Rachetele sistemului Patriot mai scumpe. O salvă: 662.000.000 $. Ce face România care are 4 sisteme?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 02.07.2024 - 09:07
Rachetele sistemului Patriot s-au scumpit. O salvă completă costă 662.000.000 $. Ce va face România? - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Rachetele sistemului Patriot s-au scumpit. O salvă completă costă 662.000.000 $. Ce va face România? Prețul real al rachetelor PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE) pentru sistemul Patriot, conceput pentru a intercepta ținte balistice, este mult mai mare acum.

SHARE

Rachetele sistemului Patriot s-au scumpit. O salvă completă costă 662.000.000 $. Ce va face România?

Citește și: Rachetele sistemului Patriot mai scumpe. O salvă: 662.000.000 $. Ce face România care are 4 sisteme?

Armata SUA a anunțat semnarea unui contract pe termen lung cu Lockheed Martin pentru furnizarea de rachete MSE complexului de rachete antiaeriene Patriot PAC-3.

Valoarea totală a contractului este de 4,5 miliarde de dolari și prevede achiziția a 870 de rachete MSE.

Din contract reiese că prețul unei MSE este de 5,17 milioane de dolari pe unitate, mult mai scump decât estimările anterioare. Înainte, prețul acestei rachete se situa în jur de 3 milioane de dolari.

Rachetele sistemului Patriot s-au scumpit. O salvă completă costă 662.000.000 $. Ce va face România?

Cererea de buget a Pentagonului pentru 2024 include achiziționarea a 230 de rachete pentru 1,212 miliarde de dolari. Adică 5,27 milioane de dolari pe unitate.

Citește și: Cum poate Occidentul să prevină un război lung în Ucraina? ISW: Teoria victoriei lui Putin, distrusă

Prețurile rachetelor MSE au tot crescut în ultimii doi ani: 4,11 milioane dolari pe unitate în 2023 și 4,06 milioane dolari în anul fiscal 2022.

Pentagonul nu a explicat în niciun fel modificarea prețului, potrivit defence-ua.com.

Un lansator Patriot poate avea până la 16 rachete MSE. Compoziția completă a bateriei Patriot este considerată a fi 8 lansatoare, un total de 128 de rachete. Și astfel, o salvă completă a bateriei Patriot cu rachete MSE costă acum 662 de milioane de dolari.

De remarcat, de asemenea, că în notificarea privind contactul cu 870 de rachete MSE, Armata SUA a notat că este vorba despre un contract pe mai mulți ani. Dar fără a preciza exact cât timp se va efectua. Dar ținând cont de faptul că Pentagonul a vrut să comande 230 de rachete în anul fiscal 2024, ar putea fi un contract pe 3-4 ani.

Producție prioritară pentru Ucraina

Majoritatea rachetelor MSE va fi exportată de producătorul Lockheed Martin. Recent,  unul dintre managerii de top ai companiei a anunțat că ritmul actual de producție a acestor rachete a ajuns la 550 de rachete pe an. Iar următorul obiectiv al companiei este de 650 de unități pe an.

În ciuda prețului antirachetei MSE, de 5,17 milioane de dolari pe unitate, în prezent nu există alternative.

Noua versiune a Patriot - PAAC-4 - cu o rachetă Stunner mult mai ieftină din sistemul de apărare aeriană israelian „David’s Sling”, produsă sub numele SkyCeptor, este încă în curs de dezvoltare.

Prețul rachetei Stunner ar fi doar 20% din costul MSE. Finlanda s-a orientat rapid, devenind primul operator european al „David’s Sling”.

România, prin Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), a decis să doneze un sistem de rachete sol-aer PATRIOT Ucrainei.

România are acum patru sisteme Patriot dintre care doar două sunt operaționale. Cel de-al treilea sistem ar urma să devină operațional la finele lui 2024 și ce de-al patrulea va fi funcțional din 2025. A mai comandat încă trei sisteme Patriot din SUA care urmează să fie livrate până în 2030.

Decizia CSAT de a dona un sistem de rachete PATRIOT Ucrainei a fost comunicată de Administrația Prezidențială și include condiția negocierilor continue cu aliații, în special cu partenerul strategic american, pentru obținerea unui sistem similar, asigurând astfel protecția spațiului aerian național și interoperabilitatea cu sistemul NATO.

Nu se specifică la ce preț, având în vedere creșterea acestuia de la an la an.

Cifrele actuale de producție bazate pe o prognoză pe 16 luni indică un volum total de producție de 320 GEM-T, 640 MSE și 640-1060 AIM-120 AMRAAM.

Dar aceste cifre sunt împărțite în funcție de o proporție necunoscută între SUA și toți ceilalți clienți străini, acordându-se prioritate Ucrainei pentru o cantitate mai mult decât semnificativă pe un termen lung.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te