OFICIAL S-a stabilit data exactă la care Ucraina primește avioanele F-16. „Vor veni în 3 valuri”

DE Florin Budescu | Actualizat: 07.05.2024 - 20:14
OFICIAL S-a stabilit data exactă la care Ucraina primește avioanele F-16. „Vor veni în 3 valuri” - Foto: Profimedia Images
OFICIAL S-a stabilit data exactă la care Ucraina primește avioanele F-16. „Vor veni în 3 valuri” - Foto: Profimedia Images

OFICIAL S-a stabilit data exactă la care Ucraina primește avioanele F-16. „Vor veni în 3 valuri”. Danemarca va trimite Ucrainei primele F-16 în vară, iar Olanda în toamnă.

SHARE

OFICIAL S-a stabilit data exactă la care Ucraina primește avioanele F-16. „Vor veni în 3 valuri”. Danemarca va trimite Ucrainei primele F-16 în vară, iar Olanda în toamnă, a declarat ministrul olandez al apărării.

În timpul unui briefing la Vilnius, ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a dezvăluit planurile ca Țările de Jos să trimită avioane F-16 în Ucraina după livrările programate ale Danemarcei în această vară, a declarat presa lituaniană.

OFICIAL S-a stabilit data exactă la care Ucraina primește avioanele F-16. „Vor veni în 3 valuri”

La 6 mai, ministrul olandez al Apărării Kajsa Ollongren a anunțat, în cadrul unui briefing comun la Vilnius, cu omologul său lituanian, că Țările de Jos intenționează să înceapă să trimită avioane de luptă F-16 în Ucraina în această toamnă, după livrările programate de vară ale Danemarcei, potrivit Delfi .

Ucraina caută avioane de luptă F-16 pentru a contracara superioritatea aeriană a Rusiei în prima linie, unde aeronavele rusești mențin un avantaj cu capacități cu rază mai lungă de acțiune, în ciuda apărării aeriene dense a Ucrainei.

Statele Unite au aprobat transferul de F-16 din Danemarca și Țările de Jos în august anul trecut, până la finalizarea pregătirii piloților. Instruirea piloților ucraineni și a personalului de la sol este în curs de desfășurare, iar Ucraina încă nu operează niciun F-16.

Citeşte şi: VIDEO Ucraina pregătește „infernul” pentru Putin. Când încep bombardamentele cu avioanele F16?

„Avem totul programat pentru proiect, și anume să pregătim piloți ucraineni, să pregătim personalul de întreținere și să predăm ei înșiși aeronava. Avem în plan un centru de formare în România, unde ajutăm și să începem pregătirea ucraineanilor.

Acum sunt antrenați în Danemarca, SUA și alte țări ”, a spus Ollongren, conform EuroMaidanPress.

Planul prescris de aliați implică primele livrări de către Danemarca în această vară:

„Și dacă reușim să rămânem pe această cale, iar Ucraina are totul în funcțiune, bineînțeles, în propria lor țară, primul avion va fi livrat de Danemarca în această vară.

Citeşte şi: Reportaj în SUA la fabrica Lockheed Martin, locul unde se nasc avioanele F-35 și F-16. Urmează NGAD

Și sperăm să participăm la livrările din toamnă cu F-16-urile noastre”, a spus Kajsa Ollongren.

Anterior, premierul belgian Alexander de Croo a anunțat că primele avioane de luptă multirol F-16 cu piloți antrenați vor fi livrate în Ucraina până la începutul verii.

Foto: Profimedia Images

După ce Statele Unite au aprobat toamna trecută, țări precum Țările de Jos, Danemarca și România ajută la pregătirea piloților ucraineni de F-16 pentru a contracara superioritatea aeriană a Rusiei.

Citeşte şi: VIDEO SUA pun pe avioanele F-16 rachete ce țintesc la 1.000 km. Putin poate fi lovit din Ucraina

În prezent, doisprezece piloți ucraineni sunt pregătiți în Danemarca, Marea Britanie și SUA și se așteaptă să fie pregătiți pentru luptă în această vară.

Cu toate acestea, la întoarcerea lor, doar aproximativ șase dintre cele 45 de avioane F-16 promise de la aliații europeni ar fi putut fi livrate, conform rapoartelor din presă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te