Cazuri de tuberculoză la o grădiniță din România. Două luni s-a ținut totul „la secret”

DE Alin Crișan | 21.06.2024 - 21:51
Cazuri de tuberculoză la o grădiniță din România. Două luni s-a ținut totul „la secret” - Foto: Ziarul de Iași

Cazuri de tuberculoză la o grădiniță din România. Două luni s-a ținut totul „la secret”.

SHARE

Cazuri de tuberculoză (TBC) au fost descoperite la Grădinița Privată „Club Kiki” din comuna Rediu, situată pe șoseaua Rediu – rond Păcurari. Direcția de Sănătate Publică Iași a transmis că este vorba de două cazuri, un adult și un copil, însă sunt părinți care vorbesc despre un număr mai ridicat de infecții. Conducerea unității nu a putut fi contactată, nerăspunzând la apelurile noastre, în ciuda insistențelor. Grădinița funcționează în continuare în program normal.

Către redacția „Ziarul de Iași” s-a adresat un părinte care a relatat întâmplările de la Grădinița Privată „Club Kiki”. Acesta susține că a fost informat abia după o lună jumătate despre confirmarea primului caz de tuberculoză din unitate. Conform DSP, primul caz de TBC a fost diagnosticat la finalul lunii aprilie. Reacțiile și măsurile luate de conducerea instituției, care au întârziat mai bine de 45 de zile, au stârnit îngrijorare în rândul părinților.

„Din luna mai se știa că una dintre educatoare a fost confirmată cu TBC, iar ea, la rândul ei, a dat copiilor din grupă. Grupa sa luând masa și jucându-se împreună cu o altă grupă din grădiniță, a transmis și altora. Părinții au făcut sesizare la DSP, însă nu răspunde nimeni, nici la telefon, nici pe mail.

Nu mi se pare corect ceea ce se întâmplă acolo și faptul că se ascund aceste lucruri, pentru că este în joc viața copiilor”, a transmis părintele unui copil de la grădinița privată. Potrivit acestuia, luni, 17 iunie, a fost organizată o ședință, iar părinții au fost anunțați că trebuie să își testeze copiii și să le dea tratament preventiv.

„La momentul de față, sunt confirmate două cazuri de TBC (nu se consideră focar) la o grădiniță din comuna Rediu, la un adult și un copil. Medicii din Dispensarul TBC au declanșat ancheta epidemiologică la apariția primului caz, aceasta fiind în curs de desfășurare. 

Conform protocolului, sunt chemați pentru investigații medicale toți contacții cazurilor confirmate până la acest moment. Pe parcursul acestei anchete, Direcția de Sănătate Publică Iași a avut o permanentă colaborare cu Dispensarul TBC”, ne-a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP.

Dr. Adriana Sorete Arbore, coordonatorul tehnic județean al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT) Iași, a explicat că primul caz de tuberculoză a fost diagnosticat la sfârșitul lunii aprilie.

Pacienta, o angajată de sex feminin a centrului educațional respectiv, a fost diagnosticată cu tuberculoză pulmonară contagioasă. S-au luat toate măsurile necesare pentru pacientă, inclusiv diagnosticarea, tratamentul, scoaterea din sistem, și a fost anunțată ancheta epidemiologică la unitatea respectivă.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te