China a trimis patru nave militare în apele teritoriale ale Japoniei. Revendică Insulele Senkaku

DE Adina Mutăr | Actualizat: 10.06.2024 - 21:07
China a trimis nave militare în apele teritoriale ale Japoniei. Revendică Insulele Senkaku - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

China a trimis nave militare în apele teritoriale ale Japoniei. Revendică Insulele Senkaku. Japonia denunță incursiunea a patru nave chineze înarmate în apele sale teritoriale.

SHARE

China a trimis nave militare în apele teritoriale ale Japoniei. Revendică Insulele Senkaku.

Când China dorește să preia controlul asupra unei insule asupra căreia își revendică suveranitatea, începe prin a trimite acolo flotile de „pescari”, care fac parte în realitate din miliția sa maritimă [PAFMM – Miliția Maritimă a Forțelor Armate ale Poporului], sub protecția pazei de coastă.

Astfel exercită o presiune constantă și crescândă asupra teritoriului revendicat. Așa și-a însușit recifurile filipineze Mischief și Scarborough [Marea Chinei de Sud], Manila reacționând atunci doar slab la astfel de incursiuni, în special din cauza lipsei mijloacelor de intervenție.

China a trimis nave militare în apele teritoriale ale Japoniei. Revendică Insulele Senkaku

De atunci, China a încercat să facă același lucru cu insulele filipineze Pag Asa, Whitsun [sau Juan Felipe], precum și cu cele ce formează al doilea atol Thomas, păzite de un detașament de pușcași marini filipinezi.

De aici incidentele, adesea grave, care se petrec în vecinătatea acestor teritorii contestate.

În ultimele luni, au avut loc mai multe lupte între Paza de Coastă chineză și Marina filipineză, lângă atolul Thomas.

La 4 iunie, Statul Major al Armatei din Filipine a susținut că navele chineze au „sechestrat ilegal” provizii parașutate pentru militarii din garnizoana BRP Sierra Madre.

Beijingul a acuzat paza de coastă filipineză că a îndreptat armele spre bărcile folosite pentru a pescui pachetele în cauză.

Acum, pe lângă Filipine, Japonia se confruntă cu incursiuni repetate chineze în împrejurimile Insulelor Senkaku, revendicate și de China, care le numește Diaoyu.

Astfel, la sfârșitul lunii mai, Tokyo a declarat că a observat prezența navelor chineze în apropierea arhipelagului disputat timp de 158 de zile consecutive.

„Guvernul consideră această serie de acte de navigație în zona învecinată și intruziunile în apele teritoriale ca fiind o problemă extrem de gravă”, a comentat Yoshimasa Hayashi, purtătorul de cuvânt al Executivului japonez, care a decis să consolideze capacitățile de asalt amfibiu ale forțele de apărare pentru a-și impune, cu forța dacă este necesar, proprietatea asupra Insulelor Senkaku.

Dar la 7 iunie, un nou nivel a fost atins când patru nave înarmate ale Pazei de Coastă chineză au navigat timp de două ore în apele teritoriale ale arhipelagului Senkaku, la mai puţin de 12 mile marine de coastă, potrivit Opex360.

„Este prima dată când patru nave chineze care transportau ceea ce părea a fi tunuri au intrat în apele teritoriale japoneze”, a spus Hayashi.

„Această intruziune a navelor Pazei de Coastă chineză în apele noastre teritoriale constituie o încălcare a legilor internaționale. Așa că am prezentat un protest puternic pe cale diplomatică”, a continuat el.

„Vom continua să facem tot posibilul pentru a fi vigilenți și a monitoriza zonele care înconjoară Insulele Senkaku în regim de urgență, în timp ce tratăm calm și hotărât cu China”, a asigurat acesta.

Citește și: VIDEO Japonia a testat cu succes, prima dată în lume, tunul electromagnetic. China să se teamă

Beijingul a răspuns acuzațiilor Japoniei spunând că navele chineze au întreprins o „acțiune de rutină” menită să „protejeze suveranitatea, securitatea și drepturile maritime ale Chinei”.

Este un „pas necesar” pentru pace și stabilitate, precum și pentru „contrarea măsurilor negative recente ale Japoniei”, s-a argumentat.

„Sfătuim partea japoneză să fie atentă la cuvintele și acțiunile lor, să reflecteze asupra lor și să oprească provocările”, a răspuns Paza de Coastă chineză, avertizând că își va intensifica acțiunile.

Citește și: Japonia tocmai ce a descoperit că de fapt are cu 7.000 de insule mai mult decât credea

Riscul apariției unui incident grav este foarte mare. Din 2021, China și-a autorizat milițiile navale să folosească „toate mijloacele necesare” pentru a „descuraja orice amenințare reprezentată de navele străine care navighează în apele aflate sub jurisdicția chineză”.

Drept urmare, poate să efectueze „lovituri preventive fără avertisment prealabil” și poate „demola orice instalație construită de puteri străine” în apele contestate de Beijing..

Japonia și-a autorizat Paza de Coastă să tragă asupra oricărei nave care încearcă să acosteze în Insulele Senkaku fără să fie invitată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te