VIDEO Tancul sud-coreean K2, testat în premieră la Smârdan. Costă 8.500.000 $. România vrea 300

DE Adina Mutăr | Actualizat: 30.05.2024 - 11:10
Tancul sud-coreean K2, testat în premieră la Smârdan - Foto: X/mason_8718
Tancul sud-coreean K2, testat în premieră la Smârdan - Foto: X/mason_8718
Tancul sud-coreean K2, testat în premieră la Smârdan - Foto: X/mason_8718

Tancul sud-coreean K2, testat în premieră la Smârdan. Costă 8.500.000 $. România vrea 300. Compania coreeană Hyundai Rotem a prezentat pentru prima dată un videoclip cu demonstrația K2 la poligonul Smârdan, România.

SHARE

Tancul sud-coreean K2, testat în premieră la Smârdan. Costă 8.500.000 $. România vrea 300 de tancuri K2, pe lângă cele 54 Abrams care sosesc din SUA peste doi ani. 

K-2 Black Panther este unul dintre cele mai scumpe tancuri din lume, costând 8,5 milioane de dolari pe unitate. Suma nu include costurile de dezvoltare timpurie și este strict prețul pe care îl achită guvernul sud-coreean ca să-l achiziționeze de la producător, scria SlashGear în ianuarie 2024.

Tancul sud-coreean K2, testat în premieră la Smârdan. Costă 8.500.000 $. România vrea 300

Strategia României de a-și diversifica și consolida arsenalul militar prin parteneriate externe a fost evidențiată la 7 iulie 2023, marcând un moment esențial în politica sa de apărare.

România și-a exprimat un interes puternic pentru tancul principal de luptă K-2 „Black Panther” de la Hyundai Rotem și obuzierul autopropulsat K-9 Thunder – ambele respectând standardele NATO.

Aceste active militare avansate reprezintă un salt semnificativ în tehnologie și putere de foc pentru forțele armate române.

Probele de teren și de tragere nu sunt doar o procedură de evaluare a echipamentelor, ci și un pas crucial către finalizarea contractului de apărare dintre România și Coreea de Sud, potrivit Army Recognition.

Parteneriatul este de așteptat să depășească tancurile K2 și să includă negocieri privind sistemele de rachete de atac și apărare, printre alte tehnologii militare.

Propunerea Hyundai Rotem include transferul de tehnologie și colaborarea cu industria locală. Această cooperare ar putea presupune participarea parțială a industriei românești de apărare la producția, întreținerea și service-ul pe ciclul de viață al tancurilor.

Transferul vast de tehnologie către România va fi, de asemenea, similar cu Polonia, care are 1.000 de tancuri K2 și linie  de producție ce va fi amplasată la Poznan.

Coreea a transferat Turciei multe tehnologii critice K2 și K9 care au fost clasificate drept „A” în trecut. 

România va avea MANPADS-urile K2 MBT, K9 SPH și KP-SAM Chiron.

Sistemul de apărare anti-aeriană și antirachetă Redback IFV și M-SAM-II licitează acum. Detaliile contractului vor fi anunțate ulterior. 

„Pantera Neagră” digitalizată

Tancul de luptă principal (MBT) K2 Black Panther din Coreea de Sud este un tanc de înaltă tehnologie, din a treia generație, digitalizat, care a cunoscut un interes semnificativ și achiziții recente atât pe plan intern, cât și internațional.  

Tancul folosește atât blindaj compozit modular de tip nedezvăluit, cât și blocuri de blindaj reactiv exploziv (ERA).

Citește și: România a modernizat tancul românesc Bizonul contra agresiunii Rusiei. Abrams-urile din SUA întârzie

Blindajul frontal rezistă la lovituri directe de la proiectile cal. 120 mm, trase de tunurile L55.

 În conditii de teren prielnic tancul ar putea atinge 70km/h

Black Panther este dotat cu un sistem de protecție activă și cu un sistem de contramăsuri, precum și cu un sistem de protecție NBC.

Citește și: VIDEO România cumpără de urgență 300 de vehicule blindate de 3.000.000.000€. Cât de „mortale” sunt?

Este înarmat cu un tun cu țeavă lisă „Rheinmetall” de 120 mm/L55, fiind echipat cu un încărcător automat, pentru cele 40 de lovituri din magazie, 16 in caruselul încărcătorului. 

Ca armament secundar, are două mitraliere de cal 12.7 mm si 7.62 mm”. Echipajul are trei membri.

Dacă va fi achiziționat, cele cinci batalioane de tancuri (pe langa cel de Abrams) ar putea sa depaseasca 6 miliarde de euro.

In privinta disponibilitatii industriei sud-coreene de a livra rapid tancurile comandate, ambasadorul Seulului la Bucuresti a declarat ca tara sa poate onora rapid contractele.

În cazul Poloniei, se observă că procesul de livrare este foarte rapid.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te