Gustul și poveștile vechilor rețete românești, reunite într-un muzeu

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 13.09.2018 - 17:28

Muzeului Bucatelor Ascunse își propune să conserve tradițiile culinare din ce în ce mai puțin păstrate și să aducă românii mai aproape de preparatele cu istorie.

SHARE

După un an de colindat țara, în care chef Florin Dumitrescu și Andrei Aradits au degustat o mulțime de mâncăruri autentice, pregătite după rețete vechi românești, Lidl a reușit să le adune pe cele mai bune într-o expoziție temporară și interactivă. 

Astfel, Muzeul Bucatelor Ascunse reunește rețete ale unor preparate specifice diferitelor zone ale României, descoperite de Lidl în încercarea de a identifica un nou produs care să ajungă în magazinele sale, sub brandul Cămara Noastră. 

„Suntem într-un moment în care toți ne căutăm identități naționale, în feluri diferite. Unele mai toxice, unele mai liberale. 

Modul ăsta de a ne descoperi identitatea, întorcându-ne la simțurile de bază, la mâncare, la miros, la ciorba de roșii pe care o făcea bunica și pe care nu am reușit să o regăsesc, oricât aș vrea eu, cu chestiile urbane de la diverse magazine. 

Nu le mai găsești, sunt lucruri care apelează la simțuri, la copilărie”, a povestit Andrei Aradits.

 La începutul acestui an, retailerul și-a propus să aducă din nou în magazine un astfel de produs, motiv pentru care în luna martie, a lansat o nouă ediție a campaniei Căutătorii de Cămări, invitându-i pe români să trimită rețete ale unor preparate specifice anumitor zone ale țării, uitate sau prea puțin cunoscute în alte regiuni. 

Rețeta câștigătoare, care va deveni un nou produs Cămara Noastră, va fi anunțată în luna octombrie.

"Muzeul de anul acesta încearcă să ajungă mai adânc, să meargă mai la rădăcină, acolo unde sunt rețetele. De exemplu, știați că noi facem mămăligă dinainte ca porumbul să ajungă din America?”, a explicat și Doru Cătănescu. 

Pentru a provoca toate simțurile în descoperirea tradițiilor culinare de odinioară, muzeul recreează atmosfera de altă dată, îmbinând elementele autentice de decor și tehnologia modernă, în cele două secțiuni principale – zona educațională și zona de degustare.

În prima parte a vizitei la muzeu, invitații vor descoperi modalitățile străvechi în care era prelucrat, manual, unul dintre ingredientele de bază ale bucătăriei românești, dar și poveștile ilustate ale rețetelor găsite de Căutătorii de Cămări, completate de indicațiile ghidului. 

La finalul turului, vizitatorii pot degusta bucate de tradiție din diferite zone ale țării, într-un cadru specific fiecărei regiuni. 

 Bucatelor Ascunse, situat pe Calea Victoriei, Nr. 46, poate fi vizitat în București, între 13 și 29 septembrie, perioadă în care se vor desfășura zilnic mai multe tururi ghidate. Cei care își doresc să descopere bucătăria românească de odinioară își pot rezerva locul la unul dintre tururi, pe surprize.lidl.ro/camaranoastra/inscriere.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te