Odobescu a reafirmat angajamentul României în procesul de reconstrucţie a Ucrainei: „Din prima zi”

DE Alin Crișan | Actualizat: 11.06.2024 - 21:06
Odobescu a reafirmat angajamentul Românie în procesul de reconstrucţie a Ucrainei: „Din prima zi” - Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Luminiţa Odobescu a reafirmat angajamentul României de a se implica activ în procesul de reconstrucţie a Ucrainei.

SHARE

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a reafirmat, marţi, angajamentul României de a se implica activ în procesul de reconstrucţie a Ucrainei, subliniind necesitatea menţinerii solidarităţii internaţionale prin acţiuni concrete de sprijin pentru ţara vecină, transmite MAE.

Odobescu a reafirmat angajamentul Românie în procesul de reconstrucţie a Ucrainei: „Din prima zi”

Şefa diplomaţiei române a reamintit, la Conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei, "implicarea dinamică a României şi a cetăţenilor români în sprijinul Ucrainei, încă din prima zi a războiului de agresiune al Federaţiei Ruse".

Dezbaterile acestei ediţii s-au concentrat pe necesitatea mobilizării mediului privat, a menţinerii coeziunii sociale, precum şi a construirii unor comunităţi reziliente şi sustenabile, pentru conectarea proiectelor de reconstrucţie a Ucrainei cu obiectivele de creştere economică durabilă şi cu procesul de integrare europeană al acesteia.

În cadrul sesiunii tematice dedicată pregătirii Ucrainei pentru aderarea la Uniunea Europeană, Luminiţa Odobescu a salutat eforturile de reformă ale autorităţilor ucrainene, derulate în condiţii extrem de dificile, pe fondul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă.

Ministrul a evidenţiat susţinerea României, la toate nivelurile şi în toate formatele europene, pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, ca semnal clar de angajament pe termen lung faţă de societăţile celor două state. A subliniat importanţa sustenabilităţii implementării reformelor pentru a transpune normele şi standardele europene, reiterând disponibilitatea României de a oferi expertiză pe baza propriei experienţe de aderare.

Oficialul român a punctat principalele repere ale cooperării bilaterale cu Ucraina în ceea ce priveşte creşterea conectivităţii transfrontaliere. Totodată, ministrul român a subliniat necesitatea unei perspective regionale a reconstrucţiei Ucrainei, prin dezvoltarea de proiecte care să includă Republica Moldova. În acest sens, a evidenţiat importanţa strategică a interconectivităţii Ucrainei cu statele europene învecinate, pentru integrarea în piaţa unică europeană.

Conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei, care a avut loc la Berlin, a fost co-organizată de Germania şi Ucraina, cu scopul menţinerii sprijinului internaţional pentru recuperarea economică, reconstrucţia, reforma şi modernizarea Ucrainei, inclusiv din perspectiva susţinerii procesului de integrare europeană a acesteia. Din delegaţia României a mai făcut parte şi consilierul de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului şi coordonator naţional pentru reconstrucţia Ucrainei, Nicolae Comănescu.

În marja conferinţei de la Berlin a avut loc un Forum de afaceri dedicat reconstrucţiei Ucrainei, la care au participat inclusiv companii din România interesate să se implice în acest proces complex, în speţă a infrastructurilor energetice şi de transport.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te