VIDEO Președintele SUA: Sunt convins că Putin „a luat decizia” de a ataca Ucraina. Va viza și Kievul

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.02.2022 - 08:01
Președintele SUA: Sunt convins că Putin „a luat decizia” de a ataca Ucraina. Va viza și Kievul. / Foto: bbc.com

Preşedintele american, Joe Biden, a declarat că este "convins" că omologul său rus, Vladimir Putin, "a luat decizia" de a invada Ucraina, adăugând că, totuşi, "nu este prea târziu" pentru diplomaţie, notează AFP.

SHARE

"Avem motive să credem că forţele ruse intenţionează să atace Ucraina (...) în zilele următoare", a spus preşedintele american într-o declaraţie de la Casa Albă. "Sunt convins că a luat decizia. Avem motive să credem că da", a adăugat el.

"Credem că vor viza Kievul, un oraş cu 2,8 milioane de oameni nevinovaţi", a insistat liderul administraţiei americane.

Atât timp cât nu s-a produs o invazie, "diplomaţia rămâne întotdeauna o posibilitate", a adăugat el, subliniind că şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, urmează să se întâlnească joi în Europa cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Dacă Rusia va invada Ucraina până atunci, va fi "trântit uşa diplomaţiei", a avertizat preşedintele SUA.

Citește și: Pentagon: Peste 40% din forțele ruse masate la granițele Ucrainei, în poziție de atac

Rusia folosește un scenariu vechi

Pe de altă parte, Joe Biden şi-a pus întrebarea dacă ar fi "înţelept" pentru preşedintele Volodimir Zelenski să părăsească Ucraina în acest moment, pentru a participa la o conferinţă internaţională, considerând că depinde de el să ia o decizie.

"În căutarea unui rezultat diplomatic, s-ar putea să nu fie, s-ar putea să fie cea mai înţeleaptă opţiune, dar decizia îi revine", a spus Joe Biden fără a tranşa clar, în contextul în care se pune problema ca Volodimir Zelenski să meargă la Conferinţa de Securitate de la Munchen, care reuneşte până duminică numeroşi lideri internaţionali.

Citește și: Începe „circul”: Rușii își fac vânt în Donbass, după mercenari din Kosovo, Bosnia și Herțegovina

Joe Biden a acuzat Moscova că desfăşoară o campanie de dezinformare, în special acuzând Kievul că plănuieşte un atac împotriva Rusiei, pentru a găsi un pretext ca să îşi invadeze vecinul.

"Pur şi simplu nu există dovezi care să susţină aceste afirmaţii şi este în contradicţie cu orice logică să credem că, într-un moment în care sunt 150.000 de soldaţi (ruşi) desfăşuraţi la frontierele lor, ucrainenii ar alege escaladarea acestui conflict care durează de ani de zile", a ţinut el să adauge.

"Toate aceste evenimente corespund unui scenariu pe care Rusia l-a folosit în trecut, care este să creeze o justificare falsă pentru a acţiona împotriva Ucrainei", a adăugat preşedintele american. "Dacă Rusia îşi va duce la îndeplinire planurile, va fi responsabilă pentru un război catastrofal şi inutil, pe care îl va fi ales", a mai spus Joe Biden. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te