Cifră îngrijorătoare privind apărarea aeriană NATO a Flancului Estic al Alianţei

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.05.2024 - 10:15
Cifră îngrijorătoare privind apărarea aeriană NATO a Flancului Estic al Alianţei - Foto: Wikipedia/Darkone/CC BY-SA 2.5

Cifră îngrijorătoare privind apărarea aeriană NATO a Flancului Estic al Alianţei. Europa dispune doar în mică proporţie de capacităţile de apărare aeriană necesare.

SHARE

Cifră îngrijorătoare privind apărarea aeriană NATO a Flancului Estic al Alianţei. Europa dispune doar în mică proporţie de capacităţile de apărare aeriană necesare pentru a-şi proteja flancul estic.

Este vorba despre calcule interne ale NATO, care scot la iveală amploarea vulnerabilităţilor continentului, scrie Financial Times.

Cifră îngrijorătoare privind apărarea aeriană NATO a Flancului Estic al Alianţei

Potrivit unor persoane familiarizate cu planurile confidenţiale de apărare, întocmite anul trecut, statele NATO sunt capabile să furnizeze mai puţin de 5% din capacităţile de apărare aeriană considerate necesare pentru a-şi proteja membrii din Europa Centrală şi de Est împotriva unui atac la scară largă.

Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei a subliniat importanţa apărării aeriene, în timp ce Kievul imploră Occidentul să-i dea sisteme şi rachete suplimentare pentru a-şi proteja oraşele, trupele şi reţeaua energetică împotriva bombardamentelor zilnice.

Citeşte şi: Cum se va termina un război între Rusia și NATO în care România e parte. Avertismentul unui general

Imediat după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, SUA au desfăşurat un sistem de apărare aeriană cu baterii Patriot pentru a proteja un aeroport din sudul Poloniei, care a devenit un centru de expediere a armelor occidentale către Kiev, conform News.ro.

Dar oficialii spun că membrii NATO au foarte puţine astfel de sisteme în rezervă, aşa încât capacitatea lor de a desfăşura mai multe dincolo de propriile lor teritorii este foarte limitată.

Citeşte şi: 4 țări NATO masează forțe militare la graniță cu Rusia. Coridorul Suwalki, poarta de atac a Moscovei

Un diplomat de rang înalt din cadrul NATO a declarat că "o parte importantă a planului (întocmit anul trecut) de apărare a Europei de Est împotriva invaziei" era dedicată capacităţii de a se apăra împotriva rachetelor şi atacurilor aeriene. "Dar în momentul de faţă, nu avem acest lucru", a recunoscut el.

"(Apărarea aeriană) este una dintre cele mai mari găuri pe care le avem", a declarat un al doilea diplomat NATO. "Nu putem nega acest lucru", a spus acest diplomat, la rândul lui.

Unii lideri europeni şi oficiali militari cred că Rusia ar putea avea capacitatea de a ataca un stat membru NATO până la sfârşitul deceniului, notează Financial Times.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te