Cum a fost aderarea României la Schengen îngropată chiar la București? Bulgarii au descoperit asta!

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.05.2024 - 20:15
Cum a fost aderarea României la Schengen îngropată chiar la București? Bulgarii au descoperit asta! - Foto: Profimedia Images

Aderarea României la Schengen nu există ca subiect de discuție în campania electorală de la București, au evidențiat analiștii bulgarii. Care recunosc că nici aderarea Bulgariei la Schengen nu e un subiect discutat în campania pentru alegerile europarlamentare.

SHARE

Cu toate că, din punct de vedere al politicii externe, Bulgaria și România depun eforturi pentru o integrare europeană deplină și se așteaptă la aderarea deplină la Schengen, pe plan intern, viitoarele alegeri pentru noii membri ai Parlamentului European nu reprezintă o problemă majoră pentru ele, scrie presa bulgară

Cum a fost aderarea României la Schengen îngropată chiar la București? Bulgarii au descoperit asta!

Motivul - în ambele țări, alegerile din 9 iunie vor fi 2 în 1, iar votul pentru UE rămâne în fundalul campaniei și al dezbaterilor electorale. Pentru Bulgaria, motivul este al șaselea scrutin parlamentar consecutiv din 2021 încoace, iar în România vor fi alegeri locale odată cu cele europene.

Citește și: Austria recunoaște că ține România ostatică în afara Schengen. „Nu există nicio dată pentru aderare”

Totuși, una dintre temele euro care se "strecoară" în campania din țara noastră este cea a intrării țării în Schengen. În timpul cabinetului Denkov, Bulgaria (împreună cu România) a fost admisă în Schengen pe calea aerului și pe mare. Dar acest fapt a devenit și principala critică la adresa GERB și PP-DB, iar motivul este că țara nu face încă parte din acest spațiu pe cale terestră.

Citește și: Adio, Schengen! Austria arată cu degetul România. „Cetățenii români, mai periculoși decât migranții”

La fel ca Bulgaria și România, speră să adere pe deplin la Schengen. Partidele de acolo pledează în acest sens înaintea alegerilor, deși dezbaterea este mai puțin intensă după aderarea parțială cu frontiere aeriene și maritime.

Caracteristici ale campaniei electorale din România

Alegerile europene sunt foarte puțin menționate în campania electorală din România - nu există dezbateri, nu există programe clare și există multe confruntări electorale. Altfel spus, situația electorală la români este destul de asemănătoare cu cea din țara noastră.

Decizia de comasare a alegerilor europene cu cele locale a fost luată de cele două partide aflate la guvernare. Ea a fost criticată de formațiunile de opoziție, care au spus că Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal au vrut să-și mărească șansele electorale. Un rezultat, însă, este că dezbaterea se concentrează mai mult pe problemele locale și pe șansele partidelor de a controla principalele orașe - cu Bucureștiul ca marele premiu.

Și ca situația să fie și mai complicată - în România, la fel ca în campania din Bulgaria, există candidați care se află pe listele pentru ambele alegeri în același timp. În cazul lor - pentru europarlamentare și pentru autoritățile locale. Este cazul Gabrielei Fayera, candidatul Partidului Social Democrat la Primăria Municipiului București și a treia pe lista pentru Parlamentul European.

Spre deosebire de Bulgaria, România știe deja ce alegeri o așteaptă până la sfârșitul anului.

Alegerile prezidențiale și parlamentare sunt programate în septembrie și decembrie. Și la noi în țară se comentează tot mai mult posibilitatea ca acestea să nu fie ultimele alegeri anticipate din acest an. Dar dacă previziunile referitoare la un al șaptelea scrutin anticipat se vor adeveri și când se va întâmpla acest lucru va depinde doar de partidele care vor face parte din Adunarea Națională după 9 iunie. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te