Rusia, „război diplomatic” cu România. Putin părăsește OSCE după o decizie luată la București

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.06.2024 - 18:17
Rusia, „război diplomatic” cu România. Putin părăsește OSCE după o decizie luată la București - Foto: Profimedia Images (Imagine cu rol ilustrativ)

Rusia, „război diplomatic” cu România. Putin părăsește OSCE după o decizie luată la București. Ministerul de Externe a decis să nu acorde vize diplomaților din Rusia care ar trebui să particpe la Adunărea Parlamentară a OSCE.

SHARE

Parlamentarii ruși își vor "suspenda" calitatea de membru al Adunării Parlamentare (AP) a OSCE, după ce s-au supărat pe România pentru că nu le-a acordat vize pentru a participa la reuniunea organizației.

Citește și: VIDEO Ce e și cum atacă sistemul Patriot pe care România îl dă Ucrainei? Grecia și Spania au refuzat

Reamintim că ”autorităţile române au decis să nu permită participarea delegaţiei Federaţiei Ruse la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, desfăşurată în România în perioada 29 iunie – 3 iulie. Măsura va fi aplicată tuturor membrilor delegaţiei, parlamentari şi staff tehnic”, a anunţat, sâmbătă, Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE.

Citește și: VIDEO Momentul când Rusia aruncă, în premieră, o bombă de 3 tone peste Ucraina. Viteza: 1200 km/h

Reacție dură la Moscova

Comisia pentru afaceri externe a Dumei de Stat va pregăti un proiect de rezoluție privind suspendarea participării Rusiei la Adunarea Parlamentară a OSCE, a declarat șeful comisiei, liderul LDPR Leonid Slutsky, pe canalul său de Telegram. Se intenționează să se propună examinarea acestuia în mod sincron cu Consiliul Federației la 3 iulie.

Ideea a fost propusă miercuri de senatorul Vladimir Dzhabarov, care a subliniat că poziția privind suspendarea a fost convenită cu Duma de Stat. Decizia comună a ajuns la maturitate după ce România și-a anunțat refuzul de a permite Rusiei și Belarusului să participe la sesiunea AP OSCE.

Președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, a atras atenția asupra angajamentului acestei "organizații ucrainizate" atunci când s-a discutat această problemă.

"Cum pot Adunarea Parlamentară și OSCE în ansamblu, organizația responsabilă pentru securitatea în Europa, să excludă Rusia de la participare? Cum poate fi discutată securitatea europeană fără participarea Federației Ruse? Răspunsul este evident și este clar ce se întâmplă acolo", a declarat Matviyenko.

Vicepreședintele Piotr Tolstoi, care a condus organizația rusă în cadrul AP OSCE, și-a exprimat speranța pentru continuarea dialogului privind securitatea în spațiul OSCE "după victoria noastră în Ucraina".

"Toți cei care ni se opun astăzi acolo - vor fi duși de un val la coșul de gunoi al istoriei. Acolo le vom face cu mâna și ne vom lua rămas bun de la ei", a spus Tolstoi.

Ce a făcut România?

Autorităţile române nu permit participarea delegaţiilor Rusiei şi Belarusului la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, care se va desfăşura în România, între 29 iunie şi 3 iulie, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Citește și: Decizie curajoasă a României. Oficiali de rang înalt din Rusia și Belarus, interziși în țară

Ce este OSCE?

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) este o organizație internațională pentru securitate. Se concentrează asupra prevenirii conflictelor, administrării crizelor și reconstrucției post-conflictuale. Este formată din 57 de țări participante din Europa, Mediterană, Caucaz, Asia Centrală și America de Nord, acoperind spațiul emisferei nordice "de la Vancouver la Vladivostok".

Rusia e unul sin statele membre.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te