Moldova începe raționalizarea apei ca pe vremea lui Ceaușescu. Locuitorii primesc apă cu porția

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 07.06.2024 - 16:18
Moldova începe raționalizarea apei ca pe vremea lui Ceaușescu. Locuitorii primesc apă cu porția Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Temperaturile crescute din ultime zile și episoadele secetoase au făcut ca instituțiile care se ocupă de rețeaua de apa potabilă să ia decizii istorice: raționalizarea apei potabile.

SHARE

Săptămâna viitoare România va fi lovită de primul val de caniculă, cu peste 35 de grade Celsius. Culturile agricole sunt în pericol din cauza secetei, dar și nivelul apei potabile

2024 ar putea doborî un nou record al celor mai ridicate temperaturi de la primele măsurători din 1900 și până în prezent, spun meteorologii.

Elena Mateescu, director ANM: „Prima jumătate a lunii aprilie, cea mai caldă și cea mai secetoasă din istorie și iată că debutăm cu o vară mai caldă decât în mod obișnuit.

Săptămâna viitoare, cel puțin așa cum arată datele, până în jurul datei de 14 iunie va fi o săptămâna mai caldă, vom depăși pragul unei zile de caniculă, este posibil să consemnăm valori de 36-37 grade.”

Moldova începe raționalizarea apei ca pe vremea lui Ceaușescu. Locuitorii primesc apă cu porția

Nivelul scăzut de precipitații înregistrat în ultimii ani, pe fondul secetei prelungite cu care se confruntă regiunea Moldova, debitul de apă din puțuri, drenuri și diverse acumulări din aria de operare, înregistrează limite deosebit de scăzute.

 În aceste condiții, consumurile de apă cresc simțitor depășind capacitatea maximă de pompare, iar rezervoarele care în condiții normale sunt pline, se golesc cu rapiditate și astfel întreg sistemul de alimentare cu apă este afectat.

Pe parcursul anului alimentarea cu apă a localităților se realizează în parametri normali, însă în perioadele caniculare, consumul de apă crește de aproximativ 3 ori

Citește și: Enigma izvorului cu apă vie din Munții Apuseni din care dacă bei ai crește în înălțime. Conține zinc 

„Această creștere este din cauza unui tip de consum caracteristic zonelor periurbane, și anume a folosirii improprii a apei pentru grădinărit și întreținere vegetație.

Astfel, se depășește capacitatea maxim proiectată și încep să apară probleme în alimentarea cu apă a consumatorilor, în pofida campaniilor permanente pe care le desfășurăm pentru conștientizarea populației asupra faptului că apa este o resursă limitată”, a transmis ApaVital Iași.

Citește și: Misterul lacului creat de natură sub forma hărții României. De ce nimeni nu vrea să intre în apă

Astfel, până pe data de 31 august, locuitorii din anumite localități din mediul rural vor primi apă cu porția în două intervale: dimineața între 07.00- 10.00 și după amiaza între 18.00-21.00.

Deocamdată doar în Iași autoritățile au luat primele măsuri pentru a nu rămâne fără apotabilă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te