Liderul laburiștilor și posibilul viitor premier britanic, despre revenirea țării în UE. Anunțul său

DE Florentina Enache | Actualizat: 23.06.2024 - 10:22
Liderul laburiștilor și posibilul viitor premier britanic, despre revenirea țării în UE. Anunțul său - Foto: profimediaimages.ro

Keir Starmer, liderul Partidului Laburist din Regatul Unit, a făcut declarații cu privire la reintrarea țării în Uniunea Europeană. Conservatorii sunt de părere că laburiștii vor inversa Brexitul, dacă vor câștiga alegerile.

SHARE

Keir Starmer, liderul Partidului Laburist din Regatul Unit și posibilul viitor prim-ministru britanic după alegerile din iulie, exclude revenirea țării în UE. 

Starmer a mai spus că, deși un guvern laburist nu ar vrea reintrarea țării în UE, ar dori un acord mai bun cu Bruxelles-ul în ceea ce privește comerțul, relatează The Guardian, citat de News.ro.

„Nu vom reintra în UE, nu vom reintra în piaţa unică sau în uniunea vamală", a declarat sâmbătă liderul laburist reporterilor. „Acesta nu este planul nostru. Nu a fost niciodată. Nu am spus niciodată asta ca lider al Partidului Laburist şi nu se află în manifestul nostru", a punctat el.

Citește și: Politicieni britanici, cercetați că au pariat pe data alegerilor. Aveau informații din interior

Starmer a făcut aceste precizări la un eveniment de campanie în Vauxhall, în sudul Londrei, după ce Kemi Badenoch, secretarul conservator pentru afaceri, a afirmat că laburiştii vor inversa Brexit-ul dacă vor câştiga puterea.

Badenoch, care este văzută ca un posibil candidat la conducerea conservatorilor, a declarat că Brexitul este un proiect de 10-20 de ani pe care un guvern laburist l-ar inversa. Ea a declarat pentru The Telegraph: „Ne vor duce înapoi la punctul de plecare. Vor copia doar ceea ce face UE".

În replică, Starmer a declarat că nu are intenţia de a redeschide problema Brexitului, deoarece referendumul din 2016 a aruncat „politica într-o stare de agitaţie timp de trei ani" şi „revenirea la acest tip de incertitudine" nu ar ajuta ţara.

Citește și: Cutremur politic, la Londra. Partidul antimigraţie Reform UK, în premieră, în fața Conservatorilor

„Am votat pentru a rămâne. Am făcut campanie pentru a rămâne", a declarat liderul laburist.

„Dar ceea ce a făcut acel referendum a fost să arunce politica în ape tulburi timp de trei ani. Între 2016 şi 2019, parlamentul nostru nu a putut face nimic. A provocat o incertitudine uriaşă. Şi nu cred că întoarcerea la un astfel de tip de incertitudine ne va ajuta de fapt să ne reconstruim economia, să ne reconstruim ţara, să creştem bunăstarea şi să creăm producţia de care avem nevoie pentru locurile de muncă sigure ale viitorului", a explicat el.

Citește și: Cine este românul care spală maşinile Regelui Charles al III-lea

Starmer a declarat însă că, deşi un guvern laburist nu ar reintra în UE, ar căuta un acord mai bun cu Bruxelles-ul în ceea ce priveşte comerţul, cercetarea şi dezvoltarea, apărarea şi securitatea şi educaţia.

Întrebat despre faptul că alegătorii mai tineri, care aveau sub 18 ani în 2016, nu au avut un cuvânt de spus cu privire la apartenenţa Regatului Unit la UE, liderul laburist a spus: „Natura unui referendum este că este o consultare unică, la o anumită dată, şi înseamnă în mod necesar că cei cu drept de vot iau decizia", a arătat Starmer.

Sondajele de opinie indică faptul că Marea Britanie este pe cale să aleagă un guvern laburist de centru-stânga condus de Keir Starmer, punând capăt celor 14 ani de guvernare a conservatorilor, iar unele sondaje au sugerat că partidul lui Sunak s-ar putea îndrepta spre o înfrângere istorică, conform Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te