Ungaria este împotriva numirii lui Mark Rutte secretar general al NATO. Cum îl ajută pe Iohannis?

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.03.2024 - 17:36
Ungaria este împotriva numirii lui Mark Rutte secretar general al NATO - Foto: Profimediia Images
Ungaria este împotriva numirii lui Mark Rutte secretar general al NATO - Foto: Profimediia Images

Ungaria este împotriva numirii lui Mark Rutte secretar general al NATO. Ungaria a anunţat că se opune desemnării premierului olandez Mark Rutte, la succesiunea lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO. O veste bună pentru președintele Iohannis, care țintește și el șefia NATO.

SHARE

Ungaria este împotriva numirii lui Mark Rutte secretar general al NATO. Ungaria a anunţat că se opune desemnării premierului olandez Mark Rutte, la succesiunea lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO, un post crucial, în plin război în Ucraina.

”Nu putem susţine absolut deloc numirea unui secretar general care a vrut în trecut să îngenuncheze Ungaria”, a anunţat la Budapesta ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

Ungaria este împotriva numirii lui Mark Rutte secretar general al NATO

”Ar fi suprinzător din partea noastră”, a apreciat el. Mark Rutte a criticat cu regularitate, în ultimii ani, atingeri la adresa statului de drept ale premierului suveranist Viktor Orban.

În 2021, furios împotriva unei legi ungare considerate homofobe, el aprecia că această ţară din Europa Centrală ”nu mai are nimic de făcut în Uniunea Europeană”, iar dacă valorile UE nu-i convin, Orban n-are decât să activeze Articolul 50 al Tratatului UE, ”care a fost creat pentru asta”, şi să părăsească UE.

Citeşte şi: Ungaria a ratificat aderarea Suediei la NATO. Premierul suedez: „Este o zi istorică”

Numele premierului olandez demisionar, care expediază afaceri curente, circulă de multe luni cu insistenţă. O hotărâre se ia prin consens în desemnarea secretarului general al NATO, conform News.ro.

Mark Rutte, în vârstă de 57 de ani, dispune de susţinerea publică a primei puteri diplomatice şi militare în NATO, Statele Unite, dar şi a Germaniei şi Regatului Unit.

Foto: Profimediia Images

Un premier liberal din 2010, el şi-a anunţat intenţia de a părăsi scena politică olandeză, însă rămâne în post până la formarea unui nou Guvern olandez.

Citeşte şi: Ungaria blochează intrarea în Schengen, pe alte coordonate. Care este noua motivaţie

Negocieri în vederea formării unui guvern bat pasul pe loc de la alegerile din noiembrie, în care a obţinut o victorie liderul extremei drepte Geert Wilders.

Viktor Orban, a cărui lingevitate o egalează pe cea lui Mark Rutte, a salutat atunci ”vântul schimbării”.

Ungaria, singurul stat membru UE care menţine relaţii bilaterale strânse cu Rusia, a fost uştima ţară care a ratificat, la sfârşitul lui februarie, aderarea Suediei la NATO, în urma unor tărăgănări care au provocat frustrarea aliaţilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te