Europa în alertă. Val de incendieri şi sabotaje la infrastructură, presupuse din partea Rusiei

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.05.2024 - 13:57
Europa în alertă. Val de incendieri şi sabotaje la infrastructură, presupuse din partea Rusiei - Foto: Profimedia Images
Europa în alertă. Val de incendieri şi sabotaje la infrastructură, presupuse din partea Rusiei - Foto: Profimedia Images

Europa în alertă. Val de incendieri şi sabotaje la infrastructură, presupuse din partea Rusiei. Serviciile de securitate din Europa sunt în alertă la o nouă armă potențială a războiului Rusiei.

SHARE

Europa în alertă. Val de incendieri şi sabotaje la infrastructură, presupuse din partea Rusiei. Serviciile de securitate din Europa sunt în alertă la o nouă armă potențială  a războiului Rusiei – incendierea și sabotajul.

Totul - după o serie de incendii misterioase și atacuri asupra infrastructurii din Ţările Baltice, Germania și Marea Britanie.

Europa în alertă. Val de incendieri şi sabotaje la infrastructură, presupuse din partea Rusiei

Când a izbucnit un incendiu la un magazin Ikea din Vilnius, în Lituania, în această lună, puțini au făcut remarci, până când premierul polonez, Donald Tusk, a sugerat că ar fi putut fi opera unui sabotor străin.

Anchetatorii au susținut deja o potențială implicare a Rusiei, într-un atac incendiar din estul Londrei, un altul care a distrus cel mai mare mall din Polonia, o tentativă de sabotaj din Bavaria și apariţia unor graffiti antisemite, la Paris.

Deși nu există nici o dovadă că oricare dintre aceste incidente de pe tot continentul sunt coordonate, serviciile de securitate cred că ar putea face parte dintr-o încercare sistemică a Moscovei de a destabiliza Occidentul, care a sprijinit Ucraina.

Citeşte şi: Rusia pregăteşte sabotaje în Europa. Ce presupun acestea?

Ei subliniază că, după războiul rece, operațiunile serviciilor secrete străine au fost organizate de spioni și de executanţii lor. În epoca rețelelor sociale, vandalii pot fi angajați, lăsând puține legături vizibile cu alți atacatori, deoarece sabotorii sunt plătiţi cu sute de euro sau în criptomonede, pe filiere greu de depistat, conform The Guardian.

Îngrijorarea este că aceste atacuri hibride ar putea fi opera Rusiei. Problema a fost ridicată la un summit al miniștrilor de Externe și ai Apărării de la Bruxelles, săptămâna aceasta, cu oficiali de securitate olandezi, estonieni și lituanieni, avertizând toți despre vulnerabilitățile naționale existente.

Un ministru, care a cerut să nu fie numit, a spus că oficialii sunt profund îngrijorați de „sabotaje, sabotaje fizice, organizate, finanțate și făcute de agenţi ruși”.

Citeşte şi: Rusia dezlănțuie urgia în Europa: bombe, incendieri, distrugerea rutei logistice. România, o țintă

Săptămâna trecută, Tusk a dezvăluit că autoritățile poloneze au arestat nouă persoane, în legătură cu acte de sabotaj presupuse, comise la ordinul serviciilor ruse.

El a spus că crimele ar fi inclus „bătăi, incendieri și tentative de incendiere”, iar anchetatorii verifică dacă Rusia a fost implicată în incendiul dintr-un centru comercial din Varșovia, o afirmație pe care Ambasada Rusiei a descris-o ca fiind o teorie a conspirației.

Un purtător de cuvânt al Ikea a spus că investigațiile continuă, cu privire la sursa incendiului din Lituania. Un alt exemplu este o tentativă de incendiere, asupra unei fabrici de vopsea din Polonia, Evenimentul a fost citat de Tusk, în avertismentul său cu privire la o potențială interferență străină.

Citeşte şi: Un sabotor moldovean, plătit de serviciile secrete ruse, a incendiat substații electrice din Odesa

În aprilie, un britanic a fost acuzat că a orchestrat un atac incendiar asupra a două locaţii legate de un om de afaceri ucrainean, dintr-o zonă industrială din Leyton, în estul Londrei, după ce ar fi fost recrutat de serviciile secrete ruse.

Serviciul Procuraturii Coroanei a afirmat că acesta a fost „angajat într-o conduită care vizează întreprinderile care erau legate de Ucraina, pentru a beneficia statul rus”.

Foto: Profimedia Images

Marți, ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, aflat la Bruxelles, pentru un summit al UE pe Apărare, a declarat că țara a fost deja victima sabotajului rus.

Agresivitate

„Au efectuat operațiuni similare în Estonia. Au angajat 10 persoane, pentru a ataca mașina ministrului de Interne și mașina unui jurnalist. Acesta este comportamentul normal al Rusiei.

Ne pare rău să spunem, dar trebuie să înțelegem că Rusia este din ce în ce mai agresivă față de țările europene și de asemenea față de statele NATO”, a spus el.

El se referea la incidentele din februarie, când au fost sparte geamurile mașinilor aparținând ministrului de interne, Lauri Läänemets, și unui jurnalist.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te