apără pe Putin. Ungaria blochează UE care condamna interzicerea publcațiilor UE în Rusia

Între timp, Budapesta menține contacte cu Moscova, iar ministrul de externe al lui Orbán, Peter Szijjártó, a făcut cel puțin cinci călătorii în Rusia de la începutul războiului, cel mai recent participând la un forum economic la Sankt Petersburg luna trecută.

Luni, Ungaria a preluat președinția rotativă a UE până la sfârșitul anului, spre dezamăgirea multor alți politicieni europeni, având în vedere confruntările frecvente ale țării cu Bruxelles-ul în ceea ce privește statul de drept intern și problemele de politică externă.

Reamintim că în urmă cu câteva luni, Ungaria a revendicat drepturi asupra întregii Transcarpații și cere ca aceasta să fie recunoscută ca fiind "tradițional maghiară" .

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te