Șoferii români pot fi declarați beți chiar dacă nu li se pune etilotestul. Pe ce se bazează Poliția?

DE Florentina Enache | Actualizat: 09.06.2024 - 11:28
Șoferii români pot fi declarați beți chiar dacă nu li se pune etilotestul. Pe ce se bazează Poliția? - Foto: Freepik.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

Șoferii români pot fi declarați beți, chiar dacă nu li se pune etilotestul. Mărturia polițiștilor cu privire la starea de ebrietate a șoferilor va fi o dovadă suficientă pentru condamnare. Se întâmplă în Italia, țara cu cei mai mulți români care, desigur, sunt și șoferi.

SHARE

Peste un milion de români trăiesc în Italia și sute de mii își petrec concediul în străinătate, optând să se deplaseze cu mașina sau să închirieze un autovehicul pentru a se plimba de-a lungul vacanței. 

Și ei ar putea fi declarați beți chiar dacă nu li se pune etilotestul.

Curtea Supremă din Italia a decis că testul de alcoolemie nu mai este necesar pentru a condamna șoferii care se află în stare de ebrietate.

Șoferii români pot fi declarați beți chiar dacă nu li se pune etilotestul. Pe ce se bazează Poliția?

Aceeași instanță a stabilit că halena alcoolică și mărturia polițiștilor sunt suficiente pentru a dovedi starea de ebrietate a unui șofer, nefiind neapărat nevoie de un test de alcoolemie, relatează IlSussidiario.

Hotărârea prevede că starea de ebrietate poate fi determinată prin mirosul intens de alcool și incapacitatea de a răspunde la întrebări, toate manifestări ale prezenței alcoolului în sânge.

Citește și: STUDIU Ce se întâmplă atunci când consumi alcool în avion și apoi te culci? Medicii, avertisment dur

Judecătorii Curții Supreme din Italia au considerat că aceste elemente „obiective” sunt suficiente pentru a verifica starea de ebrietate a șoferului, astfel că nu mai este necesară o testare de alcoolemie pentru a verifica dacă este depășit pragul minim admis de 0,5 g/l.

Cazul unui șofer din Italia

Cu aceste concluzii, Curtea de Casație din Italia a respins recursul unui șofer din Brescia, explicând că testul de alcoolemie nu este un test legal, astfel încât verificarea prezenței alcoolului pentru a stabili dacă șoferul este beat poate fi efectuată și cu ajutorul unor „elemente simptomatice” și, în cazul în care sunt depășite praguri mai ridicate, decizia trebuie să fie susținută de o motivare adecvată.

Citește și: Un șofer de ambulanță băut a lovit un om. A consumat alcool pentru că se certase cu soția

Sentința în primă instanță fusese anulată parțial de Curtea de Apel din Brescia, care, pe de altă parte, confirmase pedeapsa de 6 luni de închisoare, retragerea permisului de conducere și sancțiunea, întrucât inculpatul fusese surprins conducând în stare de ebrietate, dar starea sa nu fusese dovedită, potrivit bărbatului, cu „date tehnice obiective”.

Din acest motiv, el a decis să se adreseze Curții de Casație din Italia, argumentând că, în primele două grade de judecată, starea sa de ebrietate a fost luată ca sigură doar pe baza mărturiei polițiștilor, iar testele au fost considerate inutilizabile. Curtea de Casație este de altă părere, afirmând că argumentul inculpatului nu este suficient, în timp ce justificările judecătorilor sunt considerate adecvate, și pentru că testul de alcoolemie nu este o probă legală pentru Curtea Supremă din Italia.

Citește și: O femeie a ajuns la urgențe, în stare de ebrietate, fără să fi băut alcool. Ce au descoperit medicii

În acest caz, judecătorii au considerat că stările prezentate de inculpat la vederea polițiștilor reprezentau acele elemente „obiective și simptomatice” la care face referire Curtea Supremă, în a cărei hotărâre se arată că starea era „cu siguranță imputabilă” unui consum ridicat de alcool, „cu siguranță peste” pragul minim.

Aceste considerente pot părea subiective, dar pentru Curtea de Casație ele reprezintă un motiv valabil. Această hotărâre ar putea duce la condamnări mai frecvente, bazate exclusiv pe mărturiile polițiștilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te