Ciolacu nu respinge ideea ca România să apere Ucraina cu sistemul Patriot. Vom fi în siguranță

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.05.2024 - 09:46
Ciolacu nu respinge ideea ca România să apere Ucraina cu sistemul Patriot. Vom fi în siguranță - Foto: Picryl/CC0

Ciolacu nu respinge ideea ca România să apere Ucraina cu sistemul Patriot. Vom fi în siguranță. Premierul Marcel Ciolacu s-a pronunţat în legătură cu propunerea ca România să ofere Ucrainei un sistem Patriot.

SHARE

Ciolacu nu respinge ideea ca România să apere Ucraina cu sistemul Patriot. Vom fi în siguranță. Premierul Marcel Ciolacu s-a pronunţat în legătură cu propunerea ca România să ofere Ucrainei un sistem Patriot că, dacă un astfel de sistem acoperă parte din Ucraina, nu înseamnă că nu mai acoperă şi ţara noastră.

El a precizat că este ferm convins că decizia care va fi luată nu va slăbi siguranţa României.

Ciolacu nu respinge ideea ca România să apere Ucraina cu sistemul Patriot. Vom fi în siguranță

Marcel Ciolacu a fost întrebat care au fost discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierii din alte ţări legate de sistemul Patriot. ”E o propunere şi va fi o decizie pe care o să o luăm în CSAT”, a răspuns Marcel Ciolacu, conform News.ro.

Întrebat dacă acest lucru se va întâmpla după alegerile europarlamentare, premierul a afirmat: ”Nu cred că ţine cont o astfel de decizie de un moment electoral.

Şi nu e prima oară când spun că mă bucur foarte mult. E pentru prima oară când Guvernul României post-decembrist nu este implicat în lupta electorală.

Citeşte şi: VIDEO Interviu cu Fabrice Fontanier de la Collins Aerospace, parte a grupului care produce Patriot

Am făcut o distincţie clară între Guvernul României, coaliţia de guvernare şi campania electorală. E un câştig. Asta înseamnă că România, după 30 de ani, a intrat într-o democraţie consolidată”.

Ciolacu a adăugat că nu a avut o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis legată de data când va fi convocat CSAT-ul. El a mai fost întrebat ce ar însemna ca România să ofere un sistem Patriot.

”În primul rând, trebuie să vorbească specialişti. Asta nu înseamnă că dacă un sistem acoperă şi parte din Ucraina, înseamnă că nu mai acoperă România.

Citeşte şi: Iohannis a discutat cu Zelenski. România are o armă vitală pentru rezistența Ucrainei

Deci, aici e vorba de specialişti, se aşază la masă şi găsesc cele mai bune soluţii. Şi atunci decizia din CSAT se poate lua cu toată informaţia a disponibilă astfel încât să iei o decizie cât mai bună”, a declarat Ciolacu.

Premierul a fost întrebat dacă în acest moment propunerea este în analiză. ”Această propunere merge la CSAT.

Dacă doriţi să iau eu decizie acum în emisiune, nu o să o iau pentru că nu sunt specialist. Eu sunt primul ministru al României. Eu trebuie să ascult într-un cadru instituţional secret.

Nu e electorală

Pentru că, totuşi, o decizie care ţine de apărarea României şi pe urmă să luăm împreună o decizie. Nu este o discuţie, în primul rând, să devină tema electorală, fiindcă ar fi o catastrofă şi o abordare necorectă faţă de partenerii noştri din interiorul NATO şi nu este o discuţie pentru a se lua în spaţiul public.

Ştiu, e o discuţie care interesează, creează un breaking news, dar cred că am ajuns la maturitatea politică de a evita astfel de lucruri, în lucruri atât de importante şi vedem nu numai pentru România, într-o întreagă Europa”, a transmis Marcel Ciolacu.

El a mai adăugat că decizia nu va slăbi siguranţa României. ”Sunt ferm convins că decizia nu va fi de a slăbi siguranţa României”, a subliniat premierul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te