Țara de unde americanii au fost alungați și rușii primiți cu urale. Au fost milioane de victime

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.05.2024 - 14:37
Țara de unde americanii au fost alungați și rușii primiți cu urale. Au fost milioane de victime - Foto: Profimedia Images
Țara de unde americanii au fost alungați și rușii primiți cu urale. Au fost milioane de victime - Foto: Profimedia Images

Țara de unde americanii au fost alungați și rușii primiți cu urale. Au fost milioane de victime. Se pare că militarii ruşi se stabilesc la o bază americană, de lângă aeroportul din Niamey.

SHARE

Țara de unde americanii au fost alungați și rușii primiți cu urale. Au fost milioane de victime. Se pare că militarii ruşi se stabilesc la o bază americană, de lângă aeroportul din Niamey, capitala Nigerului.

Junta nigeriană promoscovită a decis anterior să dea afară trupele americane din țară. Acest lucru ar aduce beneficii Moscovei, în eforturile sale de a câștiga influență în Africa.

Țara de unde americanii au fost alungați și rușii primiți cu urale. Au fost milioane de morți

Personalul militar rus a intrat într-o bază aeriană din Niger, unde sunt staționate trupele americane. Reuters citează un purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare al Statelor Unite.

CNN relatează de asemenea despre acest lucru: soldații ruși s-au stabilit în urmă cu săptămâni și operează în imediata apropiere a trupelor americane. Baza Aeriană 101 este situată lângă Aeroportul Internațional Diori Hamani, din capitala Niamey.

Rușii au folosit un hangar separat și nu s-au întâlnit direct cu soldații americani, dar „nu este o distanţă atât de mare”, a spus oficialul american al Apărării citat, care a cerut să rămână anonim.

Trupele americane ar trebui să se retragă din țară

Evoluţia apare după decizia juntei din Niger, de a expulza forțele americane din țară. La o întâlnire de la Niamey, de la mijlocul lunii martie, înalți oficiali americani și-au exprimat îngrijorarea, cu privire la sosirea așteptată a trupelor ruse, și au acuzat junta că lucrează în secret la un acord cu Iranul, privind uraniul.

Nigerul are două mine semnificative de uraniu, care asigură aproximativ 5% din producția minieră mondială, din minereuri de uraniu de cea mai bună calitate, conform World Nuclear Association.

Citeşte şi: Fiul lui Viktor Orbán, implicat în misiunea militară secretă a Ungariei în Africa. Legătura cu Rusia

Washingtonului i s-a cerut în aprilie să retragă aproape 1.000 de militari americani din țară. SUA au fost un partener-cheie în lupta împotriva grupărilor islamiste din regiune, până la lovitura de stat de anul trecut.

Mii de oameni au fost uciși în iulie 2023, alte milioane au fost strămutate, junta a preluat puterea și de atunci caută să se apropie de Rusia. Ultimele trupe franceze părăsiseră deja țara, în decembrie. SUA și aliații săi au fost de asemenea forțate să-și retragă trupele din alte țări africane.

Citeşte şi: FOTO Putin a cucerit Africa. A trimis trupe în Burkina Faso, Mali și Niger. Resursele sunt ale lui

Pe lângă retragerea iminentă din Niger, trupele americane au părăsit și Ciadul în ultimele zile, iar forțele franceze s-au retras din Mali și din Burkina Faso. Bundeswehr-ul german și-a retras forțele din Mali, conform Die Presse.

Foto: Profimedia Images

Evenimentele actuale din Niger sunt pași suplimentari, în eforturile Moscovei de a câștiga mai multă influență în Africa. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a încercat să calmeze lucrurile, în marja unei conferințe de presă, la Honolulu.

Citeşte şi: Marea Britanie interzice Grupul Wagner ca „organizație teroristă” și îi confiscă toate proprietățile

Când a fost întrebat despre trupele ruse din Niger, el a spus: „Rușii se află într-un complex separat și nu are acces la forțele americane sau la echipamentele noastre".

Austin a mai spus: „Siguranța și protecția trupelor noastre este întotdeauna prioritatea mea, dar în acest moment nu văd nici o problemă semnificativă aici”. Situația de la fața locului este „nu grozavă, dar gestionabilă pe termen scurt”, a declarat un oficial anonim al Apărării.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te