VIDEO SUA vor trimite cea mai nouă rachetă în Indo-Pacific. Typhon lovește ținte la 1800 km distanță

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.11.2023 - 15:16

SUA vor trimite cea mai nouă rachetă în Indo-Pacific în 2024, a declarat comandantul armatei americane din Pacific, generalul Charles Flynn.

SHARE

Armata americană intenționează să desfășoare noul său lansator cu rază lungă de acțiune MRC (Mid-Range Capability) în Indo-Pacific anul viitor, potrivit unui general cu patru stele.

SUA vor trimite cea mai nouă rachetă în Indo-Pacific. Typhon lovește ținte la 1800 km distanță

Cunoscut și sub numele de Typhon, armata a proiectat sistemul terestru pentru a lansa rachetele SM-6 existente ale Raytheon și rachetele de croazieră Tomahawk pentru a lovi ținte aflate între raza de acțiune planificată a rachetei Precision Strike Missile (PrSM) de 500 de kilometri și raza de acțiune de 2.776 de kilometri a viitoarei arme hipersonice cu rază lungă de acțiune (LRHW). Astfel, Typhon este capabilă să distrugă cu mare precizie ține aflate la 1.800 de km distanță.

"Am testat Typhon și avem o baterie, sau două, în prezent", a declarat astăzi comandantul armatei americane din Pacific, generalul Charles Flynn, în cadrul Forumului internațional de securitate de la Halifax. 

"În 2024, intenționăm să desfășurăm acest sistem în regiune", a adăugat el. "Nu voi spune unde și când, dar voi spune doar că le vom desfășura în regiune".

Flynn nu a dezvăluit dacă Washingtonul a încheiat un acord cu un guvern străin pentru a plasa noua armă pe teritoriul său sau dacă Typon se va îndrepta în schimb spre Guam, un teritoriu american. Cu toate acestea, el a spus în mod expres că arma nu va fi desfășurată pe teritoriul continental al SUA, excluzând plasarea ei undeva pe coasta de vest.

Citește și: Ucraina a reinventat racheta balistică cu rază lungă. Distruge tot pe o suprafață de 3 hectare

Scoaterea Typhon pe teren este o etapă importantă pentru armată, care a făcut din extinderea razei de acțiune a focurilor de precizie un obiectiv în ultimii ani. Dar este doar una dintre cele trei opțiuni de atac cu rază lungă de acțiune pe care Flynn speră să le vadă în regiune în viitorul apropiat.

PrSM este o nouă muniție pe care Lockheed Martin o dezvoltă și o testează pentru M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) și M270A2 Multiple Launch Rocket System (MLRS) ale armatei.

La începutul acestei săptămâni, armata a declarat că este cu un pas mai aproape de punerea în funcțiune a acesteia, în urma unui test "reușit" pe distanțe scurte la poligonul de rachete White Sands din New Mexico.

Citește și: Rusia pregătește racheta nucleară hipersonică. Se topește și explodează la 2000 de grade

"Rezultatele preliminare ale testului arată că racheta Precision Strike Missile Increment 1 a avut performanțe nominale în ceea ce privește traiectoria de zbor prevăzută, letalitatea, unghiul de angajare aproape vertical și înălțimea de explozie", a declarat serviciul. "Un raport final al testului de zbor este anticipat în decembrie 2023". 

Dacă nu există obstacole, serviciul ar putea începe să accepte rachete cu capacitate operațională timpurie până la sfârșitul lunii decembrie.

Noua rachetă, compatibilă și cu sistemul HIMARS

În timp ce Flynn nu a spus când soldații americani din regiunea Indo-Pacific ar putea avea noua "capacitate crucială", el a declarat reporterilor că nu anticipează că are nevoie de permisiunea guvernelor străine pentru a desfășura interceptorul dacă acestea au semnat deja pentru HIMARS.

"Aceasta este doar o rachetă diferită pe care o veți pune în HIMARS", a spus el. "Așadar, nu cred că trebuie neapărat să avem un acord în avans: Ei au fost de acord astăzi cu [acest lucru], putem folosi sistemele noastre HIMARS acolo astăzi".

În timp ce armata a prezentat anterior PrSM ca o armă care ar putea lovi ținte la 500 km distanță - o distanță mai mare decât raza de acțiune de 70-300 km a Sistemului de rachete tactice al armatei (ATACMS) pe care urmează să o înlocuiască - nu a dezvăluit dacă această primă iterație a armei va atinge acest obiectiv. 

Chiar dacă nu va atinge acest obiectiv, Flynn a declarat că ar fi mulțumit de PrSM.

Deși Flynn nu a abordat direct subiectul LRHW, această armă a fost planificată să devină operațională înainte de sfârșitul anului. Totuși, acest obiectiv a fost amânat în urma unui test eșuat în octombrie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te