Studiu genetic: Ucrainenii nu sunt „frați” cu rușii. Sunt mai apropiați de moldoveni și unguri

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.04.2024 - 08:52
Studiu genetic: Ucrainenii nu sunt „frați” cu rușii. Sunt mai apropiați de moldoveni și unguri - Foto: front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)
Studiu genetic: Ucrainenii nu sunt „frați” cu rușii. Sunt mai apropiați de moldoveni și unguri - Foto: front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)
Studiu genetic: Ucrainenii nu sunt „frați” cu rușii. Sunt mai apropiați de moldoveni și unguri - Foto: Ukrinform (imagine cu caracter ilustrativ)

Studiu genetic: Ucrainenii nu sunt „frați” cu rușii. Sunt mai apropiați de moldoveni. Din proiectul „Genomul Rusiei”, care este gestionat de fiica președintelui Vladimir Putin, oamenii de știință ucraineni au preluat date deschise care confirmă că ucrainenii nu sunt ruși.

SHARE

Studiu genetic: Ucrainenii nu sunt „frați” cu rușii. Sunt mai apropiați de moldoveni și unguri, după cum reiese inclusiv din studiile fiicei lui Putin.

Rușii au blocat accesul la aceste date ce arată, pe scurt, că ucrainenii nu sunt nici măcar „frați” cu rușii, așa cum susține Putin și propaganda Kremlinului.

Studiu genetic: Ucrainenii nu sunt „frați” cu rușii. Sunt mai apropiați de moldoveni și unguri

Diferența totală o demonstrează proiectul Genome Diversity of Ukraine pentru a studia populația care a trăit pe teritoriul Ucrainei moderne de cel puțin trei generații.

Potrivit geneticienilor, cel puțin dacă se compară ucrainenii cu rușii caucazieni, nu se poate vorbi de „un singur popor”, aceasta este o concluzie 100% fără echivoc. Sunte diferiți genetic, potrivit Ukrinform.

Asemănările constau în anumite boli ereditare larg răspândite atât în vestul Rusiei, cât și în partea de est a Ucrainei, dar asta nu e o „înfrățire”, ci un risc genetic similar, nicio legătură cu haplogrupurile genetice, spune cercetătorul Walter Wolfsberger.

Potrivit studiilor genetice, ucrainenii sunt destul de voluminoși ca grup, au o anumită nișă. Și sunt apropiați de populațiile din Moldova, Croația, Polonia, Cehia și Ungaria.

În privința rușilor, există niște markere, care îi indică pe cazaci. Dar nici cazacii nu se consideră ruși, ci se poziționează ca un grup etnic separat.

Putin decide care este „Genomul Rusiei” 

Din punct de vedere istoric, Ucraina nu a fost doar parte a Rusiei pentru o anumită perioadă de timp, ci și a Imperiului Austro-Ungar, a Principatului Polono-Lituanian. 

Pe harta genetică a lumii, ucrainenii constituie un grup clar definit. Unii  pot avea  genetică similară cu cei mai apropiați vecini, ceea ce este normal. 

Oamenii de știință ucraineni au comparat rezultatele secvențierii ucrainene și rusești cu ajutorul datelor deschise disponibile din proiectul Rusiei coordonat de fiica lui Putin.

Când a fost publicat primul articol, s-a inclus o comparație cu genomul rușilor de pe portalul lor, ceea ce i-a determinat să închidă accesul la informații.

Citește și: Medic: Genetica și genomica ne-au arătat că fiecare pacient este o persoană, nu un diagnostic

Dar nu au ținut cont de faptul că eșantioanele ruse au fost incluse în alte proiecte deschise și se puteau lua de acolo alte mostre pentru comparație. 

Oricum, geneticienii nu consideră că „vocea sângelui” contează prea mult în generarea de conflicte.

Citește și: UMF „Carol Davila” vrea să înființeze un institut de genomică în România

Rolul principal îl are autoidentificarea, ceea ce simt oamenii că au în comun ca tradiții, cultură, gactori politici care influențează modul de trai.

Aici, scrie Ukrinform, se ascunde principalul motiv pe care rușii nu au reușit niciodată să-l înțeleagă, că ucrainenii doresc libertatea, nu „unitatea” cu Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te