De ce marțea sunt „trei ceasuri rele”? Tradiția populară dă și soluția pentru a scăpa de ele

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 11.06.2024 - 08:59
De ce marțea sunt „trei ceasuri rele” - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

De ce marțea sunt „trei ceasuri rele”? De multă vreme, tradiția înrădăcinată în popor este că această zi este „periculoasă” și trebuie să avem grijă la ce facem pe parcursul ei. Dar de unde a pornit această superstiție și ce soluție avem să scăpăm de „orele rele”?

SHARE

De ce marțea sunt „trei ceasuri rele”? Potrivit credințelor populare, în această zi există trei momente nefaste care însumate fac trei ceasuri/ore. Dar de unde a provenit această superstiție și cum îi putem veni de hac?

De ce marțea sunt „trei ceasuri rele”? Tradiția populară dă și soluția pentru a scăpa de ele 

Oricât ne-am declara de nesuperstițioși, parcă avem o strângere de inimă sau de stomac, atunci când începe o nouă zi de marți.

Și asta, pentru că cel puțin generațiil ceva mai în vârstă de români au crescut auzind adesea în jurul lor, de la părinți, bunici, unchi, mătuși ori alte cunoștințe că în această zi există „trei ceasuri rele”.

Adică, trei ore în care trebuie să fii atent la ce faci și ce ți se întâmplă, altfel riști să ai parte de ceva total neplăcut, dacă nu cumva chiar o nenorocire.

E drept, „trei ceasuri rele” sunt, de fapt, și sâmbăta, dar nimeni nu prea s-l plâns de acest lucru, mai ales că, în general, e zi de week-end, de repaus.

Dar marțea continuă să ne facă probleme, aducându-ne uneori mici fiori reci pe șira spinării.

Citește și: HOROSCOP 2024 Care sunt zodiile norocoase anul viitor. Au succes pe toate planurile

Dar de unde a pornit această superstiție care a marcat atâtea generații de români. Totul provine de la o regulă folosită în astrologie și de credințele legate de planeta Marte și influența sa asupra zodiilor.

Și există un sâmbure de adevăr în asta, el puțin pentru cei care cred n predicțiile astrologice.

Asta, din cauză că Marte este cel mai dificil astru, singurul care ne pune la încercare și care ne încurcă planurile tocmai atunci când lucrurile par să meargă de minune.

Marte era zeul războiului la romanii antici - Foto: Arhiva

Influența lui este și benefică, și răuvoitoare, în funcție de context, dar cea mai importantă trăsătură a acestui astru este că încurcă și complică lucrurile, amplificând problemele aparent simple.

Cu timpul, marțea a căpătat conotații negative, iar țăranii ajunseseră să nu semene  niciodată în această zi, că să nu își strice recoltele. De aceea, s-a născut și expresia: „marțea nu-i de spor, nici de ajutor!”.

În mitologia antică romană, Marte era zeul războiului - echivalentul lui Ares, la greci - iar romanii considerau că era zeul cel mai curajos şi singurul de neînfrânt. Asta ar fi latura pozitivă a problemei.

Dar, de cele mai multe ori, energia lui Marte este nefastă și presupune brutalitate, gelozie, răzbunare, imprudenţă, pierdere, distrugere, accident, tragedie sau risipă de bani.

Citește și: Cum treci de ”ceasurile rele” de marți. Superstițiile românilor despre ghinionul din această zi

Totuși, care-i problema cu astrologia? Se ştie că fiecare zi este împărţită în 24 de ore, numai că în astrologie, lungimea orelor - denumite „ore planetare”  - nu este aceeaşi cu cea deja cunoscută de 60 de minute şi nu fiecare zi începe cu aceeaşi oră.

Nu vă gândiţi la un ceas obişnuit care arată orele şi minutele, ci la un ceas special, care nu arată cifre, ci planete.

De exemplu, vara, ora planetară diurnă este mai lungă decât iarna, iar ora planetară nocturnă este mai scurtă decât iarna, potrivit jurnalul.ro.

Fiecare zi a săptămânii începe la răsăritul Soarelui cu ora ce corespunde planetei guvernatoare a zilei respective. 

Planeta Martee considerată „malefică” în astrologie - Foto: Facebook/Observatorul Astronomic

Cum marțea este ziua lui Marte, prima oră planetară, cea de la răsăritul Soarelui, îi aparține lui Marte. Apoi, de-a lungul aceleiai zile mai există încă două ore patronate de Marte, după amiaza și seara târziu. 

În cazul sâmbetelor se petrece același lucru, dar în legătură cu planeta Saturn care este considerată și ea una „malefică”, predispusă la influențe rele. Dar, cum spuneam, sâmbătă pare întotdeauna o zi bună, dat fiind că e una de odihnă.

În schimb, ce putem face cu belelele n care ne poate băga, le poate aduce ziua de marți?

Există câteva „refugii” și variante: de exemplu, ceea ce se discută lunea, este bine să fie parafat marțea, astfel încât afacerea să meargă bine toată săptămâna.

În Roma Antică, multe afaceri erau discutate în ziua de marți și se făceau plățile importante. Prin urmare semnarea de contracte ori ziua de salariu n-ar fi chiar rău să se petreacă marțea.

Cum are și o latură pozitivă - oricânt de războinic ar fi  - când energia lui este benefică, Marte înseamnă dinamism, simţ practic, francheţe, hărnicie, curaj, tărie de caracter.

Citește și: Se caută voluntari pentru a merge pe Marte. Trebuie să aibă între 30 și 55 de ani și să fie sănătoși

Orele bune în zilele de marți sunt între 15 - 16.30 și rele între 12 - 13.30, conform delalumeadunate.ro.

Totodată, în zilele de marți ne putem ocupa de lucrurile care necesită curaj și care presupun anumite riscuri, deoarece energia lui Marte ne va ajuta să trecem peste greutăți.

Așa că, dacă tot ne întâlnim în fiecare săptămână cu o nouă zi de marți, cel mai bine este „s-o punem la treabă”, în aspectele ei pozitive, în loc să ne temem și să așteptăm, pasivi, să ni se întâmple cine știe ce.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te