VIDEO Cum repară și asfaltează elvețienii șoseaua fără a perturba traficul și a enerva șoferii

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 30.05.2024 - 15:09
Cum repară și asfaltează elvețienii șoseaua fără a perturba traficul și a enerva șoferii - Foto: Federal Roads Office Switzerland
Cum repară și asfaltează elvețienii șoseaua fără a perturba traficul și a enerva șoferii - Foto: Federal Roads Office Switzerland

„CNAIR”-ul din Elveția s-a gândit la nervii șoferilor și a dezvoltat o idee cel puțin îndrăzneață cu ajutorul căreia repară și asfaltează unele șosele fără a perturba traficul în niciun fel. Sunt impuse doar restricții de viteză.

SHARE

Biroul federal care se ocupă de administrarea drumurilor din Elveția, echivalentul CNAIR din România, a dezvoltat o structură specială care se montează peste drumul ce trebuie reparat și asfaltat pentru a permite derularea normală a traficului pe timpul lucrărilor. 

Cum repară și asfaltează elvețienii șoseaua fără a perturba traficul și a enerva șoferii

Drumarii din „Țara cantoanelor” folosesc „Astra Bridge”, un fel de pod modular mobil, pentru a repara și asfalta unele șosele și autostrăzi fără a devia sau perturba traficul în niciun fel. 

Prima dată, ideea a fost testată pe o porțiune a autostrăzii A1 din Elveția în 2022. Iar acum, începând din aprilie, 2024, un model nou și îmbunătățit de „Astra Bridge” a fost instalat tot pe un segment al A1, care a intrat în reparații până în august.

Citește și: VIDEO IMAGINI spectaculoase de pe autostrada care costă 200.000.000 lei/km și sfredelește munții

Cum funcționează „Astra Bridge”

Cu puțin timp înainte de începerea lucrărilor, tronsonul de drum ce urmeazză să fie reparat este închis, de exemplu, vineri seara, pentru tot weekend-ul, când, de obicei, traficul este mai redus. 

Diferitele secțiuni ale sistemului „Astra Bridge” sunt aduse noaptea pe camioane și asamblate pentru a forma un pasaj aerian care se întinde pe toată lungimea zonei de lucru. Rampele de la fiecare capăt al pasajului aerian permit vehiculelor să urce și să coboare fără probleme.

Citește și: 5.000 lei vouchere de vacanță și sărbători, pentru bugetarii unei companii ce muncesc doar pe hârtie

Apoi, luni, „Astra Bridge” este deschis pentru a fi utilizat de către automobiliști, iar lucrările la drum pot începe, fără afectarea traficului obișnuit. 

Singura diferență este că șoferii trebuie să meargă mai încet, cu maximum 60 km/h, atunci când traversează pasajul suprateran.

De asemenea, drumarii pot lucra în siguranță sub pasarelă, fără a-și face griji, de pildă, că pot fi loviți de mașinile care trec, și sunt protejați și de soare, și de ploaie. 

Citește și: Autostrada care leagă Transilvania de Moldova, greu de urnit. De 4 ani, fără studiu de fezabilitate

Deoarece sub pasarelă nu există suficient spațiu pentru vehiculele de construcție înalte, cum ar fi betonierele, se folosește o „bandă logistică” la nivelul solului, care trece pe lângă structură. În funcție de scenariu, această bandă poate fi o bandă de trecere existentă a drumului sau banda de urgență a acestuia.

Odată ce lucrările sunt finalizate pe prima porțiune de drum, întregul sistem „Astra Bridge” este ridicat hidraulic cu 10 cm, apoi este deplasat pe roți motorizate pentru a acoperi următoarea porțiune de drum - este operat prin telecomandă. Acest proces poate fi repetat la nesfârșit, până când întregul proiect este finalizat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te