Cum „a făcut” Putin fabrică pentru mașinile AURUS? A preluat fabrica Toyota din Sankt Petersburg

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 17.05.2024 - 15:15
Cum „a făcut” Putin fabrică pentru mașinile AURUS? A preluat fabrica Toyota din Sankt Petersburg - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

Marca auto rusească AURUS a apărut acum câțiva ani, după ce președintele etern Vladimir Putin decis că nu mai suportă limuzinele occidentale. Produce în Tatarstan. Dar, liderul de la Kremlin a decis să extindă gama, așa că AURUS a preluat fabrica Toyota din Sankt Petersburg.

SHARE

Înainte de căderea URSS, președinții ruși se plimbau cu limuzine ZIL, iar în escortă aveau modele Chaika. După 1990, Boris Elțîn și Dmitri Medvedev au optat pentru Mercedes-uri S-Klasse, lungite și blindate de firma belgiană Carat Duchatelet.

În primele două mandate (2000 - 2004 și 2004 - 2008), Vladimir Putin a optat și el pentru limuzine blindate Mercedes-Benz S Guard, dar și pentru un BMW Seria 7 High Security, toată presa vuind, în septembrie 2016, când șoferul preferat al lui Putin a fost implicat într-un accident pe Bulevardul Kutuzovski din Moscova la volanul unei astfel de limuzine.  

Apoi, avid de putere și nostalgic după URSS, după ce și-a început al 3-lea mandat, Putin a decis că nu mai suportă limuzinele occidentale și le-a ordonat inginerilor să-i facă limuzina rusească supremă.

În 2018, specialiștii NAMI (Institutul de cercetare și dezvoltare pentru automobile și motoare din Moscova) au prezentat limuzina Aurus Senat. 

Citește și: Scaunul de la Kremlin i-a luat mințile lui Putin. Inginerii, puși să-i facă limuzina supremă - Aurus

Iar la ceremonia de învestire în cel de-al patrulea mandat de președinte al Rusiei, Vladimir Putin a mers cu noua sa mașină oficială „Made in Rusia” - limuzina ”full-size” Kortezh Aurus Senat, care seamănă cu un Rolls Royce Phantom împerecheat cu un Mercedes S-Klasse, la nivelul blocurilor optice spate, și cu un Chrysler 300, la nivelul grilei radiatorului. Surse de la Kremlin spun că Putin însuși a participat activ la dezvoltarea modelului Kortezh (cortegiu, în limba rusă), testând inclusiv mai multe prototipuri.

Începând din 2022, Putin se poate bucura și de un SUV AURUS, botezat, Aurus Komendant, care costă de două ori cât un SUV Rolls-Royce Cullinan.

Limuzina blindată Aurus Senat, dar bineînțeles nu în versiunea „Putin”, este disponibilă și clienților privați, în versiune S600 sau L700, începând din 2021, la un preț de bază de circa 250.000 de euro. 

Citește și: Putin are SUV nou: Aurus Komendant. Costă cât două Rolls-uri

Cum „a făcut” Putin fabrică pentru mașinile AURUS? A preluat fabrica Toyota din Sankt Petersburg

Mulțumit, se pare, de marca AURUS, Putin i-a pregătit un viitor luminos. Vicepremierul rus Denis Manturov a anunțat recent că marca de lux AURUS, ale cărei modele sunt utilizate de conducerea țării, va începe în 2024 să producă automobile la fosta uzină Toyota de lângă Sankt Petersburg, pe care constructorul japonez „abandonat-o” după ce a părăsit Rusia din cauza războiului din Ucraina.

Manturov a declarat pentru Itar Tass că producţia de automobile AURUS la uzina de asamblare de lângă Sankt Petersburg ar urma să demareze până la finele acestui an, adăugând că fosta uzină Toyota a fost transferată către Aurus „în urmă cu mult timp”. 

Citește și: VIDEO Rușii resuscitează marca auto Moskvich, după ce Renault și-a vândut activele din Rusia

Potrivit presei din Rusia, fosta uzină Toyota din Rusia va produce mașini de o clasă sau chiar două mai jos decât actualele modele AURUS. Acestea vor concura cu modele precum BMW Seria 5 și chiar Mercedes-Benz S-Class. 

De asemenea, jurnaliști auto din Rusia spun că, deoarece sarcina este de a lansa proiectul în cel mai scurt timp posibil, până la sfârșitul anului, AURUS va începe cea mai simplă asamblare la scară largă în fabrica Toyota a cel puțin unui model chinez cu modificări minime ale aspectului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te