Mircea Fechet: "Este cert că avem o problemă cu populația de urși din România". Vor fi împușcați

DE Alexandra Lupascu | 10.07.2024 - 08:00
Mircea Fechet: "Este cert că avem o problemă cu populația de urși din România". Vor fi împușcați foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a comentat, la Antena 3 CNN, cazul tinerei, în vârstă de 19 ani, ucise de urs pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi. Mai mult, el a anunţat şi ce măsuri urgente are în vedere.

SHARE

Mai exact ministrul are în vedere un ordin privind cotele de prevenție și de intervenție pentru a reglementa numărul urșilor care pot fi împușcați pentru prevenirea unor atacuri asupra oamenilor.

"Transmit condoleanțe familiei victimei. Nici nu-mi pot imagina prin ce dramă trec și le doresc multă putere în aceste momente dificile.

Am fost informat și eu de această tragedie și într-adevăr, așa cum am spus-o și în trecut, eu cred că datoria pe care o avem este aceea de a proteja natura, de a proteja biodiversitatea, dar înainte de toate, să protejăm viața oamenilor, pentru că nimic nu este mai presus de viața umană.

Mircea Fechet: "Este cert că avem o problemă cu populația de urși din România". Vor fi împușcați

Din acest motiv, acum un an de zile, când am venit în minister, am înaintat un ordin care până la urmă reglementa numărul urșilor care pot fi împușcați, că ăsta e cuvântul pe care ar trebui să-l folosim pentru prevenirea unor atacuri sau pentru intervenția în cazul în cazul unor atacuri.

Citește și: O turistă de 72 de ani a fost muşcată de o ursoaică la barajul Vidraru. A scos mâna pe geam

Și ordinul respectiv prevedea un număr de 500 de exemplare, din care au fost aprobate, ca urmare a procesului de consultare cu alte instituții, printre care și Academia Română, în jur de 220 din cele 500.

Astăzi, după estimările specialiștilor, discutăm de 8.000 de exemplare. Probabil însă, dincolo de această cifră, care este extraordinar de mare, vedem în fiecare zi câte o știre cu un urs, fie că a ajuns într-un sat, fie că a ajuns într-un oraș, fie că e pe Transfăgărășan sau a generat o tragedie precum cea de la Bucegi. 

Mircea Fechet: "Este cert că avem o problemă cu populația de urși din România"

Este cert că avem o problemă cu populația de urși din România. Este și motivul pentru care am pus pe masa Comisiei Europene, anul acesta, la Consiliul de Mediu, un document prin care am solicitat serviciilor comisiei să constate că populațiile de urs din România trebuie gestionate într-un fel sau într-altul.

Din acest motiv, vă mărturisesc din nou, voi propune Academiei Române un ordin privind cotele de prevenție și de intervenție, similar cu cel de anul trecut pentru 500 de exemplare.

E adevărat că astfel de tragedii se pot întâmpla chiar și în situația asta și în același timp am să propun colegilor din minister și am să vin foarte repede cu un proiect de lege pe care l-am mai în enunțat, care nu spune altceva decât că un urs care se apropie la o distanță pe care o s-o stabilim că-i un kilometru, că sunt  doi kilometri de orice așezare umană e un urs care trebuie gestionat pentru că pune în periocol viața oamenilor.

Mircea Fechet: "Relocarea urşilor nu dă rezultate"

Citește și: 5.000 de lei amendă pentru turiștii care fac acest gest. Vor fi camere de supraveghere

Gestionat înseamnă fie împușcat, fie eutanasiat. Pentru că am constatat că metoda relocării pe care o tot aplicăm nu dă niciun fel de rezultate. Și spun asta pentru că, astăzi, am discutat cu gestionarul fondului de vânătoare pe raza căruia s-a petrecut această tragedie, care mi-a spus că în ultimii ani de zile a relocat în alte județe, în alte fonduri cinegetice, în alte zone peste 100 de urși, doar din fondul respectiv de vânătoare.

Asta înseamnă că relocarea nu dă rezultate. Relocarea nu înseamnă decât că muți problema dintr-un județ în alt județ, dintr-un oraș în alt oraș sau în fondul de vânătoare.

Am întrebat colegii și am contactat deja Agenția Națională pentru ANSVSA-ul să aflăm dacă suferea de vreo boală care a la a dus la acest comportament deviant, însă e cert că nu facem altceva decât să mutăm problema dintr-o parte într-alta.

Acest urs acest urs n-a mai fost mutat. Era un urs necrotaliat, se pare că nu a fost relocat din altă parte. Mi-au spus cei cu care am discutat deja că era o femelă fără pui, deci nu putem suspecta că a încerca să-și apere puii, așa cum s-a întâmplat în alte tragedii, însă aștept încă informații", a spus la Antena 3 CNN, ministrul Mediului Mircea Fechet. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te