China și-a scufundat din greșeală o navă de 4.000 t, lovind-o cu o rachetă. Voia „să atace” Taiwanul

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.05.2024 - 16:15
China și-a scufundat din greșeală o navă de 4.000 t, lovind-o cu o rachetă. Voia să atace Taiwanul - Foto: Profimedia Images - imagine cu caracter ilustrativ
China și-a scufundat din greșeală o navă de 4.000 t, lovind-o cu o rachetă. Voia să atace Taiwanul - Foto: picryl/CC0 - imagine cu caracter ilustrativ

China și-a scufundat din greșeală o navă de 4.000 t, lovind-o cu o rachetă. Voia să atace Taiwanul. Chinezii făceau exerciţii militare de simulare a atacului, în jurul arhipelagului taiwanez.

SHARE

China și-a scufundat din greșeală o navă de 4.000 t, lovind-o cu o rachetă. Voia să atace Taiwanul. Chinezii făceau exerciţii militare de simulare a atacului, în jurul arhipelagului taiwanez. Cel mai probabil, o rachetă trasă greşit a lovit un vas de luptă propriu, ce era în apropiere.

O navă chineză de 4.000 de tone, „Lianhe Qirui”, s-a scufundat în Marea Chinei de Est, a anunțat Administrația Chinei pentru Siguranța Maritimă (MSA), pe 24 mai.

China și-a scufundat din greșeală o navă de 4.000 t, lovind-o cu o rachetă. Voia să atace Taiwanul

Vestea a venit în aceeași zi în care China și-a încheiat exerciţiul militar de două zile în jurul Taiwanului.

Potrivit MSA din China, nava sa scufundat aproape de coordonatele 30 de grade 44,65 minute latitudine nordică și 122 de grade 31,59 minute longitudine estică, aproape de partea de nord-est a orașului Zhoushan, Zhejiang.

„Rețeaua Maritimă Xinde” din China a raportat că datele despre traiectoria satelitului AIS au arătat că remorcherul se îndrepta inițial către Zhoushan, Zhejiang.

Citeşte şi: FOTO China face manevre militare periculoase și provocatoare în jurul Taiwanului

Nava naviga spre sud, cu aproximativ 13 noduri, înainte de a se întoarce brusc, la 7:02 am, pe 24 mai, și a încetinit.

Până la ora 8:05, nava și-a pierdut complet semnalul Sistemului de identificare automată (AIS). Cauza scufundării rămâne nedezvăluită, iar MSA din China nu a publicat încă rezultatele nici unei investigații.

Foto: picryl/CC0 - imagine cu caracter ilustrativ

Cu toate acestea, momentul incidentului, care coincide cu exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului, a condus la speculații online pe scară largă.

Citeşte şi: Poate Japonia profita de tensiunile dintre China și Vest?

În ciuda scufundării care a avut loc în afara zonei de exerciții militare, internauții s-au grăbit să stabilească conexiuni, conform Eurasian Times.

Comentariile au sugerat diverse teorii, unii întrebându-se dacă o rachetă a lovit nava, în timp ce alții au remarcat cu umor asupra coincidenței exercițiilor militare care au afectat atât bursa, cât și nava.

Între timp, acest incident a avut loc după un alt accident maritim. Cu câteva zile mai devreme, o dronă chineză s-a prăbușit în apele dintre Taiwan și Filipine.

Citeşte şi: Marea Britanie avertizează asupra consecințelor devastatoare ale unui război China - Taiwan

Pe 22 mai, China MSA a emis o scurtă notificare despre incident, afirmând că o dronă de cercetare oceanică de 4 metri (13 picioare) s-a prăbușit în mare, la începutul acestei luni. Administrația nu a precizat data exactă.

Potrivit declarației oficiale, drona efectua un sondaj ecologic atunci când a căzut. Drona a fost echipată cu instrumente de monitorizare a mediului și de sondaj geomagnetic, ceea ce sugerează că rolul său principal era acela de a culege date de pe suprafața și de pe fundul mării.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te