Fenomen straniu, la granița României. Unele persoane se simt foarte rău, comunicațiile perturbate

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.06.2024 - 18:36
Furtună electromagnetică, la granița României. Comunicații perturbate, unele persoane se simt rău - Foto: bgnes.bg

Fenomen straniu, la granița României. Unele persoane se simt foarte rău, comunicațiile perturbate. Este vorba de efectele unei explozii solare care va fi resimțită în Bulgaria, dar și - posibil dată fiind apropierea - în România.

SHARE

Meteorologii avertizează în legătură cu  furtună geomagnetică care va străbate zilele acestea dar și cu repercursiuni zilele următoare câmpul magnetic al Pământului. Ea va fi resimțită în Bulgaria, scrie presa.

Citește și: Strania poveste a magazinelor rusești care s-au deschis în Transilvania și vor să cucerească Ungaria

Această predicție urmează ejecției de masă coronală (CME) de la Soare care a început pe 1 iunie și este rezultatul unei puternice explozii solare duble X1-M7 - o explozie de radiații electromagnetice intense urmată de o eliberare explozivă de plasmă solară.

Fenomen straniu, la granița României. Unele persoane se simt foarte rău, comunicațiile perturbate

Persoanele meteo-sensibile pot prezenta dureri de cap severe, tulburări de somn, deconcentrare la nivelul aparatului vestibular și mai ales modificări ale tensiunii arteriale normale.

Efectele activității magnetice sunt, de asemenea, asociate cu o incidență semnificativ crescută a anxietății, depresiei, tulburărilor bipolare.

Alte efecte negative ale furtunilor magnetice asupra sănătății noastre includ palpitații cardiace și o senzație de stare generală de rău.

Persoanele cu boli cardiovasculare, migrene și diverse afecțiuni cronice resimt impactul mai acut.

Dată fiind apropierea de România, unii românii ar putea avea aceste neplăceri. Mai ales cei care au diverse afecțiuni.

Predicțiile inițiale au fost complicate de prezența a două CME lansate simultan - una care se îndreaptă spre Pământ și cealaltă care se îndepărtează.

Acum, însă, analiștii au clarificat traiectoria CME-ului care se îndreaptă spre Pământ. "Deși nu se așteaptă ca CME-ul să producă o lovitură directă, impactul său în zbor ar putea totuși declanșa o furtună geomagnetică moderată", a explicat Dr. Michelle Viglione, meteorolog spațialist la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA).

Citește și: Afacerea urât mirositoare ce poate învrăjbi România și Bulgaria. Duce în cabinetul unui ex-ministru

CME-urile sunt nori masivi de plasmă solară și câmpuri magnetice care pot ajunge pe Pământ în 1-3 zile după ce au erupt din Soare. Atunci când un CME interacționează cu magnetosfera Pământului, poate provoca furtuni geomagnetice prin inducerea unor curenți electrici care perturbă mediul câmpului magnetic al planetei noastre.

Intensitatea furtunii geomagnetice depinde de viteza, dimensiunea și orientarea câmpului magnetic al CME-ului care intră.

O degradare a comunicațiilor și sănătății

"Ne așteptăm la o degradare probabilă a comunicațiilor pentru operatorii de aeronave și de sateliți, la potențiale probleme cu GPS și alte sisteme de navigație, precum și la manifestări aurorale vizibile la latitudini mai mari", a declarat Dr. Viglione.

Citește și: Un mini Schengen gândit pentru Bulgaria, România şi Grecia ar fi ilegal

"De asemenea, serviciile publice sunt sfătuite să monitorizeze posibilii curenți induși care afectează rețelele electrice", a adăugat el.

Pe măsură ce norul CME se apropie, NOAA și alte agenții vor continua să monitorizeze evoluția acestuia pentru a rafina previziunile.

Între timp, pasionații de aurore așteaptă cu nerăbdare potențialele spectacole luminoase la latitudini mai mari, care rezultă din interacțiunea furtunii solare care se apropie cu atmosfera superioară a Pământului. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te