VIDEO China „vânează” F-16 americane cu noile avioane invizibile J-20. Nume de cod: Lunetistul

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.05.2024 - 08:24
VIDEO China „vânează” F-16 americane cu noile avioane invizibile J-20. Nume de cod: Lunetistul - Foto: Deviant Art - GoodFon/CC0
VIDEO China „vânează” F-16 americane cu noile avioane invizibile J-20. Nume de cod: Lunetistul - Foto: Flickr/AvgeekJoe

VIDEO China „vânează” F-16 americane cu noile avioane invizibile J-20. Nume de cod: Lunetistul. Cel mai recent videoclip lansat de China poate fi un avertisment pentru SUA și, mai mult, pentru Forțele Aeriene.

SHARE

VIDEO China „vânează” F-16 americane cu noile avioane invizibile J-20. Nume de cod: Lunetistul. Cel mai recent videoclip lansat de China poate fi un avertisment pentru SUA și, mai mult, pentru Forțele Aeriene Taiwaneze.

Citește și: VIDEO Ce avioane de luptă cumpără România, Ungaria și Bulgaria? De ce noi plătim de 2 ori mai mult?

Acestea au lansat recent imagini cu avioanele sale de luptă F-16 Viper, care interceptează avioane de luptă chineze, în Zona sa de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ).

VIDEO China „vânează” F-16 americane cu noile avioane invizibile J-20. Nume de cod: Lunetistul

În ceea ce poate fi primul astfel de caz, Forțele Aeriene din Republica Chineză (RoCAF) şi Forțele Aeriene din Taiwan au lansat imagini de la Ministerul Apărării Naționale din Taiwan.

Printre imagini, se numără o vedere de sus, a unui avion de luptă F-16V al Forțelor Aeriene taiwaneze, echipat cu două rachete cu rază medie de acțiune AIM-120 și două rachete cu rază scurtă de acțiune AIM-9.

Acesta răspunde la patrulele de alertă ale aeronavelor militare chineze. Ministerul Apărării Naționale din Taiwan a publicat videoclipuri care arată interceptarea unui bombardier H-6K și a unui avion de luptă J-16.

Citeşte şi: FOTO China face manevre militare periculoase și provocatoare în jurul Taiwanului

Se presupune că înregistrările au fost surprinse de vizetele de ţintire ale AN/AAQ-33 Sniper, ale F-16 Viper, cea mai avansată variantă a avionului de vânătoare F-16 Fighting Falcon, achiziționat din Statele Unite.

Analiștii militari chinezi au ripostat, subliniind pentru Global Times, publicaţie deținută de statul chinez, că informaţia publicată de Taiwan este o autoînșelare a Taipeiului și că capacitatea de a vedea nu înseamnă şi capacitatea de a învinge.

„Le arătăm capacitățile noastre, așa că, în mod normal, îi lăsăm să monitorizeze”, a spus expertul, minimizând capacitățile Viper, conform Eurasian Times.

Citeşte şi: China pregătește arme biologice pentru exterminarea dușmanilor. Spionii strâng informații genetice

Informaţia furnizată de presa de stat chineză a citat un pilot de luptă taiwanez anonim spunând că forțele aeriene ale insulei au fost supraîncărcate cu ieșiri de urgență, întreținere toată noaptea și sesiuni de antrenament, la miezul nopții.

Pilotul a spus că echipajele de zbor din Taiwan sunt conștiente că acest lucru va deveni în cele din urmă un lucru pur şi simplu obişnuit.

Dacă exercițiile militare de două zile ale Chinei, numite „Joint Sword 2024A”, care înconjoară insula Taiwan și simulează o invazie, nu au fost suficiente, Armata Populară de Eliberare (PLA) a publicat imagini cu avioane de luptă invizibile J-20, care evidențiază letalitatea aeronavei.

Citeşte şi: VIDEO Cum au bătut avioanele Chinei J-10C temutele Typhoon ce zboară și în România. Miza: miliarde $

Videoclipul a fost publicat de Comandamentul Teatrului de Est al PLA, care a efectuat exerciții militare agresive, în jurul Taiwanului. Videoclipul de 55 de secunde, care este acum pe rețelele sociale, pare a fi un montaj de imagini diferite, incluzând o fotografie din interiorul cabinei.

Foto: Flickr/AvgeekJoe

Într-un cadru, două avioane J-20 pot fi văzute decolând împreună. Un alt cadru arată un pilot, aflat în cockpit, gata de acțiune. La timecode 0:21 s, cel puțin patru dintre acești luptători sunt văzuți zburând împreună, într-o formație, cu un sunet dramatic redat în fundal, care probabil că este adăugat artificial, la impresie.

Cei trei "S"

În timp ce toate subtitrările văzute în videoclip sunt generate în chineza mandarină, pentru uzul occidentalilor, în prima subtitrare scrie „cross-strait lethality”, în engleză. Videoclipul subliniază cele trei S-uri ale lui J-20 Mighty Dragon: Stealth, Supercruise și Situational awareness.

Adică: "Invizibil. Supercroazieră, Cunoaşterea situaţiei". Apoi, cel a subtitrat clipul afirmă: „J-20 a parcurs un drum lung, cu înalta sa invizibilitate, croaziera supersonică și înalta cunoaștere a situației.”

Videoclipul a fost publicat imediat după exercițiile militare fără precedent lansate de PLA, ca pedeapsă pentru discursul inaugural al noului președinte taiwanez, Lai Ching-te, din 20 mai, în care acesta și-a reiterat angajamentul față de independența și suveranitatea Taiwanului.

China l-a numit în mod repetat pe Lai drept „separatist”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te