România, în „liga forțelor NATO”. SUA confirmă: Patru sisteme Patriot și un SAMP-T, trimise Ucrainei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.07.2024 - 10:23
România, în „liga forțelor NATO”. SUA confirmă: Patru sisteme Patriot și un SAMP-T, trimise Ucrainei - Foto: Profimedia images

România, în „liga forțelor NATO”. SUA confirmă: Patru sisteme Patriot și un SAMP-T, trimise Ucrainei. SUA a anunțat că România, alături de americani, olandezi, nemți și italieni au furnizat sisteme de apărare Patriot pentru a „blinda” cerul Ucrainei.

SHARE

Casa Albă a făcut public marți seara un anunț oficial privind furnizarea către Ucraina de către Statele Unite, Olanda, Germania, Italia și România a unor capacități adiționale de apărare aeriană, într-un efort colectiv de a sprijini Ucraina împotriva agresiunii Rusiei.

România, în „liga forțelor NATO”. SUA confirmă: Patru sisteme Patriot și un SAMP-T, trimise Ucrainei

Potrivit comunicatului emis de Casa Albă, acest sprijin include patru sisteme de apărare aeriană Patriot și un sistem SAMP-T.

Aceste sisteme vor consolida apărarea Ucrainei împotriva atacurilor asupra orașelor și infrastructurii civile și critice.

„Ne-am angajat să furnizăm Ucrainei capacități suplimentare de apărare aeriană pentru a se apăra de agresiunea continuă a Rusiei, inclusiv de atacurile deliberate ale Rusiei asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii civile și critice.

Astăzi, anunțăm că, în mod colectiv, furnizăm Ucrainei sisteme strategice de apărare aeriană suplimentare, inclusiv baterii Patriot suplimentare donate de Statele Unite, Germania și România; componente Patriot donate de Țările de Jos și alți parteneri pentru a permite funcționarea unei baterii Patriot suplimentare; și un sistem SAMP-T suplimentar donat de Italia.

Citește și: Rachetele sistemului Patriot mai scumpe. O salvă: 662.000.000 $. Ce face România care are 4 sisteme?

Aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor contribui la protejarea orașelor, civililor și soldaților ucraineni, iar noi ne coordonăm îndeaproape cu guvernul ucrainean, astfel încât aceste sisteme să poată fi utilizate rapid.

Lucrăm la anunțarea în acest an a altor sisteme strategice de apărare aeriană pentru Ucraina.

„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT.

Citește și: O țară UE trimite Ucrainei un sistem Patriot, tancuri Leopard 2A4, obuze de artilerie și drone

Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, se arată într-un comunicat emis de Casa Albă.

Declarația comună a fost semnată de președintele SUA, Joseph R. Biden, premierul olandez Dick Schoof, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Giorgia Meloni, președintele român Klaus Iohannis și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În plus față de sistemele Patriot și SAMP-T, SUA și partenerii săi intenționează să furnizeze Ucrainei în lunile următoare mai multe sisteme tactice de apărare aeriană, inclusiv NASAMS, HAWKs, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS și sisteme Gepard. Aceste eforturi vor extinde semnificativ acoperirea de apărare aeriană a Ucrainei și vor contribui la consolidarea capacității sale de autoapărare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te