Droguri periculoase, vândute pe Internet. Traficanții au redeschis rețeaua ”Iarbă dulce”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 03.06.2024 - 09:23
Traficanți de droguri prinși de poliție și DIICOT - Foto: Inquam Photos / George Călin (rol ilustrativ)

Poliția și DIICOT au spart o rețea de treficanți de droguri de mare risc. Anchetatorii au descoperit o plantație impresionantă de canabis la locuința unuia dintre ei.

SHARE

Mai mulți traficanți de droguri au fost arestați preventiv după ce polițiștii și procurorii DIICOT au descoperit că aceștia vindeau canabis și cocaină prin intermediul unei celebre platforme de internet. 

Este vorba despre același grup închis de autorități în urmă cu un an. 

Droguri de mare risc, vândute pe Internet. Au redeschis rețeaua ”Iarbă dulce”

”Polițiștii  Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița, au documentat activitatea infracțională a 7 persoane, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc și mare risc.

Citește și: Vindeau droguri elevilor pe grupul „Iarbă dulce”. DIICOT a intrat „în chat” și le-a spart rețeaua

Din materialul probator administrat a reieșit faptul că, în perioada ianuarie 2022 - 1 iunie 2024, în județul Dâmbovița, ar fi fost constituit și ar fi  acționat un grup infracțional organizat, pe o structură de tip piramidal, coordonat de către un lider, în scopul desfășurării de operațiuni de cultivare, vânzare și transport de droguri de risc (canabis) și de mare risc (cocaină)”, au transmis Poliția și DIICOT într-un comunicat de presă.

A revenit grupul ”Iarbă dulce” 

Cercetările efectuate au condus la constatarea că liderul grupului infracțional, în scopul comercializării rapide de droguri și pentru păstrarea anonimatului, ar fi înființat, pe o platformă de comunicare online, grupul cunoscut sub denumirea de „Iarbă dulce”.  

Acest grup a fost închis  în vara anului trecut, după ce polițiștii și procurorii DIICOT au descoperit că prin intermediul acestuia traficanții vindeau droguri minorilor.

În cazul de față, liderul grupării, a coordonat și desfășurat activități de vânzare de canabis și cocaină, prin intermediul altor persoane cercetate, iar, în perioada septembrie 2023 - 1 iunie 2024, ar fi înființat și întreținut, cu sprijinul membrilor grupului,  într-un imobil aflat în proprietatea sa,  o cultură de canabis.

”În urma perchezițiilor domiciliare, efectuate la data de 1 iunie 2024, în clădirea (formată din mai multe corpuri), situată în orașul Pucioasa, deținută de liderul grupului infracțional organizat, au fost descoperite 6 plantații de canabis indoor, formate din 8.797 de plante, în diverse stadii de dezvoltare, sădite în ghivece, instalații complexe de ventilare, încălzire și udare, pentru întreținerea culturilor,

 peste 600 de recipiente de diverse dimensiuni conținând substanțe de fertilizare, diverse cantități de fragmente vegetale, o presă destinată obținerii rezinei de canabis, utilaje pentru împachetat și vidat, stații de emisie-recepție și dispozitive anti-interceptare, pistoale și o pușcă tip air-soft, înscrisuri, sume de bani în lei și euro, precum și alte mijloace de probă.

 

 

În vederea asigurării continuității activității ilicite, 4 dintre persoanele cercetate ar fi locuit în aceeași clădire, într-o zonă amenajată în acest scop.

La data de 2 iunie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița au dispus reținerea a 7 persoane, pentru 24 de ore 

Ulterior, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dâmbovița a dispus arestarea preventivă a celor 7 persoane, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română și Serviciul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog,  Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Ploiești, luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Dâmbovița, Serviciului Criminalistic Dâmbovița și jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. 

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi  de prezumţia de nevinovăţie”, a mai transmis DIICOT și Poliția Română.

Traficanți trimiși după gratii în dosarul Enigma

Anul trecut, DIICOT a trimis în judecată 16 inculpaţi, acuzaţi că au creat un grup pe o platformă de mesagerie sub numele "Iarba Dulce", cu peste 11.000 de membri din toată țara prin care erau vândute elevilor droguri.

Dosarul a fost intitulat de către ancheatori “ENIGMA”, iar acuzațiile sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi mare risc, îndemn la consumul ilicit de droguri de mare risc, efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pornografie infantilă şi conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Grupul de chat online “Iarbă dulce”, vizat în acest dosar, avea la data de 10 aprilie 2023 aproximativ 11.000 membri care se identificau doar cu pseudonime - username-uri. Acest grup era folosit pentru vânzarea şi procurarea de droguri în vederea consumului propriu.

Grupul “Iarbă dulce” atrăgea foarte mulți tineri, inclusiv minori
Grupul de chat funcţiona ca o piaţă virtuală neagră de desfacere, cu cereri şi oferte pentru o mare varietate de tipuri de droguri, în cadrul căreia dealerii închiriau echivalentul unor tarabe virtuale, pentru care plăteau lunar o sumă de bani administratorului. Membrii grupului nu proveneau doar din municipiul Bucureşti, ci şi din alte oraşe, cum ar fi Cluj-Napoca, Craiova, Braşov, Constanţa, Târgu Jiu, Arad, Oradea, Timişoara, Piteşti, Ploieşti, conform sursei citate.

Inculpații acționau în diferite moduri pentru a atrage câți mai mulți tineri interesați de consumul de droguri. Aceștia organizau inslusiv tombole pentru cumpărătorii constanţi, cu premii în droguri.

Citește și: A fost închisă cea mai mare piață de droguri online. Gruparea ”Iarbă dulce” avea 11.000 de membri

Foarte mulți tineri, inclusiv minori, s-au alăturat acestui grup deoarece, fiind în mediul online, era uşor accesibil şi le oferea posibilitatea să intre în legătură, în condiţii de anonimitate şi falsă siguranţă, cu dealeri de droguri pe care nu i-ar fi putut cunoaşte sau contacta în viaţa reală cu atâta uşurinţă.

Clienţii, utilizatori ai unor terminale mobile, contactau distribuitorii pe această platformă, iar apoi, în urma negocierilor directe, erau îndrumaţi către cel mai apropiat dealer local, în funcţie de localitate, tipul de drog solicitat, ratingul de piaţă al dealerului şi alte criterii stabilite la momentul interacţiunii. Distribuitorii îşi promovau ofertele de droguri pe această platformă şi se împărţeau zonele de distribuţie. 

Administratorul platformei şi liderul grupului infracţional organizat modera discuţiile şi selecta componenţa membrilor pe platforma de comunicare, ce avea capabilitatea de a genera 40.000 - 50.000 de mesaje zilnic, majoritatea fiind legate despre modalităţile de distribuţie a drogurilor, consum, zone de distribuţie, dar şi despre efectele drogurilor.

Prin rechizitoriu s-a solicitat confiscarea specială a cantităţilor de droguri ridicate pe parcursul percheziţiilor domiciliare, a mai multor terminale mobile, grindere şi cântare electronice, a sumelor de bani identificate ca provenind din comercializarea drogurilor, precum şi obligarea inculpaţilor la plata unor cheltuieli judiciare avansate de stat în cuantum de 160.000 lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te