Cum a reușit un copil să anuleze căsătoria tatălului cu o femeie mult mai tânără? Miza: milioane $

DE Alex Darvari | Actualizat: 13.07.2024 - 08:13
Cum a reușit un copil să anuleze căsătoria tatălului cu o femeie mult mai tânără? Miza: milioane $ - Foto: Freepik (Imagine cu caracter ilustrativ)

Cum a reușit un copil să anuleze căsătoria tatălului cu o femeie mult mai tânără? Miza: milioane $ lăsate de bărbat ca moștenire.

SHARE

Curtea Supremă acordă unui fiu nulitatea căsătoriei tatălui său, care a transferat averea noii sale soții la cinci zile după nuntă,

Cum a reușit un copil să anuleze căsătoria tatălului cu o femeie mult mai tânără? Miza: milioane $

Copiii se tem uneori că mariajul unuia dintre părinții lor cu o a treia persoană le va pune în pericol drepturile succesorale. De obicei, această teamă crește pe măsură ce diferența de vârstă dintre părintele în cauză și noul său soț sau soție crește. Ea este amplificată atunci când părintele este în vârstă, are deficiențe intelectuale și/sau are o avere mare.

Citește și: Aimée Iacobescu, frumoasa actriță cu o singură iubire. De la ce a venit prenumele său?

Pentru a inversa această situație, orice persoană cu un interes direct și legitim poate solicita în instanță anularea unei căsătorii. Astfel, orice membru al familiei ale cărui drepturi succesorale sunt puse în pericol ca urmare a căsătoriei poate solicita anularea căsătoriei. Nulitatea căsătoriei ar însemna că aceasta nu a existat niciodată, deoarece a fost viciată încă de la început.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actorul care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat în „Ciprian Porumbescu”

Exercitarea acestui drept necesită capacitatea de a consimți la căsătorie, de a înțelege semnificația și efectele deciziei lor.

În condiții de sănătate și boală

Aceste circumstanțe nu determină nici lipsa consimțământului marital sau nulitatea căsătoriei. Exercitarea căsătoriei necesită înțelegerea semnificației și a efectelor propriei decizii, potrivit legii spaniole.

Cel care solicită nulitatea unei căsătorii încheiate va trebui să dovedească faptul că, la momentul căsătoriei, aceasta nu și-a dat consimțământul valabil.

Curtea Supremă este de partea copilului

Recent, Curtea Supremă s-a pronunțat în favoarea unui fiu care a solicitat nulitatea căsătoriei contractate de tatăl său octogenar în februarie 2014, cu trei ani înainte de decesul acestuia. Interesant, la cinci zile după căsătorie, bărbatul a făcut un testament. El a numit-o pe recenta sa soție drept singurul său moștenitor.

Inițial, o instanță din Bilbao s-a pronunțat în favoarea fiului. Acesta și-a întemeiat cererea pe lipsa de capacitate a tatălui său de a da un consimțământ valabil pentru căsătorie, având în vedere că acesta suferea de tulburări cognitive din 2006, fusese diagnosticat cu boala Alzheimer din 2011. Ulterior, Tribunalul Provincial din Vizcaya s-a pronunțat împotriva sa, dând dreptate văduvei.

În final, Curtea Supremă a considerat că bărbatul în cauză nu era în măsură să dea un consimțământ valabil la căsătorie. El nu a înțeles domeniul de aplicare și transcendența actului, astfel încât nu a existat niciun consimțământ, și nici nu a fost sprijinit la momentul respectiv pentru a-și da consimțământul. Prin urmare, căsătoria a fost declarată nulă și neavenită.

Curtea Supremă a luat în considerare mai multe rapoarte medico-legale. Primul dintre acestea a fost emis după examinarea tatălui în mai 2014. Acest raport a concluzionat că octogenarul suferea de tulburări cognitive moderate care îl făceau incapabil să se îngrijească de sine, să trăiască independent, să desfășoare activități economico-juridice-administrative și să încheie contracte.

Căsătoriile cu diferențe mari de ani sunt din ce în ce mai frecvente.

Raportul arăta, printre altele, că bărbatul era dezorientat în timp și spațiu, răspundea cu propoziții care nu precizau sau nu furnizau informații, abia își amintea trecutul, nu își amintea vârsta, data nașterii, numele soției sau al copiilor, pretindea că locuiește singur, era incapabil să facă cele mai simple calcule, nu cunoștea prețurile celor mai elementare produse, nici cuantumul pensiei sau al economiilor sale.

Expertul medico-legal a concluzionat că, având în vedere că căsătoria avusese loc cu puțin timp înainte de examinarea sa, bărbatul avea aceeași deficiență cognitivă la acel moment ca și în timpul examinării sale și, prin urmare, nu avea suficientă judecată și raționament pentru a înțelege semnificația și amploarea acestui act. Acest raport medico-legal nu a lăsat loc de îndoială. În conformitate cu acest raport, unii martori au declarat că au început să detecteze comportamente care sugerau un declin al capacităților sale mentale în jurul anilor 2007-2008.

Nulitatea căsătoriei nu a fost declarată din cauza existenței unei hotărâri incapacitante și nici doar pentru că bărbatul suferea de boala Alzheimer, ci pentru că, având în vedere toate probele, s-a ajuns la concluzia că s-a dovedit că boala l-a afectat în așa fel încât nu a putut să își dea consimțământul valabil la căsătorie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te