VIDEO A mai crescut ritmul lucrărilor pe „ciotul 1” al Autostrăzii Moldovei. Gata în 2024?

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 21.06.2024 - 09:42
A mai crescut ritmul lucrărilor pe „ciotul 1” al Autostrăzii Moldovei. Gata în 2024? - Foto: captură video

A mai crescut ritmul lucrărilor pe „ciotul 1” al Autostrăzii Moldovei - A7 Ploiești - Buzău, între Dumbrava și Mizil. Conform contractului, cei 21 de kilometri ar trebui dați în trafic până la sfârșitul anului.

SHARE

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Irinel Scrioșteanu a făcut o vizită pe șantierul lotului 1 al A7 Ploiești - Buzău și a declarat că „ritmul lucrărilor pe acest șantier a mai crescut în ultima perioadă, iar acest prim lot al Autostrăzii Moldovei A7 reprezintă un obiectiv pentru darea în trafic până la sfârșitul acestui an (...)

Lotul 1 este cuprins între Dumbrava (Autostrada București - Ploiești) – Mizil (DJ 100C) și are o lungime de 21 km”. 

Citește și: VIDEO Autostrada Moldovei: Grindeanu promite Pașcani - București în 2025. Care e stadiul lucrărilor

A mai crescut ritmul lucrărilor pe „ciotul 1” al Autostrăzii Moldovei. Gata în 2024?

„𝗖𝘂𝗺 𝗮𝗿𝗮𝘁𝗮 𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝗱𝗮 𝗠𝗼𝗹𝗱𝗼𝘃𝗲𝗶 𝗔𝟳 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗸𝗺 𝟬 𝗹𝗮 𝗸𝗺 𝟮𝟭

Am fost pe șantierul 𝗟𝗼𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝟭: 𝗗𝘂𝗺𝗯𝗿𝗮𝘃𝗮 - 𝗠𝗶𝘇𝗶𝗹 al 𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝘇𝗶𝗶 𝗠𝗼𝗹𝗱𝗼𝘃𝗲𝗶 𝗔𝟳 (𝗣𝗹𝗼𝗶𝗲𝘀𝘁𝗶 - 𝗕𝘂𝘇𝗮𝘂) pentru a verifica progresul lucrărilor atât la corpul autostrăzii, cât și la structurile aferente acestui lot.

Citește și: Drumurile din România, praf. Dacă pleci din Cluj în Halkidiki, mai bine mergi prin Serbia-Macedonia

Stadiul acestora este următorul:
✅️ continuă lucrările de așternere a asfaltului, fiind așternute cca 100.000 tone de strat de bază și binder, echivalentul a 13 km;
✅️ execută lucrări la toate cele 15 structuri (poduri și pasaje) aferente acestui lot, aflându-se în diferite stadii de execuție;



✅️ au fost montate 411 din 490 grinzi prefabricate aferente structurilor;
✅️ la principalul nod rutier de la Dumbrava, care face conexiunea cu Autostrada București-Ploiești A3, este în curs de finalizare realizarea stratului de formă, urmând ca de săptămâna viitoare să înceapă lucrările de așternere a asfaltului;
✅️ podul principal aferent uneia dintre bretelele nodului rutier se află la nivel de suprastructură;
✅️ lucrările aferente acestui nod rutier, pe partea vestică a A3, sunt la nivel de structură rutieră;
✅️ au fost executate șanțuri pereate în lungime de 9 km și rigole de acostament în lungime de 7 km;
✅️ continuă lucrările la sistemul de iluminat public;
✅️ continuă lucrările la sistemul ITS;
✅️ a fost finalizată relocarea utilităților, cu excepția conductelor de gaz și petrol din zona nodului rutier DN1D;
✅️ este în curs de finalizare producerea grinzilor din beton de 40 metri lungime direct în șantier cu instalația proprie montată de antreprenor, fiind produse până acum 212 grinzi din totalul de 220”, a postat Irinel Scrioșteanu, pe pagina sa de Facebook. 

Care e stadiul lucrărilor pe A7. Specialiștii spun că sunt întârzieri mari

La sfârșitul lunii aprilie 2024, Sorin Grindeanu a detaliat stadiul lucrărilor pe mai multe tronsoane ale A7. 

”Ritm bun pe toate cele 4 Tronsoane ale Autostrăzii Buzău- Focșani (82,44 km), parte a Autostrăzii Moldovei (#A7).
Pe toate cele 4 Tronsoane stadiul fizic al lucrărilor a atins și chiar a depășit 30%:

• Tronsonul 1 Buzău- Vadu Pașii (4,6 km). Stadiu fizic: 30%.

• Tronsonul 2 Vadu Pașii- Râmnicu Sărat (30,8 km). Stadiu fizic: 31%
 
• Tronsonul 3 Râmnicu Sărat – Mândrești Munteni (36,1 km). Stadiu fizic: 30%
 
• Tronsonul 4 Mândrești Munteni- Focșani (10,94 km). Stadiul fizic: 33%.
 
Deși potrivit termenelor contractuale doar tronsoanele 1 și 4 trebuie finalizate în acest an, constructorul român mi-a dat asigurări că, la sfârșitul acestui an, vom circula pe toți cei peste 82 de km au Autostrăzii Buzău- Focșani!”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook, la sfârșitul lui aprilie. 
 
La începutul lui aprilie 2024, însă, specialiștii Asociației Pro Infrastructură au filmat din avion toți cei 319 kilometri ai autostrăzii A7, cel mai lung șantier aflat acum în lucru în România, și au afirmat că promisiunile politicienilor sunt fanteziste. 

