FOTO Tomograful nu se mai folosește doar în spitale. La Timișoara, e utilizat la piese pentru mașini

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 09.05.2024 - 14:35
Tomograful nu se mai folosește doar în spitale. La Timișoara, e utilizat la piese pentru mașini - Foto: Continental Timișoara
Tomograful nu se mai folosește doar în spitale. La Timișoara, e utilizat la piese pentru mașini - Foto: Continental Timișoara

Tomograful nu se mai folosește doar în spitale. La Timișoara, specialiștii Continental utilizează computer-tomograful, precum aparatul de reballing și osciloscopul de 16 GHz, în procesul de dezvoltare a pieselor pentru mașinile autonome.

SHARE

Companie tehnologică Continental a investit la Timișoara în echipamente de ultimă generație pentru a identifica cele mai mici defecte ale pieselor folosite în industria automotive. 

Activitatea echipei din orașul de pe Bega are impact la nivelul tuturor locațiilor Continental Autonomous Mobility din lume în ceea ce privește verificarea și analizarea anumitor tipuri de produse, iar până la ora actuală echipa din Timișoara a identificat și soluționat aproximativ 80 de probleme cu computer-tomograful, aparatul de reballing și osciloscopul de 16 GHz.

Citește și: Primul centru IT BMW din Europa Centrală și de Est, deschis în România. Ce vor dezvolta specialiștii

Tomograful nu se mai folosește doar în spitale. La Timișoara, e utilizat la piese pentru mașini

Ce se întâmplă atunci când este semnalată o posibilă problemă la un produs din cadrul Autonomous Mobility (AM) și este nevoie de o analiză complexă? Atunci intră în acțiune echipa Series Analysis Timișoara cu scopul de a identifica defectele semnalate de client sau din producție. 

Echipamentele necesare desfășurării activității sunt unice pentru sediul automotive din Timișoara, cum ar fi computer-tomograful, aparatul de reballing și osciloscopul de 16 GHz. 

“Activitatea echipei din Timișoara are impact la nivelul tuturor locațiilor Continental Autonomous Mobility din lume în ceea ce privește verificarea și analizarea anumitor tipuri de produse, pentru a identifica eventuale defecte sau pentru a confirma calitatea lor. Aceste echipamente înseamnă dezvoltarea de competențe în România și dezvoltarea unor echipe pasionate care setează viitorul mobilității”, a explicat Simona Belea, Head of Continental Autonomous Mobility Romania.

Computer-tomograful a fost instalat în septembrie 2023, și permite vizualizarea cu acuratețe ridicată a interiorului produselor, cum ar fi generația 4 și 5 de camere inteligente, etc., și găsirea posibilelor defecte mai rapid.

Computerul tomograf este singurul tomograf industrial din Continental Automotive Timișoara atestat metrologic în acest moment.

Acest echipament este folosit în mare proporție pentru analiza nedistructivă a componentelor sau a produselor într-un timp foarte scurt, și oferă stabilitate și acuratețe, precum și repetabilitate în analizele efectuate.

Cu o capabilitate și precizie de măsurare de până la 8 microni, acesta satisface cu succes toate provocările în zona de dezvoltare, analiză și inovație. Spre exemplu, grosimea firului uman de păr este de 0,05 milimetri, în vreme ce un micron înseamnă 0,001 mm.

Echipamentul este un computer tomograf de dimensiuni medii care poate scana și măsura produse cu un diametru de 230 mm și cu o înălțime aproximativă de 400 mm.

Citește și: Bosch aniversează 30 de ani în România cu un nou centru de inginerie de 21 milioane €. Ce dezvoltă?

Aparatul de reballing este utilizat pentru lipirea bilelor de cositor ce realizează conexiunea electrică și mecanică dintre componenta electronică și placa PCB (printed circuit board) pentru un produs. Acest proces este esențial pentru repararea sau recondiționarea componentelor electronice care au dezvoltat defecțiuni de lipire în timp, datorită factorilor precum stresul termic și mecanic, sau pentru a putea reutiliza un chip. Inginerii au la dispoziție o metodă modernă, folosind technologia laser a mașinii de reballing. 

Osciloscopul digital de 16 GHz cu patru canale este un instrument puternic și versatil, ideal pentru o gamă largă de aplicații. Semnalele digitale de mare viteză sunt sensibile la interferențe și zgomot, ceea ce poate duce la erori de date. Este important să se utilizeze instrumente de testare care pot măsura cu precizie integritatea semnalului.

Osciloscoapele cu lățime de bandă mare pot captura și analiza cu precizie semnalele digitale de mare viteză. Analizoarele de protocol pot fi utilizate pentru a decoda și analiza traficul de date pe interfața DDR4/DDR5. Simulatoarele de memorie pot fi utilizate pentru a testa și valida circuitul digital care gestionează fluxul de date din memoria principală a sistemului. Osciloscopul utilizat de specialiștii din Timișoara este tocmai un astfel de „Osciloscop&Analizor”.

De la începutul activității și până în acest moment, inginerii din echipa Series Analysis din Timișoara au procesat și rezolvat aproximativ 80 de situații în care piesele produse au trebuit analizate. 

Continental dezvoltă tehnologii și servicii inovatoare pentru mobilitatea sustenabilă și interconectată a oamenilor şi a bunurilor acestora. Compania cu profil tehnologic fondată în 1871 oferă soluții sigure, eficiente, inteligente și accesibile pentru autovehicule, mașini, trafic și transport. Continental a realizat în 2023 o cifră de afaceri de 41,4 miliarde de euro și are în prezent aproximativ 200.000 de angajați în 56 de țări și piețe. 

În perioada 1999 - 2023 Continental a investit peste 2.3 miliarde de euro în activităţile din România. Toate cele trei domenii de activitate ale companiei sunt reprezentate în România. Continental deţine cinci unităţi de producţie și patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei şi Iaşi. Compania are un centru de distribuţie a anvelopelor în București.

La finalul anului 2023, Continental avea peste 20.300 de angajaţi, din care peste o treime reprezentată de ingineri și informaticieni și va continua să angajeze în funcție de viitoarele proiecte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te