VIDEO Trebuie să cedeze România un sistem Patriot să salveze orașul Harkov? Zelenski, apel disperat

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.05.2024 - 07:59

Zelenski a lansat un apel disperat lumii Occidentale pentru a primi două sisteme de rachete Patriot. Sunt vitale pentru a opri ofensiva Rusiei. România este una din țările pe care se pune presiune pentru a oferi un sistem Patriot. Joe Biden a vorbit despre acest lucru.

SHARE

România se află sub o mare presiune pentru a ceda un sistem de rachete anti-aeriene Patriot în favoarea Ucrainei. Președintele SUA, Joe Biden, i-a cerut lui Klaus Iohannis ca România să cedeze un sistem de apărare anti-aeriană Patriot. 

VIDEO Trebuie să cedeze România un sistem Patriot să salveze orașul Harkov? Zelenski, apel disperat

Iohannis nu a eliminat această variantă și a spus că trebuie discutat în CSAT.

Citește și: Biden i-a cerut lui Iohannis să dea Ucrainei o baterie Patriot. Ce a răspuns președintele României

Presiunea asupra României a sporit și mai mult în aceste zile, după ce Rusia a început să bombardeze masiv Harkov, un oraș-cheie în acest război și care are aproape 1,5 milioane de locuitori.

Citește și: VIDEO Rusia atacă intens Harkov de pe o șosea națională. Mașinile stau să se termine rachetele Grad

Ucraina cere Occidentului 2 sisteme Patriot

Președintele Ucrainei, Volodimit Zelenski, a făcut, azi, un apel disperat aliaților Occidentali pentru  trimiterea în Ucraina a două sisteme Patriot. Zelenki spune că aceste două sisteme de rachete anti-aeriene ar opri ofensiva sălbatică a Rusiei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis condoleanțe apropiaților celor uciși și răniți în urma atacului cu rachete rusești asupra unui obiect civil din districtul Harkov. El a spus acest lucru într-o postare pe Facebook, relatează Ukrinform.

"Numai astăzi, în urma unuia dintre bombardamentele din regiunea Harkov, 16 persoane au fost rănite și 5 ucise. Condoleanțe apropiaților lor", a scris Zelensky.

Zelenski are soluția

El a spus că rachetele, bombele și artileria sunt singurele lucruri care permit Rusiei să își continue agresiunea.

"Lumea poate pune capăt terorii rusești. Pentru a realiza acest lucru, trebuie depășită lipsa de voință politică în rândul liderilor. Două sisteme de rachete anti-aeriene Patriot pentru Harkov vor schimba fundamental situația", a declarat Zelenski.

Potrivit acestuia, sistemele de apărare antiaeriană din celelalte orașe ale Ucrainei, precum și un sprijin suficient pentru luptătorii ucraineni de pe linia frontului, vor asigura înfrângerea terorii rusești.

"Sunt recunoscător tuturor liderilor și statelor care recunosc acest lucru și iau măsuri decisive pentru a asigura un sfârșit corect al războiului și pentru a-i aduce mai repede pe teroriști în fața justiției", a declarat Zelenski.

Câte sisteme Patriot are România?

După disucrsul lui Zelenski, presiunea se mută pe România.

România a semnat un acord de 4 miliarde de dolari pentru 7 sisteme de rachete Patriot în 2017, în cea mai recentă configurație disponibilă, alături de câteva sute de rachete interceptoare, acesta fiind cel mai mare contract de achiziție de până acum al țării, primul transport fiind livrat în 2020.

Totuși, la acest moment, țara noatră dispune doar de 4 sisteme Patriot dintre care doar unul singur este operațional. Celelalte 3 fiind în curs de operaționalizare.

Citește și: Germania trimite 3 sisteme Patriot la Kiev. România ezită. Putin ne amenință cu rachetele Iskander

Cât de periculos e sistemul Patriot?

Patriot este un sistem de apărare antiaeriană testat în luptă în serviciul SUA și al țărilor aliate, inclusiv România.

Fiecare baterie are o unitate de tragere (patru lansatoare montate/atașate pe fiecare camion, un radar, o unitate de control al focului, generatoare și alte echipamente). 

Radarul de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptare la țintă, sau Patriot (MIM-104), este un sistem de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, la toate altitudinile și în toate condițiile meteorologice, pentru a contracara rachetele balistice tactice, rachetele de croazieră și aeronavele avansate. Este produs de Raytheon în Massachusetts și Lockheed Martin Missiles și Fire Control în Florida, SUA.

Sistemul radar are o rază de acțiune de până la 100 km, capacitatea de a urmări până la 100 de ținte și poate furniza date de ghidare a rachetelor pentru până la nouă rachete.

România nu pare dispsuă să trimită niciun sistem Patriot în Ucraina. Poltiicienii români au afirmat acest lucru. Și, în plus, România se teme chiar de o psoibilă ripostă a Rusiei. 

Citește și: Germania trimite 3 sisteme Patriot la Kiev. România ezită. Putin ne amenință cu rachetele Iskander

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te