Autostrada Moldovei - A7: Politicienii promit 150 km gata în 2024. O fantezie iresponsabilă

„Maraton din avion pe AutostradaA7, primul episod deprimant.

Asociația Pro Infrastructură vă prezintă, în premieră absolută și în exclusivitate, ceea ce nimeni, niciodată, nu a mai făcut la noi în țară: o filmare continuă din avion de pe 319 kilometri de autostradă, cel mai lung șantier aflat în execuție în acest moment în România.

Obiectivul nostru este ca publicul să vadă lipsa de capacitate dar și forța extraordinară a UMB, diferențele de mobilizare și progres în teren între constructorii celor 13 loturi și cât de fanteziste sunt promisiunile total iresponsabile ale politicienilor care dau ca siguri 150 kilometri deschiși circulației în 2024 doar pe Autostrada A7.

Din păcate, primul episod este foarte trist și arată, o dată în plus, ceea ce vă tot explicăm de un an de zile: forța celui mai puternic și harnic antreprenor general de pe rutier din România nu este nici pe departe suficientă pentru a duce, în ritmul obișnuit, toți cei 388 kilometri de autostradă și drum expres pe care-i are acum în portofoliu.



Tronsonul Pașcani-Bacău are în total 77,393 kilometri, este format din 3 loturi contractate toate cu UMB în 15.02.2023 care prevăd 30 de luni de execuție directă, având ordine de începere emise în 2 (sectoarele dinspre Bacău) și 4 mai 2023 (cel dinspre Pașcani). Așadar, termenul de finalizare este noiembrie 2025.

Conform datelor oficiale CNAIR, stadiul fizic este de 4,3% pe Pașcani-Mircești, 3,4% pe Mircești-Trifești, respectiv 5,2% pe Trifești-Bacău Nord.

Chiar dacă am adăuga, cu indulgență, încă un punct procentual aferent diferenței dintre lucrările executate la zi și cele raportate la ultima actualizare CNAIR, abia dacă am ajunge la un progres fizic mediu real de 5,5% între Pașcani și Bacău, astăzi.

Adică doar 0,5% avans mediu lunar în cele 11 luni scurse de la emiterea ordinului de începere.

Este absolut evident că întârzierea care trebuie recuperată în cele 19 luni rămase este colosală.

Misiune practic imposibilă având în vedere că UMB trebuie să livreze până la sfârșitul lui 2025, conform termenelor asumate prin contracte, TOȚI cei 388 kilometri de autostradă și drum expres pe care-i are în tolbă, cu excepția ciotului A1 Margina-Holdea scadent în 2026”, au relatat specialiștii Asociației Pro Infrastructură pe Facebook, la începutul lui aprilie 2024. 

Lucrările merg cu 1,5%/lună în loc de 5%

„Din păcate și al doilea episod este aproape la fel de trist ca acela de ieri: UMB, cel mai puternic și harnic antreprenor general de pe rutier din România, are și aceste șantiere întârziate din cauza lipsei de capacitate, neputând să mobilizeze utilaje și oameni îndeajuns ca să ducă în ritmul obișnuit toți cei 388 kilometri de autostradă și drum expres din portofoliu.


Tronsonul Bacău-Focșani are în total 95,902 kilometri, este format din 3 loturi contractate toate cu UMB în 15.12.2022 care prevăd 30 de luni de execuție directă, având ordine de începere emise în 03.05.2023 (cele două dinspre Bacău) și 29.03.2023 (cel dinspre Focșani). Așadar, termenele de finalizare sunt noiembrie 2025, respectiv septembrie 2025.

Conform datelor oficiale CNAIR, stadiul fizic este de 4% pe Bacău Sud-Răcăciuni (21,522 km), 12% pe Răcăciuni-Domnești (38,78 km) și 17% pe Domnești-Focșani Nord (35,6 km).

Pe același raționament explicat ziua trecută, adăugăm cu indulgență încă un punct procentual aferent diferenței dintre lucrările executate la zi și cele raportate la ultima actualizare CNAIR.
Astfel, pe lotul din nord am avea, la zi, execuție de 5% în 11 luni scurse de la emiterea ordinului de începere, deci doar 0,45% lunar. Pe mijloc este ceva mai bine, 13% în 11 luni, adică 1,2% pe lună. Iar în sud avem 18% în fix un an de zile, așadar 1,5% avans mediu, dar tot insuficient.
 
Un progres de 100% sau măcar 95% (pentru deschidere) în 30 de luni impune o cadență medie de 3,1-3,4%.

Ca să-și onoreze termenele asumate, UMB ar trebui să pună în teren 4,5-5%, respectiv 6,5% din lucrări, în medie, în fiecare lună, de astăzi!
 
Adică o creștere a mobilizării, imediată, de 10 ori (!) pe nord și de 3-4 ori în mijloc și la sud față de cea avută în primul an scurs deja din contract. Orice zi care trece fără să se atingă acest ritm adaugă, matematic, noi întârzieri.

 
Concluzia? (...) Și pe segmentul Bacău-Focșani, la fel ca pe Pașcani-Bacău, decalajele care trebuie recuperate în cele 19, respectiv 18 luni rămase sunt enorme.
 
Deci misiune practic imposibilă având în vedere că UMB trebuie să livreze până la sfârșitul lui 2025, conform termenelor asumate prin contracte, TOȚI cei 388 kilometri de autostradă și drum expres pe care-i are în tolbă, cu excepția ciotului A1 Margina-Holdea scadent în 2026”, au mai explicat specialiștii Asociației Pro Infrastructură, pe Facebook, la începutul lui aprilie 2024.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te