VIDEO Cel mai scurt zbor comercial din lume durează sub 2 minute. Cât costa și ce distanță acoperă?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 23.06.2024 - 14:41
Cel mai scurt zbor comercial din lume durează sub 2 minute - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Cel mai scurt zbor comercial din lume durează sub 2 minute. Poate părea incredibil, dar durata acestuia este mai scurtă decât dacă ați urca 4 etaje pe scări cu plase încărcate în mâini. Ciudata rută datează însă, din 1967 și atrage mulți turiști, tocmai datorită specificului său.

SHARE

Cel mai scurt zbor comercial din lume durează sub 2 minute. Imaginați-vă că vă urcați într-un avion, numărați până la 120 și, gata, ați ajuns la destinație.

Ba chiar, dacă vântul e favorabil, s-a putea să nu fie nevoie decât de o numărătoare până la 90 sau chiar 60. Neaobișnuita călătorie cu avionul este, însă, cât se poate de reală iar pentru turiști nu costă deloc puțin

Cel mai scurt zbor comercial din lume durează sub 2 minute. Cât costa și ce distanță acoperă?

Zborul cu avionul între insulele scoțiene Westray și Papa Westray deține recordul mondial pentru cel mai scurt zbor comercial, avionul zburând de obicei în aer puțin sub 2 minute.

Cei mai mulți dintre noi se pot urca într-o mașină, autobuz sau o iau incusiv pe jos, pentru călătorii scurte, dar lucrurile stau diferit în insulele din nordul Scoției.

Citește și: Care este cel mai sigur oraș din România? Unde se află cel mai periculos cartier din București?

Cei câțiva oameni care locuiesc în Insulele Orkney - un arhipelag de 70 insule din nord-estul Scoției, dintre care doar 20 sunt locuite - au doar două opțiuni de plecare de pe insulele în care trăiesc: o călătorie cu feribotul peste ape agitate sau un zbor incredibil de scurt cu un avion de mici dimensiuni.

Cea de-a doua opțiune este și cea mai populară - deoarece feribotul poate fi adesea perturbat din cauza apelor agitate - dar și cea mai faimoasă, tocmai datorită duratei extrem de scurte a cursei aeriene. 

De fapt, cea dintre insulele Westray și Papa Westray este recunoscută oficial ca fiind cel mai scurt zbor comercial din lume.

De obicei, durează aproximativ 90 de secunde, dar, în cazul unor vânturi favorabile, zborul se poate încheia chiar și în mai puțin de un minut, conform odditycentral.com.

Avionul care asigură cel mai scurt zbor comercial din lume are 8 locuri - Foto: odditycentral.com

Cel mai scurt zbor comercial din lume a fost înființat în 1967 și a fost operat de Loganair de atunci.

Acesta acoperă o distanță de doar 2,7 kilometri, ceea ce este mai scurt până și decât pistele celor mai mari aeroporturi, semănând mai mult cu o călătorie cu autobuzul ori o plimbare prin parc, decât cu un zbor cu avionul. 

Pasagerii sunt transportați cu un Britten-Norman Islander, un avion mic care necesită un singur pilot și are doar opt locuri. 

Citește și: Care a fost cel mai mare cutremur din România? Top 5 cele mai puternice seisme din țara noastră

Zborul dintre Westray și Papa Westray a fost criticat ca fiind inutil pentru mediu din cauza distanței scurte pe care o parcurge, însă pentru cei 600 de locuitori din Westray și 90 din Papa Westray, este o legătură vitală cu alte insule mai populate.

Pentru locuitorii insulelor Orkney, zborurile sunt subvenționate de guvernul scoțian, în timp ce turiștii trebuie să plătească între 20 și 53 de euro (17 - 45 lire sterline)

În ciuda populației mici a celor două insule, cel mai scurt zbor din lume poate fi destul de aglomerat în lunile de vară, deoarece există o mulțime de turiști care doresc să experimenteze acest zbor.

Citește și: Cel mai scump ingredient din lume costă 330.000 de dolari. Românii îl caută prin pădurile țării

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te