Ce faci dacă ți-a căzut un copac pe mașină? De unde recuperezi banii de reparație?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.07.2024 - 10:18
Ce faci dacă ți-a căzut un copac pe mașină? De unde recuperezi banii de reparație? - Foto: fasttreeremovalatlanta.com - rol ilustrativ
Ce faci dacă ți-a căzut un copac pe mașină? De unde recuperezi banii de reparație? - Foto: Arhivă / Primăria Sectorului 5 (rol ilustrativ)

Sunt unii șoferi care au ghinionul ca în urma unei furtuni mașinile lor să fie avariate de copaci. Ce pot face dacă acel copac este pe spațiul public? Cui cer banii pe reparație?

SHARE

De fiecare dată când este furtună cad copaci peste garduri și peste mașini. Asta se întâmplă în orașe unde oamenii plătesc locuri de parcare, uneori sub pomii care stau să cadă. 

Pentru a tăia un copac îți trebuie aviz de la primărie. 

Ce faci dacă ți-a căzut un copac pe mașină? De unde recuperezi banii de reparație?

Furtunile care s-au abătut peste România, după zilele caniculare, au pus la pământ zeci de copaci. Unii au căzut peste mașini și le-au avariat grav. 

Proprietarii nu știu de unde vor lua bani să le repare. 

Astfel, platformele de socializare sunt pline de întrebări referitoare la astfel de situații.

Citește și: VIDEO Copac căzut din senin pe o mașină în Sectorul 1 al Capitalei, în apropierea unei grădinițe

”Salutare, context: stai la oraș iți vezi de viața ta și ai parcat mașina sub un copac și din cauza unei furtuni îți cade o creangă sau un copac peste mașina ta. Daca nu ai CASCO, ce faci, de la cine primești despăgubire, s-a confruntat cineva cu o situație similară, cum a procedat?”, a scris un șofer pe Reedit.

Postarea sa a adus foarte multe reacții. Utilizatorii grupului au făcut glume pe seama acestui subiect și au spus că singurul luncru pe care îl poți face este să îți altă mașină. 

”Vrei să ți-o repari pe RCA-ul lui Dumnezeu? Ți-o repari pe cheltuială proprie„ a comentat unul.

”Nu primești despăgubire nicăieri în lumea asta fară asigurare CASCO. Prin Olanda este și limited-Casco tocmai pentru situația asta, dar asigurătorii au multe condiții și doar cu all risk Casco de la o firma serioasă ești 100% safe”, a explicat altul.

Citește și: „Copacul lui Robin Hood” din UK, un arțar vechi de 300 ani, a fost tăiat. Doi suspecți, anchetați

”Dai în judecată primăria, aștepți 10 ani banii pe mașînă, evident, nu raportați la inflație. Asta dacă îi primești”.

”Asta doar dacă era bolnav copacul sau bătrân, trebuia tăiat și nu a fost”.

”Prietenul meu a pățit-o acum câțiva ani. Daună totală după o furtună, copac pe care tatăl lui l-a semnalat de nenumărate ori la primărie și ADP, fiindcă era bătrân și uscat.

L-au tăiat abia după ce a căzut pe mașină, desigur. A vorbit cu un avocat și i-a spus că durează ani de zile procesul și că nu merită daunele pe care le va primi. Era și un amărât de WW Golf, nu valora prea mult, dar totuși... te ducea din A în B.

Norocul a fost că a putut să o dea la schimb în programul rabla pentru electrocasnice și mașinuța s-a transformat într-o mașină de spălat rufe, una de spălat vase și un aer condiționat”, a explicat un alt internaut.

”Pai în primul rând dai copacul jos de pe mașină. În al doilea rand, dacă acel copac nu apare pe nici un aviz de defrișare, nu te despăgubește nimeni”.

”Dacă mașina este parcată pe un loc de parcare închiriat de la primărie, îi dai în judecată și ceri pagube. Eventual câștigi.
Dacă mașina e parcată pe marginea străzii, pe trotuar, parcare privată nu ai nici o șansă”.

”Dacă nu ai CASCO rămâi cu paguba”.

”Singura șansă e ca acel copac să fi fost uscat, dai în judecată primăria, durează 15 ani, și la final primești de-o bere, dacă primești și aia”, este de părere un altul.

”Mie mi-a căzut o creangă în parcare și mi-a spart luneta. Am avut noroc că trebuia să plec în noaptea aia în club cu gagica și o prietenă pentru că era iarnă și a nins și plouat fix când am ajuns cu mașina într-o parcare de mall.

Am reparat-o prin CASCO, dar de atunci nu am putut să îmi mai fac că mi-au mărit ăștia prețul de 3 ori”, a comentat alt utilizator.

Adevărul este că nu este deloc ușor să fii despăgubit dacă un copac cade pe mașina personală în urma unei furtuni puternice.

Primăria plătește daune doar în urma unor sentințe definitive și irevocabile pronunțate de către instanțe judecătorești, scrie euronews.ro. Nici CASCO nu garantează despăgubirea, ci doar în condiții speciale.

În cazul în care un copac cade peste o mașină parcată pe un loc rezidențial, șoferul mașinii poate să fie despăgubit doar dacă are CASCO și contractul prevede și clauza fenmomenelor naturale. Sau, poate da în judecată primăria, însă decizia instanței nu este întotdeauna în favoarea șoferului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te