Cine nu va mai beneficia de suma netaxabilă din salariu? Cât va plăti angajatorul taxe din iulie?

DE Florentina Enache | Actualizat: 10.06.2024 - 15:34
Cine nu va mai beneficia de suma netaxabilă din salariu? Cât va plăti angajatorul taxe din iulie? - Foto: Profimediaimages.ro (Imagine cu caracter ilustrativ)

Cine nu va mai beneficia de suma netaxabilă din salariu? Cât va plăti un angajator taxe din luna iulie, odată cu majorarea salariului minim brut, pe țară?

SHARE

Salariul minim brut va crește, de la 1 iulie, la 3.700 de lei. 300 de lei nu vor mai fi taxați în cadrul salariului minim brut, față de 200 de lei, cum a fost anul trecut și în primele 6 luni din acest an, conform OUG nr. 59/2024.

Citește și: Câți pensionari din România vor beneficia de creșterea pensiei de la 1 septembrie? De ce depinde

Cine nu va mai beneficia de suma netaxabilă din salariu? Cât va plăti angajatorul taxe din iulie?

„Începând cu veniturile din salarii și asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024, suma de 200 lei/lună reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor pentru care nu se datorează impozit pe venit și care nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii, prevăzută la art. LXXIII alin. (1), (4) și (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare, se majorează la nivelul de 300 lei/lună”, conform OUG nr. 59/2024.

Citește și: Șeful Casei de Pensii anunță creșterea pensiilor mici cu 50% la recalculare. Cât e de devărat?

Această scutire de taxe este valabilă cu două condiții, conform OUG nr. 115/2023.

„a) nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului (3.700 de lei, de la 1 iulie - n.red.), în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile;

Citește și: Cine sunt cei 1.300.000 pensionari ce nu vor avea pensia mărită următorii mulți ani? Vin procese!

b) venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor, astfel cum este definit la art. 76 alin. (1)-(3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în baza aceluiaşi contract individual de muncă, pentru aceeaşi lună, nu depăşeşte nivelul de 4.000 lei inclusiv”.

Există o limită a salariului brut pentru care este valabilă scutirea de impozite. Salariul brut nu trebuie să depășească 4.000 de lei, cu sporuri și adaosuri la salariul minim, conform OUG nr. 115/2023.

Odată cu majorarea salariului minim brut, pe țară, mulți angajați vor depăși acest prag de 4.000 de lei și nu vor mai beneficia de această scutire.

Cât va plăti un angajator taxe la stat, din iulie?

Deși salariul brut minim va deveni 3.700 de lei, având în vedere că se va majora cu 100 de lei suma netaxabilă, față de 200 de lei, cât este acum, un angajator va plăti taxe ca pentru un salariu brut de 3.400 de lei.

Citește și: Românii vor avea salariu minim la nivel european. Câți bani primesc în plus? De când?

Dacă pentru salariul minim brut de acum, de 3.300 de lei, care înseamnă 2.079 de lei net, angajatorul plătește 3.370 de lei în total, pentru salariul minim brut de 3.700 de lei, valabil de la 1 iulie, care înseamnă 2.363 de lei net, angajatorul va plăti 3.777 de lei în total.

Citește și: Ce credit ipotecar îți poți lua cu 5.000 lei salariu? Abia îți ajunge de o garsonieră

Astfel, pentru o majorare a salariului minim brut de 400 de lei și cu majorarea cu 100 de lei a sumei netaxabile, un angajator va plăti în plus 407 lei, începând cu luna iulie.

Măsura celor 300 de lei netaxabili va fi în vigoare, momentan, până la finalul anului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te