VIDEO Lotul 4 al Autostrăzii A0 Nord e la 14%, la 4 ani de la semnarea contractului. Care e problema

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 21.06.2024 - 11:03
Lotul 4 al Autostrăzii A0 Nord e la 14%, la 4 ani de la semnarea contractului. Care e problema - Foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

Autostrada Bucureștiului este încă un vis îndepărtat. De exemplu, lotul 4 al Autostrăzii A0 Nord e la 14% (estimare CNAIR), la 4 ani de la semnarea contractului.

SHARE

Contractul pentru lotul 4, de 4,47 kilometri, al A0 Nord, între Cernica și Pantelimon, a fost semnat pe 31 august 2020 și prevede 12 luni de proiectare și 18 de execuție. Deci, ar fi trebuit să fie gata pe la începutul lui 2023. Dar în iunie 2024 lucrările sunt cel mult la 14%.

A fost o problemă cu acordul de mediu a cărei rezolvare a fost lungită de autorități nu mai puțin de 3 ani. Iar a doua autorizație de construire a fost emisă de Miniterul Transporturilor abia în 23 aprilie 2024.

Segmentul trebuie să fie gata acum până în octombrie 2025.

Citește și: VIDEO A mai crescut ritmul lucrărilor pe „ciotul 1” al Autostrăzii Moldovei. Gata în 2024?

Lotul 4 al Autostrăzii A0 Nord e la 14%, la 4 ani de la semnarea contractului

„UMB, față în față cu realitatea și pe A0 Nord. În premieră, am filmat complet lotul 4 al Autostrăzii A0 Nord între A2 (Cernica) și DN3 (Pantelimon). UMB abia se dezmeticește pe acest tronson pe care trebuie să-l livreze în octombrie 2025.

Atenție, contractul pe ciotul de doar 4,47 kilometri a fost semnat în urmă cu aproape 4 ani, pe 31.08.2020, și prevede 12 luni de proiectare și 18 de execuție. Într-o țară normală ar fi fost gata de mult.

Dar revizuirea acordului de mediu a fost tergiversată timp de 3 ani, motivul (real, totuși) fiind impactul semnificativ asupra zonei Lacului Cernica.
 
 
Lentoarea autorităților a convenit de minune celor de la UMB despre care vă spunem de un an și jumătate că sunt mult peste capacitate.

Într-un final apoteotic, a doua autorizație de construire a fost emisă de MT în 23.04.2024, iar vacanța harnicilor ostași ai UMB pe A0 s-a încheiat, acum fiind nevoiți să se apuce serios de treabă.

Lucrările sunt într-un stadiu cvasi-incipient.
 
Avem un pod neatins, lung cât două zile de post (1,2 km) peste Lacul Cernica, plus un pasaj sănătos peste calea ferată, acesta din urmă fiind autorizat din aprilie 2023 dar care încă este la nivel de fundații.
 
 
CNAIR raportează 14% progres fizic, dar este dat în special de grinzile produse (în fabrica pe care UMB a avut-o pe lotul 2 al A0 Nord) și depozitate pe aliniament.

Conform contractului, cât și autorizației de construire din urmă cu două luni, termenul de execuție este 18 luni, deci finalizare în octombrie 2025 (...)”, relatează specialiștii Asociației Pro Infrastructură pe Facebook. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te