Sindicatul Sportului: Ministrul Carol Novak și-a premiat tatăl, Karoly Novak, cu 112.000 de euro

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 10.03.2023 - 16:33
Ministrul Carol Novak și-a premiat tatăl, Karoly Novak, cu 112.000 de euro Foto: INQUAM Photos/Sabina Cirstoveanu

Ministrul Sportului, Carol Novak și-a premiat tatăl, Karoly Novak, cu 112.000 de euro pentru participarea la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020, desfășurate în perioada 24 august – 6 septembrie 2021.

SHARE
Sindicatul Național Sport și Tineret (SNST) a intrat în posesia documentelor.
Sindicatul Național Sport și Tineret a intrat în posesia documentelor care arată cum ministrul Carol Novak și-a premiat tatăl, Karoly Novak, cu 112.000 de euro pentru participarea la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020, desfășurate în perioada 24 august – 6 septembrie 2021. 

În condițiile în care Ministerul Sportului a anunțat public, atât în decembrie 2021, cât și în decembrie 2022 că a obținut de la Guvern bugete majorate, record față de anii precedenți, SNST a verificat documentele referitoare la alocările bugetare la toate capitolele, solicitările, fundamentarea și modul de acordare a sumelor respective.

Ministrul Carol Novak și-a premiat tatăl, Karoly Novak, cu 112.000 de euro

"Din verificările făcute, ne-a atras atenția procedura prin care Ministerul Sportului, condus de ministrul Novak Carol Eduard, a făcut premierea rezultatelor obținute la Jocurile Paralimpice organizate la Tokyo – Japonia, în 2021, sub autoritatea Comitetului Internațional Paralimpic (IPC), la care România este afiliată prin Comitetul Național Paralimpic (CNP).

Citește și: Interlopul Tyson, ascuns printre tinerele exploatate de "Împăratu Lumii" într-un complex din Chitila

Deși CNP a stabilit în ședința Biroului Federal din data de 01.07.2021 antrenorul principal al lotului de ciclism al delegației României la J.P. Tokyo: Valoppi Cristiano, ulterior, în Statul de premiere nr.10702 / 25.10.2021, Ministerul Tineretului și Sportului îl trece pe Valoppi Cristiano

la categoria inferioară, de antrenor secund, pentru a putea să îi acorde suma maximă, de 554.344 de lei, tatălui ministrului Sportului, Novak Karoly, pe care il înregistrează direct antrenor principal! (documentele de mai jos)", arată SNST.

CNP a stabilit în ședința Biroului Federal din data de 01.07.2021 că antrenorul principal al lotului de ciclism al delegației României la J.P. Tokyo este Valoppi Cristiano. Sursa: SNST

În Statul de premiere nr.10702 / 25.10.2021, Ministerul Tineretului și Sportului îl trece pe Valoppi Cristiano ca antrenor secund, pentru a putea să îi acorde suma maximă, de 554.344 de lei, tatălui ministrului Sportului, Novak Karoly Sursa: SNST

Cum a ajuns Karoly Novak pe ștatul de premiere pentru Jocurile Paralimpice

Astfel, deși în luna august 2021 Novak Karoly nu făcea parte din lotul național de ciclism pentru jocurile paralimpice, în mod surprinzător, două luni mai tărziu, pe statul de premiere și pe nota de fundamentare prin care au fost acordate premiile acesta apare ca antrenor principal – ciclism, iar Valoppi Cristiano apare ca antrenor secund.

Citește și: Prioritățile lui Eduard Novak: baze sportive și tabere din Covasna, Harghita, Mureș. Ce face cu ele

Novak Karoly a mai fost implicat în trecut într-un scandal legat de premiere, când a apărut pe ștatul de plată al Federației Române de Kaiac-canoe, de unde a încasat o primă de 156.579 de lei, pentru Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro 2016, conform site-ului www.libertatea.ro, care a preluat informația apărută pe blogul jurnalistului Lucian Oprea.

Contactat de ”Libertatea”, Eduard Novak, președinte FR Ciclism la vremea respectivă, a fost ofensiv, nefiind dispus să lămurească dacă acel Novak este el sau o altă persoană: ”Și, care e problema? Nu mă interesează subiectul. Sunați la federațiile sportive și vedeți dacă sunt sunt eu acel Novak sau nu”.

Foto: Novak Karoly (Ciclism) a încasat o primă de 156.579 de lei (de la Federația Română de Kaiac-canoe) – ștat de plată

Replica lui Novak: Tata a fost premiat mereu, e legal

„Având în vedere informațiile false lansate de Sindicatul Național Sport și Tineret, fac următoarea clarificare:

La fiecare ediție a Jocurilor Olimpice, la care am participat și am avut rezultate pentru România, a fost premiat și staff-ul, așa cum se întâmplă în orice sport. Tatăl meu este un antrenor emerit, mi-a fost mereu alături și a făcut parte din staff-ul meu.

El a fost premiat și în 2008, când am câștigat prima medalie și în 2012, când am luat aurul olimpic și în 2016. În ceea ce privește premierea acordată pentru Tokyo 2020, Comitetul Național Paralimpic (CNP), prin adresa 514/2021, a înaintat la Ministerul Sportului premierile în baza HG 1447/2007.

În fapt, discutăm despre performanțe și premieri conform prevederilor legale”, a explicat Carol Novak.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te