În ce an UE trimite trupe în Ucraina? „Dați apărare aeriană ori militari”! De ce e criticată România

DE Adina Mutăr | Actualizat: 18.05.2024 - 14:55
Uniunea Europeană va trimite trupe în Ucraina până în 2025 - Foto: Profimedia Images (imagine cu carcater ilustrativ)

Bruxelles va trimite trupe în Ucraina până în 2025. „Dați apărare aeriană și arme, ori militari”. Guverne europene și Bruxelles iau în considerare efectuarea de instruirea forțele ucrainene pe teritoriul nu numai al Uniunii Europene, ci și al Ucrainei, cel târziu în 2025.

SHARE

Bruxelles va trimite trupe în Ucraina până în 2025. „Dați apărare aeriană și arme, ori militari”.

Citește și: În ce an UE trimite trupe în Ucraina? „Dați apărare aeriană ori militari”! De ce e criticată România

Ziarul german Welt dezvăluie că „posibilitatea de a antrena ucraineni pe pământ ucrainean” a fost abordată în cadrul unei reuniuni a Comitetului Militar al UE, cel mai înalt organism militar al asociației, miercuri, 15 mai.

Această posibilitate a fost sugerată de generalul olandez Michiel van der Laan, actualul șef al Misiunii de Asistență Militară a UE în Sprijinul Ucrainei (EUMAM), care antrenează soldați ucraineni în Uniunea Europeană.

Bruxelles va trimite trupe în Ucraina până în 2025. „Dați apărare aeriană și arme, ori militari”

Potrivit Welt, țările baltice, Europa de Est și Franța susțin această propunere. Alte țări, precum Germania, nu s-au hotărât încă asupra poziției lor. Cu toate acestea, Berlinul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la amenințările Rusiei la adresa securității europene.

Instructorii UE din Ucraina ar putea deveni ținta principală a atacurilor rusești. De asemenea, mutarea exercițiilor pe teritoriul ucrainean poate necesita aprobare parlamentară și cheltuieli suplimentare.

Cel mai important, nu este clar cum va reacționa Uniunea Europeană dacă soldați europeni vor fi uciși în Ucraina, relatează Welt, potrivit European Pravda.

Potrivit publicației, o decizie privind viitorul EUMAM va fi luată în iulie, când mandatul misiunii va fi reînnoit. Acum este programat să se desfășoare până în noiembrie 2024, majoritatea exercițiilor având loc în Polonia și Germania.

Anterior, The New York Times a raportat că unii membri ai Alianței Nord-Atlantice discută deschis perspectiva trimiterii de instructori militari sau contractori în Ucraina pentru a antrena soldați ucraineni și a ajuta la repararea echipamentelor militare date de membri ai NATO.

Carnegie Europe - organizație pentru analiza politicii externe și de securitate europene - a analizat posibilitatea trimiterii de trupe, sub orice motiv, în Ucraina.

„Este un scenariu înfricoșător. Și pregătirea pentru acesta este o planificare responsabilă a securității europene în 2024”, a spus Ulrike Franke, specialist în domeniul politicilor la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR).

,Președintele francez a vorbit despre o posibilă acțiune dacă Rusia s-ar concentra pentru a captura Odesa, linia de salvare a Ucrainei la Marea Neagră. Puține armate europene au capacitatea pentru un război de mare intensitate. Este puțin probabil ca francezii să acționeze fără Regatul Unit alături de ei și nici fără sprijinul cel puțin indirect al SUA.

Citește și: Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită”

Trupele ruse au început deja să atace intens Odesa. Numai la 17 mai au atacat regiunea Odesa cu trei rachete balistice (Iskander-M) și trei rachete de croazieră ghidate Kh-59/Kg-69.

„În loc să dezbată ceva ce este puțin probabil să facă, statele europene ar trebui să își dubleze acordarea de asistența militară de care Ucraina are nevoie. Aceasta ar trebui să includă mai mult din stocurile de arme europene existente, în special apărarea antiaeriană, să facă angajamente pe termen lung (cinci până la zece ani) de a înarma Ucraina și să accelereze reconstrucției capacității industriale de apărare”, a declarat Andrew Cottey, profesor la Departamentul de Guvernare și Politică de la Universitatea Cork.

Citește și: Pentagonul, operațiuni speciale în „țări prietenoase” amenințate de Rusia. România, sub protecție

România este criticată pentru că ezită să dea Ucrainei un sistem Patriot de care absolută nevoie pentru regiunile Harkov sau Odesa, unde rușii atacă intens.

 Ucraina a tot cerut sisteme de apărare aeriană în fața ofensivei intense a Rusiei. României i s-a cerut chiar de către președintele american Joe Biden să dea Ucrainei un sistem Patriot.

„România nu este complet neputincioasă în ceea ce privește apărarea aeriană”, scriu analiștii opex360.com. 

Însă România are, potrivit oficialilor, doar un sistem Patriot în funcțiune și unul în proces de activare. Restul, până la șapte, câte a comandat, patru n-au sosit, unul nu este în funcțiune.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te