Calvarul lui Camil Petrescu: divorțează, dar e obligat să trăiască în aceeași casă cu soția

DE Catinca Doboș | Actualizat: 14.05.2024 - 18:52
Calvarul lui Camil Petrescu: divorțează, dar e obligat să trăiască în aceeași casă cu soția - Foto: Muzeul Național al Literaturii Române

Astăzi se împlinesc 67 de ani de la moartea lui Camil Petrescu. Scriitorul a dus o viață zbuciumată, cu o copilărie tristă și cu o tinerețe marcată de ororile Primului Război Mondial. Scriitorul a fost un mare cuceritor, a cărui viață amoroasă a fost plină de aventuri.

SHARE

Astăzi, 14 mai, se împlinesc 67 de ani de la moartea lui Camil Petrescu.

Marele scriitor, considerat inițiatorul romanului modern, a avut o viață amoroasă plină de aventuri, dar și o copilărie grea și o tinerețe marcată de Primul Război Mondial.

Nu și-a cunoscut părinții

Camil Petrescu s-a născut pe 22 aprilie 1894, în București. Mama lui a fost Anna Keller Petrescu, iar despre tatăl său nu se cunosc foarte multe lucruri, în afară de faptul că a murit la scurt timp după nașterea scriitorului și a fost un ofițer sau funcționar, potrivit jurnalul.ro.

Citește și: Sadoveanu, îndrăgostit la 60 de ani. Cine a fost Valeria, soția autorului cu 40 de ani mai tânără?

Mama lui Petrescu și-a încredințat copilul unei doici din mahalaua Oborului, care l-a crescut alături de alți copii orfani.

Camil Petrescu nu și-a cunoscut niciodată părinții. A primit câteva scrisori trimise în 1984 de mama sa doicii, pe care le-a citit abia în 1944.

A studiat la Liceul „Gheorghe Lazăr” din București, iar apoi a urmat cursurile Facultății de Filozofie și Litere la Universitatea din București, cu calificativul „magna cum laude”.

Ofițer în Primul Război Mondial

Experiența Primul Razboi Mondial l-a marcat profund pe scriitor. Camil Petrescu a participat la razboi, între anii 1916 - 1918, ca ofițer.

Citește și: Fanny, iubirea lui Liviu Rebreanu, avea o fiică din altă relație. Scriitorul a înfiat copilul ilegal

Celebrul său roman „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, din 1930, evocă experiența scriitorului pe front.

Rămâne surd de o ureche după un bombardament german, despre care Petrescu a zis:

„Surzenia m-a epuizat, m-a intoxicat, m-a neurastenizat. Trebuie să fac eforturi ucigătoare pentru lucruri pe care cei normali le fac firesc”. 

Iubirile lui Camil Petrescu

Camil Petrescu a dus o viață romantică plină de aventuri. A furat inimile multor actrițe și scriitoare și avea un succes extraordinar la femei, după cum spune și Paul Cernat:

„Sclipitor de inteligent, cu o minte speculativ-teoretică dedată la filosofie și matematici, omul Camil Petrescu era îngrozitor de dificil, megaloman și plin de contradicții: ultrasincronist citadin și apărător îndârjit al specificului național, colaborator privilegiat al lui Lovinescu transformat în dușman acerb al lui, bărbatul Camil a fost un seducător, cu mare succes la femei și slăbiciune pentru actrițe și scriitoare (printre «victime»: Leni Caler, Cella Serghi, Anișoara Odeanu)”, a scris Paul Cernat, conform Jurnalul.ro.

Citește și: George Călinescu și Alice Vera, o poveste ciudată de dragoste. Soția îi căuta amante

Camil Petrescu s-a iubit cu actrița Leny Caler, în jurul anului 1922, dar relația lor nu a ținut mult, conform ziarulnațional.md.

A vrut să se căsătorească cu Cecilia Constantinescu, care, din păcate, s-a stins din viață la doar 29 de ani. Cei doi își planificaseră nunta. 

Relațiile cu Cella Serghi și Maria Botta

Scriitoarea Cella Serghi s-a îndrăgostit de Petrescu când ea avea doar 18 ani. Iubirea dintre cei doi a fost neîmplinită. Scriitorul nu și-a dorit o relație cu Cella Serghi, care îl iubea iremediabil pe Camil Petrescu.

„Niciodată nu va şti omul ăsta cât rău mi-a făcut. Am rămas cu un dor. Cum să-ţi explic? Neliniştea mea...”, a scris Cella Serghi despre relația cu Camil Petrescu, conform Adevărul.ro.

Citește și: Recunoașteți personajul? A fost iubita lui Papaiani în film. De ce și-a sacrificat căsnicia?

Camil Petrescu s-a îndrăgostit și de frumoasa actriță Maria Botta, iubire despre care criticul de teatru Florina Ichim a spus că a fost „extraordinară”, iar cei doi au rămas prieteni și după ce și-au încheiat relație de iubire.

„A fost o iubire superbă, de prin 1943, cred. Nu se ştie nimic. Ea era superbă. Ea şi Cecilia Constantinescu au fost două femei importante, celelalte sunt doar vanitoase. El se căsătorise, în '47, ea a continuat să fie o prietenă apropiată. Era o actriţă excepţională", a scris criticul de teatru Florica Ichim, conform Jurnalul.ro.

Căsnicia cu Eugenia Marian. După divorț, actrița a adus bărbați în casă

În 1947, la 53 de ani, Camil Petrescu se căsătorește cu actrița Eugenia Marian, care rămăsese însărcinată. Au avut doi copii.

Eugenia Marian era cu 36 de ani mai tânără decât scriitorul.

Citește și: De ce fiul lui Octavian Cotescu și al Valeriei Seciu s-a călugărit și a plecat din România?

În 1953 au divorțat, dar au continuat să trăiască în aceeași locuință, actrița aducând frecvent bărbați în casă. 

În 1955, Camil Petrescu își cumpără prima casă, din banii adunați din publicarea volumelor I și II din romanul „Un om între oameni”.

În 1957, Camil Petrescu moare, într-un fotoliu, cu masca de oxigen pe față.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te