Locul din adâncurile României unde aerul e ca pe Vârful Omu. De ce afecțiuni se tratează oamenii?

DE Alin Crișan | Actualizat: 29.05.2024 - 21:16
Locul din adâncurile României unde aerul e ca pe Vârful Omu. Aici oamenii nu simt oboseala - Foto: WikimedIa Commons

Locul din adâncurile României unde aerul e ca pe Vârful Omu. Aici oamenii nu simt oboseala și au o senzație de ușurare. Sătenii din zonă spun că dacii ar fi ascuns aici comori neprețuite.

SHARE

România este una din puținele țări europene unde încă mai există sălbăticie în păduri. În același timp munții României încă mai ascund mistere nedeslușite și chiar nedescoperite. Printre acestea se numără și Peștera Polovragi, din Oltenia.

Locul din adâncurile României unde aerul e ca pe Vârful Omu. De ce afecțiuni se tratează oamenii?

În nordul Olteniei, nu departe de Mănăstirea Polovragi, valea râului Olteț dezvoltă în calcarul jurasic din sudul Munților Parâng și al Munților Căpățânii un relief foarte abrupt de aproximativ 200-300 m. Acest peisaj misterios adăpostește frumoasele Cheile Oltețului, potrivit observatornews.ro.

Poate puțini știu că aici se află cea mai mare și mai interesantă peșteră din râul Olteț, Peștera Pahomie din Polovragi. Peștera este tăiată în partea stângă a cheilor, la 200 m de intrare.

Citește și: Enigma locului din România unde s-au descoperit oasele celui mai vechi om din Europa. Mai avea dinți

Deși nu este la fel de spectaculos ca și formațiunile rupestre ca Peștera Muierii, Peștera Polovragi pare a fi cea mai lungă peșteră din România. Până acum au fost explorate doar 10 km. Specialiștii spun că, de fapt, Peștera Polovragi este mai lungă decât atât.

Legenda peșterii din munții Olteniei

Peștera Polovragi este învăluită în mister. Mulți o asemuiesc cu celebrul „Triunghi al Bermudelor”, datorită multor lucruri neelucidate. Legendele peșterilor din munți Oltenia sunt legate de tot ce ține de credința dacică, în special de Zamolxis, Dumnezeul Ursului.

Poveștile vechi spun că în Peșetera Polovragi preoții daci s-au adunat împreună pentru a se închina lui Zamolxis. De aici începe un tunel legat de orașul sfânt Sarmizegetusa.

Citește și: Evanghelia veche de 1.500 de ani de care Vaticanul se teme. Ar ascunde mari secrete

Cercetătorii au descoperit că în adâncurile întunecate din Peștera Polovragi, aerul este la fel de proaspăt ca pe vârful Omu.

Mulți spun că, odată ce se află între pereții stâncii, nu simt nici oboseală, nici frig. Mai mult, au o senzație de ușurare de a lăsa afară toate necazurile și grijile.

Peștera, mai spun cei din zonă, pare a fi traversată de un câmp energetic benefic pentru unii, dar dăunător pentru cei cu gânduri răzbunătoare.

Aici dacii ar fi ascuns comori neprețuite

Printre săteni circulă vorba că dacii ar fi ascuns comori neprețuite în grote, care încă nu au fost descoperite și care vor rămâne, mai mult ca sigur, ascunse pe veci.

Toți cei care au încercat să caute bogățiile au declanșat blestemul aurului, rostit de însuși Zalmoxis, și rămas pentru totdeauna în peșteră.

Și unii ciobani din zonă s-au plâns că le-au dispărut animale chiar de sub nas, în timp ce mulți nuntași au luat parte la dispariția bucatelor și băuturii de pe mese, în timpul ospățului.

Peștera e veche de milioane de ani

Peștera are o vechime de peste șapte milioane de ani.

În grotă, sunt doar 9 grade fie iarna, fie vara asa că dacă aveți în plan sa ajungeți aici e bine să aveți haine de schimb ca să nu vă fie frig.

Citește și: Podul natural din România care ar fi fost creat de Dumnezeu. De ce e în top trei poduri din lume?

Aici, în urmă cu 6 ani, a murit mama Monicăi Columbeanu, după ce o stâncă s-a desprins de pe munte şi a căzut peste ea, potrivit digi24.ro

Cum ajungi la Peștera Polovragi

Comuna Polovragi este așezată în Depresiunea Polovragi, judetul Gorj, depresiune situată în partea central sud-vestică a țării, făcând parte din Depresiunea Subcarpatică Olteană cuprinsă între Bistrița Vâlcii și Tismana, aflandu-se la mijlocul distantei dintre Târgu Jiu și Râmnicu Vâlcea.

Accesul în localitate este unul facil fiind străbătută de DN 67 (Târgu Jiu–Râmnicu Vâlcea) la sud și de drumul județean 665 desprins din DN 67 pe traseul Horezu – Vaideeni – Polovragi – Novaci – Bumbești Jiu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te