De frica lui Putin, Polonia investește 2.500.000.000 $ în securizarea graniței de est

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.05.2024 - 18:37
De frica nebuniei lui Putin, Polonia investește 2.500.000.000 $ în securizarea graniței de est - Foto: Profimedia Images

De frica nebuniei lui Putin, Polonia investește 2.500.000.000 $ în securizarea graniței de est. "Am decis să investim 10 miliarde de zloţi în securitatea noastră şi, mai presus de toate, într-o graniţă estică sigură", a declarat premierul Donald Tusk.

SHARE

Polonia va cheltui 10 miliarde de zloţi (2,55 miliarde de dolari) în cadrul unui program de securizare a frontierei sale estice, în încercarea de a-şi consolida apărarea împotriva a ceea ce consideră a fi o ameninţare în creştere din partea Rusiei şi a Belarusului, relatează News.ro, citând Reuters.

De frica nebuniei lui Putin, Polonia investește 2.500.000.000 $ în securizarea graniței de est

Frontiera Poloniei cu Belarus a fost un punct fierbinte de când migranţii au început să sosească acolo în 2021, după ce Minskul, un aliat apropiat al Rusiei, a deschis agenţii de turism în Orientul Mijlociu, oferind o nouă rută neoficială spre Europa - o acţiune despre care Uniunea Europeană a spus că a fost concepută pentru a crea o criză.

Citește și: Militari americani în Moldova, soldați olandezi în România. De ce misiunea lor e coșmarul lui Putin?

De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, relaţiile au devenit şi mai tensionate, Varşovia crescând cheltuielile pentru apărare şi acuzând Minskul şi Moscova de încercări de destabilizare a Poloniei.

"Am decis să investim 10 miliarde de zloţi în securitatea noastră şi, mai presus de toate, într-o graniţă estică sigură", a declarat premierul Donald Tusk într-o conferinţă de presă. "Începem un proiect major pentru a construi o frontieră sigură, inclusiv un sistem de fortificaţii, precum şi decizii de amenajare şi de mediu care vor face această frontieră imposibil de trecut pentru un potenţial inamic."

Tusk nu a dat mai multe detalii despre ce fel de fortificaţii vor fi construite.

Guvernul anterior a construit un gard la graniţa dintre Polonia şi Belarus, lung de peste 180 km şi înalt de 5,5 metri, pentru a se proteja împotriva migraţiei ilegale. Acesta este completat de un sistem de camere şi senzori care monitorizează frontiera.

Tusk anunţase la începutul lunii mai planuri de consolidare a frontierei estice, dar fără a oferi detalii.

Citește și: ALERTĂ Întâlnire secretă SUA - Coreea de Sud. Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

De asemenea, Tusk a declarat că va discuta luni cu Banca Europeană de Investiţii despre finanţarea de 500 de milioane de zloţi pentru componenta de satelit a "European Sky Shield Initiative".

"European Sky Shield Initiative" este un sistem comun de apărare aeriană înfiinţat de Germania în 2022 pentru a stimula apărarea aeriană europeană. Tusk a comparat-o cu sistemul Iron Dome al Israelului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te