Recunoașteți personajul? Actrița cucerită de Octavian Cotescu într-o gară. Rolul care a doborât-o

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.07.2024 - 12:08
Recunoașteți personajul? Coca Adronescu cucerită de Octavian Cotescu în „Tanța și Costel” - Foto: FB / Studiourile Buftea

Una din cele mai bune actrițe de comedie avea să cunoască momente foarte dificile. După ce a jucat alături de mari actori precum Octavian Cotescu, Gheorghe Dinică ori Toma Caragiu, avea să nu mai poată juca timp de 5 ani de pe scenă.

SHARE

Personajuld e azi este Coca Andronescu, una din cele mai iubite actrițe din România. Și-a câștigat locul în inima publicului prin scheciurile de televiziune, cel mia cunoscut fiind duetul cu marele Octavian Cotescu în „Tanța și Costel.”

Citește și: Recunoașteți personajul? Eroul României la Euro 2024. A fost orfan de ambii părinți

Recunoașteți personajul? Coca Adronescu cucerită de Octavian Cotescu în „Tanța și Costel”

3 iulie este ziua de naștere a actriței. Ar fi împlinit 92 de ani. S-a născut la Pătârlagele, judeţul Buzău. A terminat actoria la Institutul de Teatru din Cluj, promoţia 1953. A ajuns, imediat la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Primul ei rol a fost eleva din „Steaua fără nume" de Mihail Sebastian, montare semnată de Sică Alexandrescu, în 1956.

Un portret frumos îi face aproape la debut revista Cinema:

Citește și: Recunoașteți personajul? Actorul ce a rămas profesor de română toată viața. A murit uitat de public

„Urmărită cu simpatie în Telegrame, Dragoste la zero grade, Nu vreau să mă-nsor şi Titanic Vals, tânăra actriţă a Teatrului Naţional s-a impus atenţiei iubitorilor de film datorită unor certe calităţi. Terorizată şi ea — ca aproape toate bunele noastre actriţe — de scepticismul unor regizori amatori de frumuseţi caligrafice care au socotit-o fatal-nefotogenică, afilmică etc., a apărut pentru întâia oară în faţa aparatului de luat vederi, crispată, ca într-o casă străină în care nu te simţi în largul tău şi în care te sperie ritualul ceremonios al gazdelor”, scrie revista Cinema în 1965.

Marele ei succes a venit o dată cu cupletul „Tanța și Costel”. Seria i-a adus nu doar celebritatea, dar aproape a doborât-o.

Nu a avut parte de iubire

În anii ’70 a jucat într-un miniserial cu mare succes la public – „Iubirea e un lucru foarte mare”, difuzat de Televiziunea Română, interpretând în duet cu actorul Octavian Cotescu, celebrele personaje: Tanţa şi Costel.A

După fenomenalul rol din serialul tv “Tanța și Costel”, Coca Andronescu nu a mai apărut timp de cinci ani la televiziune, pentru că, indiferent ce personaj interpreta, lumea izbucnea în râs. De altfel, personajele create de Ion Băieșu au declanșat, la vremea lor, un adevărat fenomen social.

A fost căsătorită o singură dată pentru scurt timp cu actorul Andrei Bursaci, de care se desparte în anul 1956. 

A aapărut şi în celebrul „Titanic Vals" (1964), în regia lui Paul Călinescu, unde interpreta rolul Sarmisegetuzei. Următoarele trei filme în care apare sunt „Balul de sâmbătă seara" (1968), „Zile de vară" (1968), „Aşteptarea" (1970).

Coca Andronescu avea să se stingă în 1998 la numai 66 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te